Πολλές φορές οδηγείσαι στην απιστία, λέγοντας ψέματα ακόμα και στον ίδιο σου τον εαυτό ότι πρόκειται για κάτι επιπόλαιο και δεν έχει να κάνει με τη σχέση, όμως υπάρχουν μερικές βασικές αιτίες απιστίας που έχουν να κάνουν με τη σχέση και τον σύντροφό σου κι ούτε που σου έχουν περάσει απ’ το μυαλό.

Μπορεί να ρίχνεις όλες τις ευθύνες επάνω σου, όμως όταν μία σχέση χαλάει συνήθως και οι δύο έχουν κάνει λάθη, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως έπρεπε να κερατώσεις τον σύντροφό σου. Ωστόσο, πριν αρχίσεις να κατηγορείς αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό σου, σκέψου πρώτα μήπως ήσουν σε μια τοξική σχέση μ’ έναν άνθρωπο που δεν σε ευχαριστούσε και τόσο.

Βασικές αιτίες απιστίας που έχουν να κάνουν και με τη σχέση σου

Δεν ικανοποιείσαι στο σεξ

Όσο κι αν λέμε ότι το σεξ δεν είναι αυτό που κάνει καλή τη σχέση, είναι αρκετά σημαντικό, όπως και είναι κατανοητό να θες να κάνεις καλό σεξ και να ικανοποιείσαι από τον σύντροφό σου. Όταν υπάρχει πρόβλημα στο σεξ, μπορεί στην αρχή να φαντασιώνεσαι κάποιον άλλο και στη συνέχεια να έρθει το τρίτο πρόσωπο στη σεξουαλική σου ζωή, απομακρύνοντάς σε εντελώς από τον σύντροφό σου.

Βαριέσαι

Δεν είναι παράλογο. Το σεξ πολλές φορές γίνεται μονότονο στις μακροχρόνιες σχέσεις, όμως μην ξεχνάς ότι πάντα υπάρχουν τρόποι να σπάσεις τη ρουτίνα στο σεξ. Επιπλέον, μην μένετε μόνο στο κρεβάτι, υπάρχουν κι άλλα μέρη του σπιτιού που μπορείτε να ανακαλύψετε κατά την σεξουαλική πράξη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν πλήττεις και το σεξ με τον σύντροφό σου σού φαίνεται ανιαρό δεν είναι απίθανο να τον απατήσεις. Επίσης, ίσως βαριέσαι και σε άλλους τομείς, ειδικά αν κάνετε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια με τον σύντροφό σου και αν η καθημερινότητα σας “πνίγει”.

αιτίες απιστίας
Pexels

Θες επιβεβαίωση

Μπορεί να μην θέλουμε να το παραδεχόμαστε πάντα, όμως λίγο πολύ το σεξ παίζει ρόλο στην αυτοπεποίθηση. Αν ο σύντροφός σου δεν σου δίνει την απαραίτητη προσοχή και δεν σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, τότε ίσως να ψάξεις αλλού για επιβεβαίωση.

Θες να πάρεις εκδίκηση

Δεν είναι απίθανο να απιστήσεις για να πάρεις εκδίκηση, αν και μόνο καλό δεν μπορεί να σου κάνει εν τέλει. Ωστόσο, αν ο σύντροφός σου έχει κάνει το ίδιο στο παρελθόν ή έχει κάνει ένα άλλο σημαντικό λάθος στη σχέση σας, τότε ίσως να δημιουργήσεις μια παράνομη σχέση από εκδίκηση.

Μπορεί, ακόμα, να καταπιέζεσαι από τον σύντροφό σου ή να είσαι σε μια προβληματική σχέση που δεν σε ικανοποιεί, όχι μόνο σεξουαλικά, αλλά και συναισθηματικά. Αν η σχέση σου για σένα έχει τελειώσει, καλύτερα να χωρίσεις πριν κοιτάξεις αλλού κι αργότερα το μετανιώσεις.

Απιστία στη σχέση: Τα ψυχολογικά στάδια που ακολουθούν

Και με τα γονίδια τι γίνεται; Μήπως φταίνε κι αυτά;

Έρευνες κατά καιρούς έχουν δείξει πως τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν την τάση σου για απιστία και ιδίως στις γυναίκες. Πριν λίγα χρόνια, ερευνητές από την Αυστραλία διαπίστωσαν ότι ορισμένες παραλλαγές ενός γονιδίου, του AVPR1A, μπορούν να εκδηλώσουν τάσεις απιστίας κυρίως στις γυναίκες. Φυσικά, όμως, δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το φταίξιμο στα γονίδια, αν είσαι επιρρεπής στην απιστία, ενώ μην ξεχνάς πως και τα κοινωνικά πρότυπα παίζουν το ρόλο τους.

Λάθη μπορεί να έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές κι ίσως και τα γονίδια να έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, αν και πολύ μικρό, αλλά σε κάθε περίπτωση φρόντισε να είσαι ειλικρινής με τον σύντροφό σου και να λήξεις την σχέση σου πριν τον κερατώσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News