Η οικειότητα στη σχέση είναι αποτέλεσμα που έρχεται με το χρόνο και δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα συμβεί με το που γνωρίσεις τον άλλον. Ούτε όσο καιρό κρατάει η περίοδος του μέλιτος. Η περίοδος του μέλιτος είναι υπέροχη περίοδος για όσο κρατήσει αλλά θεωρώ ότι δεν δείχνει όλη την αλήθεια. Τα πάντα είναι κάτω από το πέπλο, το τύφλωμα και το ξεμυάλισμα που δημιουργεί ο έρωτας και τα τερτίπια του. Η οικειότητα είναι αποτέλεσμα του χρόνου που έχετε αφιερώσει ο ένας στον άλλον. Ο χρόνος που έχετε επενδύσει ο ένας στον άλλον μέσα στη σχέση θα σου φέρει την γνώση του τι αρέσει στον άνθρωπό σου και τι όχι, ποια είναι τα κουμπιά του και ποιο είναι κόκκινο πανί.

Η οικειότητα στη σχέση

Οι σχέσεις με τον καιρό αλλάζουν, εξελίσσονται, ωριμάζουν. Θυμήσου τις πρώτες μέρες της γνωριμίας σας. Πήγαινες ψάχνοντας στο τι του άρεσε, τι τον ενοχλεί, τι μπορεί να κάνει κάποια χορδή του να πατηθεί. Οι ανθρώπινες σχέσεις και δη οι αισθηματικές σχέσεις είναι πολύ δύσκολες. Πρέπει να κάνεις για λίγο πέρα το εγώ σου, να ενδιαφερθείς για τον άνθρωπό σου, να τον σέβεσαι και να τον αγαπάς όπως τον εαυτό σου.

Όταν όμως η σχέση φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, είναι αλήθεια ότι η οικειότητα που νιώθετε πια διευκολύνει πολύ τα πράγματα σε έναν τεράστιο βαθμό.

Τα οφέλη:

  • Οι καβγάδες μπορούν να σταματήσουν σχετικά γρήγορα, αφού κατά κύριο λόγο ξέρετε τι είναι αυτό που ενοχλεί τον καθέναν και δεν το κάνετε πια.
  • Δεν κάνεις το λάθος να κρατάς μούτρα αιώνια όπως μπορεί να έκανες όταν ήσουν μικρότερη ή στην αρχή της σχέσης. Είναι σαν τότε που ήμασταν παιδιά που αν τσακωνόμασταν τα βρίσκαμε γρήγορα για να μη χάσουμε καθόλου παιχνίδι στο διάλειμμα.
  • Βλέπεις την κόκκινη σημαία από μακριά και την αποφεύγεις. Δεν πέφτεις με τα μούτρα όπως παλιά, τώρα ξέρεις.
  • Κερδίζετε άπειρο χρόνο στις συνεννοήσεις. Από το μικρότερο του τύπου τι θα δούμε το βράδυ και από πού θα παραγγείλουμε, μέχρι το πού θα πάμε διακοπές. Υπάρχει ένα bucket list που έχουμε φτιάξει πριν αιώνες και όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία η οικονομική και πέσει η ιδέα ενός προορισμού, απλώς το κάνουμε και προχωράμε χωρίς πολλή σκέψη, σε ξενοδοχεία, εισιτήρια κλπ.
  • Φέρεσαι όπως θα ήθελες να σου φερθεί και ο άλλος. Σεβόμενος το τι σου αρέσει και τι όχι. Αν παράδειγμα εγώ δεν τρώω αρακά και έρθει ο καλός μου όλο χαρά και μου πει: «Σήμερα μαγείρεψα αρακά» τι κάνεις; Ξέρουμε και οι δύο ότι δεν τρώω αρακά και αυτό το τρόφιμο δεν ξαναμπαίνει ποτέ μέσα στο σπίτι. Απλά και δημοκρατικά.

Αντιμετωπίζοντας τον σύντροφο που κάνει μούτρα μετά τον τσακωμό. Το να κάνεις ειρήνη μετά τον τσακωμό δείχνει ωριμότητα!

θέματα συζήτησης σε μια σχέση
Unsplash/ Toa Heftiba

Μην χάσεις την ταυτότητά σου

Έχω παρατηρήσει ότι τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί και έχουν αναπτύξει αυτά τα συναισθήματα οικειότητας, μοιάζουν κιόλας με τα χρόνια. Μοιάζουν στον τρόπο που μιλούν, έχουν κοινές απόψεις κάποιες φορές, ακόμα μοιάζουν όσο πάει και πιο πολύ ακόμα και στην εμφάνιση.

Είναι πολύ όμορφο όταν συμβαίνει και φτάνει η σχέση σε αυτό το σημείο της οικειότητας, ωστόσο έχει έναν σημείο που χρειάζεται προσοχή. Το σημείο αυτό είναι ότι πρέπει να προσέξεις πολύ μήπως χάσεις την δική σου ταυτότητα. Να σε ρωτάς δηλαδή, τι θες εσύ πρώτα και μετά και οι δύο μαζί. Να πηγάζει εσωτερική χαρά από κάθε επιλογή που θα κάνεις και όχι να είναι μόνο η σχέση καλά αλλά και οι δύο.

Πώς θα το καταφέρετε;

Καταρχήν όπως το ταγκό έτσι και η σχέση θέλει δύο ανθρώπους. Δεν γίνεται μόνο εσύ να δουλεύεις και να επενδύεις στη σχέση αυτή. Χρειάζεται δουλειά και από τους δύο, υπομονή, υποχωρήσεις και καθόλου εγωισμό. Όποιος έχει εγωισμό δεν αγαπάει. Αγαπά μόνο τον εαυτό του. Δίνετε σημασία ο ένας στον άλλον, δίνετε χρόνο, επενδύετε και λαμβάνετε πίσω την οικειότητα. Μπαίνουν τα σταθερά θεμέλια τα οποία θα βοηθήσουν το οικοδόμημα της σχέσης σας να κρατήσει για όσο θέλετε εσείς και πού ξέρεις, μπορεί και για πάντα.

Αν φοβάσαι μήπως πληγωθείς, αν φοβάσαι να δώσεις, αν φοβάσαι τη σκιά σου και τον άλλον, γιατί μπαίνεις σε μια σχέση; Ο μόνος που εγγυημένα δεν θα σε πληγώσει ποτέ είναι ο εαυτός σου, οπότε ίσως πρέπει να το λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν σου όλο αυτό. Πριν κλείσεις τη μύτη και βουτήξεις στα βαθιά με έναν άλλον άνθρωπο.

Αυτή η βουτιά όμως ίσως είναι αυτή που θα πεις ότι άξιζε τελικά το ταξίδι.

Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: Το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου που δε χορταίνουμε να διαβάζουμε

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News