Τι είναι η συναισθηματική ωριμότητα; Και γιατί είναι τόσο σημαντική; Γνωρίζεις κάποιον, βγαίνεις μαζί του ραντεβού! Οι πεταλούδες κάνουν πάρτι στο στομάχι σου, στη σκέψη και μόνο του ατόμου αυτού και ναι σίγουρα αυτό είναι έλξη και χημεία αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι άνθρωποι αναζητούν ολοένα και περισσότερο σημάδια συναισθηματικής ωριμότητας, ακόμη περισσότερο και από τη σωματική έλξη. Γιατί τι να την κάνεις την έλξη όταν έχεις να κάνεις με έναν τύπο ανώριμο συναισθηματικά;

προχωρήσεις στον επόμενο
Unsplash/ Candice Picard

Τι είναι η συναισθηματική ωριμότητα

Η συναισθηματική ωριμότητα είναι η ικανότητα να αισθάνεστε, να ρυθμίζετε και να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας και να επικοινωνείτε αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας με ανοιχτό μυαλό σε διαφορετικές προοπτικές

Chautè Thompson, ειδικός σχέσεων

Αν σκεφτούμε ότι ο εγκέφαλος έχει αυτήν την ικανότητα σταδιακά, δηλαδή το να κατανοήσει και να ελέγξει, να επεξεργαστεί και επικοινωνήσει τα συναισθήματά του, μάλιστα όπως αποδεικνύουν οι έρευνες αυτό γίνεται με επιτυχία μετά τα 25 μας έτη. Σκέψου πόσα χρόνια της ζωής μας βιώναμε συναισθήματα τα οποία δεν ξέραμε τι ακριβώς είναι, γιατί έρχονται σε εμάς και πώς να τα αντιμετωπίσουμε, θα έπρεπε να το θεωρούμε μια επιτυχία το ότι μεγαλώνοντας είναι μια ικανότητα που τη βάζουμε στην φαρέτρα των ικανοτήτων μας.

Η έλξη σίγουρα είναι βασικό για να δέσει το γλυκό ανάμεσα στους δύο αλλά και το ποσοστό των 83% ανάμεσα στους 5000 ανθρώπους που απάντησαν στην έρευνα ότι προτιμούν να κάνουν σχέση με έναν συναισθηματικά ώριμο άνθρωπο, σε σχέση με κάποιον που τους έλκει ερωτικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι τα ραντεβού με συναισθηματική ωριμότητα είναι τόσο ελκυστικά θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη εξέλιξη για την ποιότητα των σχέσεων του μέλλοντος.

Διαλέγοντας σύντροφο: Καμία σχέση που έχεις κάνει δεν είναι τυχαία!

6 σημάδια συναισθηματικής ωριμότητας που πρέπει να αναζητήσετε

  1. Παίρνει βαθιές αναπνοές πριν απαντήσει σε ένα ευαίσθητο θέμα
  2. Δίνει ειλικρινείς απαντήσεις
  3. Έχει ενσυναίσθηση και εξετάζει τις καταστάσεις μέσα από διαφορετικούς φακούς (και υπό την οπτική του άλλου)
  4. Συμμερίζεται με συμπόνια την πλευρά του άλλου
  5. Αναλαμβάνει την ευθύνη των συναισθημάτων του
  6. Ξέρει πότε πρέπει να κάνει συγκεκριμένες συνομιλίες (και πότε να τις αποφεύγει)

8 απλές συνήθειες που έχουν οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι και μπορείς να ακολουθήσεις και εσύ!

Συναισθηματική ωριμότητα-Σωματική έλξη σημειώσατε: Άσσο ημίχρονο, διπλό τελικό!

Όταν έχεις βρεθεί σε μια κατάσταση όπου εσύ βγάζεις συνεχώς το φίδι από την τρύπα γιατί ο άλλος δεν έμαθε αυτό το skill το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, όχι μόνο στον ερωτικό τομέα. Φαντάσου λοιπόν έναν τύπο που δυσκολεύεται να εκφράσει θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, δεν κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, μιλά όταν θυμώνει και παίρνει σβάρνα ότι υπάρχει μπροστά του, πώς μπορεί να είναι ένας λειτουργικός άνθρωπος ατομικά, στη δουλειά του, στις φιλίες του και στις σχέσεις του;

Ποιος άλλος μπορεί να αντέξει έναν τέτοιον άνθρωπο εκτός από την οικογένειά του που τον ανέθρεψε έτσι; Στις περισσότερες των περιπτώσεων ίσως δεν αντέχει ούτε ο ίδιος τον εαυτό του και γι’αυτό αν θέλει πραγματικά να αλλάξει τη ζωή του και να μην βασανίζει τον ίδιο ή τους άλλους, βρίσκει τις λύσεις που τον βοηθούν να σταδιακά να αλλάξει αυτά τα μη λειτουργικά μοτίβα.

Και γιατί βάζω αυτόν το μεσότιτλο; Γιατί αν έχεις αυτήν την ικανότητα της συναισθηματικής ωριμότητας οι σχέσεις που θα κάνεις θα έχουν καλύτερη ποιότητα, θα έχουν μια ορθή βάση και τα δύο μέρη της σχέσης ικανοποιημένα. Και καμιά φορά μόνο αυτό μπορεί από μόνο του να γίνει κάτι που θα έλκυει τους ανθρώπους πάνω σου εκτός δηλαδή της χημικής έλξης. Όλοι θέλουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο που μπορεί να μας καταλάβει, να σεβαστεί τις ανάγκες μας και να μας δείξει πόσο σημαντικοί είμαστε για εκείνον.

Δεν έχουμε πια τη δικαιολογία, δεν είμαστε παιδιά και αν είσαι σήμερα εκεί γύρω στα 25+ να θυμάσαι ότι ο εγκέφαλός σου μπορεί πια να εξηγήσει και να κατανοήσει πλήρως αυτά τα συναισθήματα που έρχονται κατά καιρούς και σε αναστατώνουν. Δεν κρύβουμε τα συναισθήματα κάτω από το χαλί, τα κοιτάμε κατάματα, τα αγκαλιάζουμε και τα βιώνουμε. Διαρκούν λίγο και στη συνέχεια είμαστε πολύ καλύτερα. Μην βασανίζεις εσένα και τους άλλους στη ζωή σου απλά και μόνο επειδή κοινωνία, σχολείο και οικογένεια δεν σε μεγάλωσε με ενσυναίσθηση, μπορείς κάθε μέρα να εξελίξεις αυτό το skill αν το δουλέψεις.

Απόκτησε την συναισθηματική ωριμότητα με αυτά τα βήματα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News