Σήμερα έφτιαξα μια λίστα με αυτούς που για πολλούς θεωρούνται ότι είναι οι πιο συχνοί λόγοι χωρισμού. Πριν πέσουν οι τίτλοι του τέλους σε μια σχέση υπάρχουν τα συμπτώματα, οι συμπεριφορές, οι ενδείξεις, μέχρι να πάρεις την απόφαση, να κάτσεις κάτω ήσυχα και πολιτισμένα και να λύσετε τις διαφορές που υπάρχουν με τον σύντροφό σου. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Μόλις περάσει η περίοδος του μέλιτος, αρχίζουν και ανεβαίνουν πάνω συμπεριφορές που μέχρι πρώτα ή δεν πρόσεχες ή δεν είχαν καθοριστική σημασία.

Πόσες αποδείξεις θες για να δεις πώς δεν με θες

Το θυμάσαι το τραγούδι που σιγοτραγουδάγαμε παλιά. Μετρούσε η Άννα Βίσση τις αποδείξεις μια προς μια και όλες είχαν τη βάση τους στην έλλειψη ενδιαφέροντος. Το ζευγάρι αυτό φαινόταν ότι βαριέται θανάσιμα το να είναι μαζί. Σκέψου να είσαι με κάποιον που δεν ζηλεύεις, πάντα πιστεύεις, δεν μιλάς, σπανίως γελάς μαζί του, ποτέ δε μαλώνεις μαζί του και τέλος δεν κοιμάστε και μαζί!

Ρίχνοντας τους τίτλους τέλους στη μακροχρόνια σχέση. Πώς είναι η επόμενη μέρα;

Οι πιο συχνοί λόγοι χωρισμού

  1. Η κακοποιητική συμπεριφορά: Με όποιον τρόπο αυτή μεταφράζεται. Με βία οποιασδήποτε μορφής. Μη νομίζεις ότι η λεκτική βία δεν είναι βία. Είναι και μάλιστα τα σημάδια της καταγράφονται μέσα στην ψυχή του ανθρώπου που υφίσταται την κακοποίηση. Η κακοποίηση δημιουργεί ανθρώπους που δεν έχουν αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και δυστυχώς πιστεύουν ότι όλα αυτά που ζουν τους αξίζουν. Την πρώτη φορά που γίνει οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά, ύψωσε το όριο σου και φύγε. Αν το κάνει μια φορά ένας άνθρωπος δεν θα το σταματήσει ποτέ. Να ξέρεις ότι σου αξίζουν τα καλύτερα στη ζωή σου και όχι να είσαι σε κάποιον που δεν μπορεί να ελέγξει τα πάθη, τον θυμό και τον χειρότερό εαυτό του.
  2. Η ζήλεια: Αυτό το πράσινο τερατάκι που σου κατατρώει το στομάχι, σε κάνει να ζεις στην αμφιβολία και δε σε αφήνει να ηρεμήσεις. Αν έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που σου δίνει συνεχώς ενδείξεις ενοχής, είναι πολύ, παραπάνω από το φυσιολογικό με flirty διάθεση, ίσως έχεις και εσύ τα δίκια σου να μην αντέχεις άλλο να ζεις κάτω από αυτό το καθεστώς.
  3. Έλλειψη σεβασμού: Είναι μια αξία που θεωρώ ότι είναι το βασικό και το δομικό συστατικό κάθε είδους σχέσης. Για κάποιους ανθρώπους καταλαμβάνει το νούμερο ένα στο σύστημα αξιών τους και όταν νιώσουν ότι η συμπεριφορά που αποδέχονται από τον άνθρωπό τους δεν δείχνει σεβασμό φεύγουν χωρίς δεύτερη σκέψη.
  4. Απιστία: Η απιστία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και μάλιστα η αντιμετώπισή της για τον καθένα έχει διαφορετική οπτική, δηλαδή, άλλος θέλει να το μάθει, ενώ άλλος δεν θέλει. Άλλος συγχωρεί την απιστία ενώ άλλος δεν τη συγχωρεί. Για εκείνους που θέλουν να το μάθουν και δεν το συγχωρούν λοιπόν είναι βασικός λόγος για να ρίξουν τίτλους τέλους στην κοινή ταινία της ζωής τους. Από τη άλλη και οι άλλοι που μαθαίνουν για την απιστία και υποτίθεται τη συγχωρούν, αν το χτυπούν κάθε μέρα στον άλλο, σημαίνει ότι και πάλι η σχέση δεν θα είναι ποτέ όπως πριν.
  5. Διαφορετικά θέλω: Ο ένας θέλει οικογένεια και παιδί, ο άλλος θέλει να ζει δίχως ευθύνες και να είναι ελεύθερος και ωραίος. Αυτό είναι ένα ξεκαθάρισμα που καλό είναι να γίνει νωρίς για να μην χάνουμε άσκοπα το χρόνο μας, ζώντας σε μια σχέση που δεν έχει κοινό στόχο. Δεν γίνεται να θες διαφορετικά πράγματα με τον άνθρωπο σου.
  6. Δυσκολία στην επικοινωνία: Να μαντεύεις τι θέλει ο άλλος, να μην μπορεί να το ξεκαθαρίσει με λόγια τι του αρέσει και τι όχι, να μην έχει την δύναμη της γνώμης του, να προσπαθεί ο ένας και για τους δύο. Η επικοινωνία είναι τόσο σημαντική στη σχέση, όσο και ο σεβασμός. Δεν γίνεται να ζεις με κάποιον που δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε και προφανώς και είναι από τους πιο συχνούς λόγους που άνθρωποι ανοίγουν μια μέρα την πόρτα και φεύγουν.
  7. Εγωισμός: Δεν κατάφερες ποτέ να αγαπήσεις τον άλλο περισσότερο από όσο αγαπάς τον εαυτό σου και αυτό στοίχισε στη σχέση σας. Εγωισμός και αγάπη δεν πάνε μαζί. Στις συγκρούσεις ποιος είναι αυτός που θα κάνει πρώτος πίσω, που θα ζητήσει συγνώμη, που θα είναι ο πυροσβέστης; Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αγαπήσεις κάποιον άλλο άνθρωπο όπως αγαπάς εσένα. Δεν θέλουμε να πληγωθούμε, δεν θέλουμε να ρίξουμε τα μούτρα μας κάτω, να φανούμε εμείς οι πιο αδύναμοι. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας το να ζητάς συγνώμη, αλλά αντίθετα είναι ένδειξη δύναμης!
  8. Οι τρίτοι: Τα λόγια που λένε οι τρίτοι. Για άτομα με αυτοεκτίμηση και αυτόνομους ανθρώπους, δεν έχουν καμία σημασία. Είναι παρενθέσεις, ψίθυροι τα λόγια των τρίτων. Αν έχεις να κάνεις με ένα άνθρωπο που είναι έρμαιο της αποψούλας του καθενός, εννοείται ότι αυτή η συμπεριφορά θα έχει αντίκτυπο στην σχέση σας.
  9. Σεξουαλική ασυμβατότητα: Μπορεί σε όλα τα άλλα να τα πηγαίνετε τέλεια αλλά στο σεξ όχι. Όσο και αν τα έχετε βρει στα υπόλοιπα αν το σεξ δεν είναι καλό, σπάνια κρατά μια σχέση.
συνέπειες της ζήλιας
Freepik

Καλύτερα χώρια

Αν το χώρια είναι καλύτερο για εσάς, όσο και αν πονά, πάρε τη δύναμη να φύγεις. Σεβόμενη πρώτα τον εαυτό σου, το χρόνο σου, τα χρόνια που ζήσατε μαζί και τον άλλον άνθρωπο κάνε αυτό το βήμα. Μην ξεχνάς ότι κάθε σχέση είναι κάτι που έχει ζωή και εξελίσσεται συνεχώς, καθώς μεγαλώνουν και εξελίσσονται τα μέρη της σχέσης. Δεν φταις ούτε εσύ, ούτε εκείνος, φταίτε και οι δύο. Δεν μπορείτε πια να ταιριάξετε και εκείνο που φαινόταν υπέροχη ιδέα τότε, σήμερα ίσως μοιάζει με εφιάλτη.

Σκέψεις που ίσως σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα μετά από έναν δύσκολο χωρισμό

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News