Η εξάρτηση στη σχέση είναι μια παράμετρος που μπορεί να γίνει πολύ τοξική για τους συντρόφους. Είναι διαφορετικό να βαδίζουμε ελεύθερα το κοινό μονοπάτι της ζωής μας και εντελώς διαφορετικό το να είμαστε κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο ολόκληρη μέρα κάθε μέρα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αφήνουν τον άνθρωπό τους να μην πάρει στην κυριολεξία ανάσα. Κάνουν έλεγχο στα κινητά, στα social media, φυσικά έχουν κοινούς λογαριασμούς στο Facebook και Instagram. Έχουν συνεχώς τα χέρια τους κρατημένα, αγκαλιάζονται ακόμα και παρουσία κοινού και είναι διαχυτικοί. Φυσικά κάποια από αυτά τα πράγματα είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνουν με ένα μέτρο. Από την άλλη αν ο ένας από τους δύο νιώθει ότι κοντεύει να σκάσει από όλη αυτήν την εξάρτηση, εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Η εξάρτηση στη σχέση

Ο Χόρχε Μπουκάϊ έχει γράψει στον δρόμο της συνάντησης αυτόν τον ινδιάνικο μύθο όπου δύο νέοι πήγαν στο σοφό του χωριού πριν παντρευτούν ώστε να τους δώσει φυλαχτό για να ζήσει η αγάπη τους για πάντα. Εκείνος αντί να τους δώσει φυλαχτό τους έδωσε έναν άθλο να κάνουν. Τους χώρισε σε αντίθετες κατευθύνσεις και ο ένας έπρεπε να φέρει έναν αετό και ο άλλος, ένα γεράκι ζωντανά. Πήγαν οι δυο νέοι όπως πρόσταξε ο γέρος σοφός και έφεραν τα περήφανα πουλιά παρόλο που πετούσαν ψηλά και ελεύθερα.

Τους είπε να τα δέσουν μεταξύ τους από τα πόδια με μια κορδέλα και να τα αφήσουν ξανά ελεύθερα. Εκείνα δεν μπορούσαν να πετάξουν παρά μόνο στριφογυρνούσαν και χτυπούσαν χαμηλά τις φτερούγες τους. Στο τέλος αποκαμμωμένα γύρισε το ένα στο άλλο και το τραυμάτισε με το ράμφος του.

Τότε τους είπε: «Μην ξεχάσετε ποτέ αυτό που είδατε σήμερα. Τώρα, είστε κι εσείς ένας αετός κι ένα γεράκι. Αν δεθείτε ο ένας με τον άλλον, ακόμα κι αν το κάνετε από αγάπη, όχι μόνο θα σέρνεστε στη ζωή σας, αλλά επιπλέον, αργά ή γρήγορα, θα αρχίσετε να πληγώνετε ο ένας τον άλλον. Αν θέλετε η αγάπη σας να κρατήσει για πάντα, να πετάτε μαζί, αλλά ποτέ δεμένοι».


Διαλέγοντας σύντροφο: Καμία σχέση που έχεις κάνει δεν είναι τυχαία!

προβλήματα στις σχέσεις

Πώς και γιατί

Σαφώς οι σχέσεις με τους γονείς και τα κατά πόσο ήταν ασφαλές το μοτίβο της προσκόλλησης μας είναι ένας ένα λόγος πολύ βασικός που έχεις την ανάγκη να επαναλαμβάνεις αυτό το μοτίβο και στο σύντροφό σου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πάρα πολλοί λόγοι μπορεί να βρίσκονται από κάτω από αυτήν την συμπεριφορά.

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση (Η αυτοεκτίμησή τους εξαρτάται μόνο από τον σύντροφό τους).
  • Με το ζόρι ευχάριστοι και δεν χαλάνε κανένα χατήρι
  • Ακραία αντιδραστικοί με μεγάλες συναισθηματικές μεταπτώσεις
  • Αίσθηση ότι είναι ανίσχυροι
  • Απομόνωση από όλες τις άλλες σχέσεις και τους υπόλοιπους ανθρώπους της ζωής τους. Μόνο ένας έχει την προτεραιότητα και αυτός είναι ο σύντροφος!
  • Έμμονη ιδέα
  • Προβλήματα οικειότητας, δεν σχετίζονται με έναν λειτουργικό δεσμό. Η πραγματική επικοινωνία είναι εντελώς αδύνατη.

Οι εξαρτημένοι σύντροφοι

Το να είσαι μέρος μιας εξαρτημένης σχέσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην αρχή μπορεί να μοιάζει όνειρο. Να αισθάνεσαι κολακευμένος. Το να έχεις έναν άνθρωπο που σε λατρεύει άνευ όρων, που θέλει να είστε μαζί 24/7. Που είδε σε σένα κάτι μοναδικό και είστε μαζί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως δεν αντέχουν να ζουν με ανθρώπους που δεν τους αφήνουν να αναπνεύσουν. Δεν είναι υγιής δεσμός αυτός. Είναι διαφορετικό να ζούμε μαζί αλλά και έχοντας ο καθένας το χώρο να αναπτυχθεί μόνος του αλλά και μαζί με τον άλλο. Δεν σημαίνει ότι δε σε αγαπώ σημαίνει ότι μας αγαπώ και τους δύο το ίδιο και εσένα αλλά και τον εαυτό μου.

Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα

Και ξαφνικά ο άνθρωπός σου, αυτός που αγκιστρώθηκες πάνω του σαν βδέλλα φεύγει. Είτε επειδή πέθανε είτε γιατί δεν άντεξε άλλο αυτή την φυλακή και μια νύχτα άνοιξε την πόρτα και έφυγε για πάντα. Τότε τι κάνεις; Μόνο τότε θα δεις ότι τελικά μπορούσες να ζήσεις χωρίς εκείνον. Δεν υπάρχει δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα, δεν στέκεται λογικά αυτή η ατάκα και κάθε φορά που την ξεστομίζεις να ξέρεις ότι δημιουργείς περίεργα μοτίβα στο μυαλό σου.

Μήπως ο φόβος της εγκατάλειψης δεν σε αφήνει να ζήσεις τον έρωτα;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News