Πιάνω σήμερα το κεφάλαιο χωρισμός από μακροχρόνια σχέση και ξέρω ότι είναι ένα θέμα που πονάει πολλούς ανθρώπους εκεί έξω. Πώς τραβάς το τσιρότο και πετάς μια ζωή στα σκουπίδια, πώς ξεχνάς όλα αυτά που ζήσατε μαζί, πώς ξυπνάς μια μέρα αποφασισμένη να βάλεις του τίτλους τέλους σε αυτό που ήταν κομμάτι της ζωής σου για πολλά χρόνια. Οι μακροχρόνιες σχέσεις κάποιες φορές μοιάζουν να μην δίνουν αφορμή ο ένας στον άλλο για τον χωρισμό, όμως και αυτή η εκκωφαντική σιγή είναι αυτή που σου λέει ότι δεν είναι αυτό που λέμε μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος. Πώς είναι η επόμενη μέρα; Στις μακροχρόνιες σχέσεις υπάρχουν τσακωμοί που καταλήγουν σε χωρισμούς που κρατάνε μια εβδομάδα, ένα μήνα, ένα εξάμηνο το πολύ και μετά ένα τηλέφωνο είναι αρκετό για να γυρίσεις και όταν γυρίζεις, είναι σαν επιστρέφεις στο σπίτι σου. Για τον οριστικό χωρισμό θα μιλήσω σήμερα, για εκείνον που δεν έχει πισωγύρισμα.

Κεφάλαιο: Χωρισμός από μακροχρόνια σχέση

Επένδυση! Αυτή είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό και μετά αγάπη, νοιάξιμο, ανιδιοτέλεια, πάθος, έρωτας, λίγη ζήλια, ενδιαφέρον, προτεραιότητα, θαυμασμός, κοινός χρόνος, σεβασμός, επικοινωνία, τρέλα, κατανόηση, ενσυναίσθηση. Η σειρά δεν έχει σημασία, είναι το ίδιο σημαντικές όλες τους και βασικά συστατικά της συνταγής για να κρατήσει μια μακροχρόνια σχέση στο χρόνο.

Επενδύεις το χρόνο σου σε έναν άνθρωπο που πιστεύεις ότι είναι φτιαγμένος για σένα και εσύ για εκείνον και όντως αυτό λειτουργεί, με μικρές παρενθέσεις που στην αρχή δε δίνεις καν σημασία. Μετά όμως από τα δύο, τρία, επτά χρόνια αυτές οι παρενθέσεις γίνονται ογκόλιθοι που στέκονται ανάμεσά σας και πιάνουν περισσότερο χώρο από όλες τις παραπάνω λέξεις. Πώς να χωρέσει η αγάπη, το πάθος, το νοιάξιμο να βγει στην επιφάνεια όταν όλα αυτά έχουν καταλάβει τον περισσότερο χώρο;

Συνήθως αν τα πράγματα είναι ήσυχα και δεν υπάρχουν εντάσεις, τσακωμοί, αυτό που λέμε δεν αντέχω να σε βλέπω, αυτές οι σχέσεις ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σκοινί, που δεν έχει καθημερινές συγκρούσεις. Το αντίθετο μάλιστα έχει μια σχετική ηρεμία και η ηρεμία αυτή είναι τόσο ανησυχητική που είναι λες και έχεις χάσει εντελώς το ενδιαφέρον σου για τον άλλο. Η σχέση μοιάζει περισσότερο με δύο φίλους που μένουν μαζί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παίρνοντας την απόφαση του χωρισμού

Ο εγκέφαλός μας δεν θέλει να ξεβολευτεί το ξέρουμε αυτό. Θέλει την ζώνη άνεσής του και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην ξεβολευτεί. Όταν η μακροχρόνια σχέση γίνει συνήθεια, πράγμα πολύ κακό και για την ίδια τη σχέση αλλά και για εσάς είναι το καμπανάκι που θυμίζει ότι εσείς οι δύο κάποτε αγαπηθήκατε truly-madly-deeply και τώρα έχετε φτάσει στην αντίπερα όχθη, στο μη παρέκει.

Μια μέρα ξυπνάς και ξαφνικά σαν να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο μπροστά σου βλέπεις ότι όσο και αν αγάπησες αυτόν τον άνθρωπο, αυτό που είχατε οι δύο σας τελείωσε. Δεν θα σου λέει πια εκείνος χρόνια πολλά πρώτος, δεν θα σε ρωτάει αν θες καφέ, δεν θα σε σκεπάζει το βράδυ που σε παίρνει ο ύπνος στον καναπέ, δεν θα είναι εκείνος το πρώτο τηλέφωνο το πρωί που ξυπνάς, δεν θα είναι αυτός η παρέα των διακοπών. Θα αλλάξει η ζωή σου εντελώς. Βλέπεις πια ότι όσο όμορφα και αν είναι όλα αυτά, είναι πια μόνο μια συνήθεια.

Δεν φταίει εκείνος ούτε και εσύ, η σχέση εξελίχθηκε καθώς μεγαλώσατε και αυτή η εξέλιξη δεν σε καλύπτει πια, δεν σου ταιριάζει. Ο άνθρωπος που είσαι σήμερα δεν χρειάζεται αυτήν την σχέση στη ζωή του πια. Μεγαλώνοντας και βλέποντας πιο καθαρά ποιοι είμαστε, ποιες αξίες είναι βασικές στη ζωή μας, ποιοι είμαστε ξεκαθαρίζουμε σιγά σιγά την αυτοεικόνα μας. Δεν είμαστε όλα αυτά που πιστεύει ο πρώην μας για εμάς! Ο άνθρωπος που ξέρει ποιος είναι δεν χρειάζεται να του πει κανείς όλα αυτά που είναι ή δεν είναι.

Διαλέγοντας σύντροφο: Καμία σχέση που έχεις κάνει δεν είναι τυχαία!

τι οδηγεί σε χωρισμό

Μετά από αυτό τι;

Αν έχεις μια μακροχρόνια σχέση που τσακώνεστε συνεχώς, είναι ακόμα πιο εύκολο να πεις το αντίο. Δεν ταιριάζουμε, ανοίγεις την πόρτα και φεύγεις και ζεις ήσυχα έκτοτε. Αν όμως η ζωή σας δεν έχει συγκρούσεις ή τσακωμούς αλλά είναι πιο φλατ από νερά λίμνης λες γιατί να φύγω από αυτήν την ησυχία, την ασφάλεια, τη σιγουριά;

Οι σχέσεις χρειάζονται ησυχία, ασφάλεια και σιγουριά αλλά αυτό δεν θα ήταν αυτό που θα διάλεγε η αγάπη αν τη ρώταγες. Η αγάπη δεν θέλει τη μετριότητα. Θέλει υπερθετικό βαθμό και αν δεν είσαι πωρωμένος με τον άνθρωπό σου τότε πώς θα λειτουργήσει;

Το μόνο σίγουρο είναι πώς μετά τους τίτλους τέλους, χρειάζεται να μείνεις μόνος σου και να αφήσεις τα πράγματα να κατασταλάξουν μέσα σου. Κάνε λίγο παρέα με τον εαυτό σου, επένδυσε σε εσένα και δώσε χρόνο στη διαδικασία του χωρισμού που σίγουρα δεν θα είναι εύκολη αλλά θα είναι ζωογόνα για τη ζωή σου.

Μην μπεις σε μια νέα σχέση αν δεν ξεκαθαρίσεις ποιος είσαι, τι θες από τη ζωή σου, πώς θες να είναι ο ιδανικός σου σύντροφος, πώς σε βλέπεις σε 5 χρόνια σε όλα τα επίπεδα και πάρε αποφάσεις για το πώς θα φτάσεις εκεί. Εμείς είμαστε οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες της ζωής μας, εμείς ξέρουμε τι θα κάνει στην επόμενη πράξη ο πρωταγωνιστής της ταινίας της ζωής μας. Μην ποντάρεις πολύ στη ζαριά, μόνοι μας την φτιάχνουμε την τύχη μας, μόνοι μας φτιάχνουμε τις ευκαιρίες αν δεν υπάρχουν αρκετές τριγύρω. Αλίμονο αν περιμέναμε τις ευκαιρίες να έρθουν στα πόδια μας!

Δώσε σε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, ζήσε, αλλά μην μπεις κάπου μόνο για να ξεπεράσεις την μακροχρόνια σχέση. Μπορεί αυτός ο νέος άνθρωπος να είναι αυτός που ταιριάζει σε σένα αλλά μπορεί και όχι. Κάθε άνθρωπος έρχεται στη ζωή μας για κάποιο λόγο, είτε για ευλογία είτε για μάθημα. Αν ξέρεις τι ακριβώς θες και ποιος είσαι θα είναι όλα πιο εύκολα από δω και μπρος. Γνώριζε τι θες και ζήτα το, σε αυτόν που δεν ζήτησε η απάντηση θα είναι πάντα όχι.

Υ.Γ: Μη τα λυπάσαι τα χρόνια που έζησες στη μακροχρόνια σχέση σου. Δεν πήγαν χαμένα, δεν σε πήραν τα χρόνια, δεν τελειώνει η ζωή. Τελείωσε αλλά κάτι σημαίνει για εσένα, κάτι έμαθες που θα σε βοηθήσει στη διαδικασία της ωρίμανσής σου.

Μήπως ο φόβος της εγκατάλειψης δεν σε αφήνει να ζήσεις τον έρωτα;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News