Έχεις παρατηρήσει κατά καιρούς ότι προσπαθείς να αλλάξεις τον σύντροφό σου; Κι αν ναι, το κάνεις συνειδητά; Και γιατί; Πόσο καλό κάνει αυτό στη σχέση σας;

Δε είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν την τάση να αλλάζουν τους συντρόφους τους, προσπαθώντας να τους κάνουν καλύτερους ή να τους κάνουν να συμβαδίζουν με τα δικά τους θέλω. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι λειτουργικό για τη σχέση σου κι ίσως την καταστρέψεις χωρίς να το καταλάβεις.

Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα…

Γιατί να θες να αλλάξεις αυτόν που διάλεξες για σύντροφό σου ανάμεσα σε τόσους άλλους; Όλοι μας έχουμε τα θετικά και τα αρνητικά μας, κανείς δεν είναι τέλειος κι ούτε πρόκειται να βρεις εκεί έξω τον τέλειο σύντροφο, χωρίς κανένα ελάττωμα. Και μπορεί να έχεις δίκιο, να μπορεί να γίνει καλύτερος ο σύντροφός σου, όμως γιατί είσαι εσύ αυτή που προσπαθείς να τον αλλάξεις. Και δεν εννοώ φυσικά να είναι κάποια άλλη, όμως σκέψου το εξής. Ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει όταν ο ίδιος κάνει μια προσπάθεια για τον εαυτό του και το θέλει. Αυτό που εσύ μπορείς να κάνεις είναι να τον παρακινείς όταν έχει πάρει την απόφασή του. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου είναι αναβλητικός και ανοργάνωτος, το να του φτιάχνεις εσύ πρόγραμμα για την καθημερινότητά του δε θα τον κάνει καλύτερο. Αντιθέτως, θα πάρεις τη θέση της μαμάς του και θα είναι σα να νταντεύεις όλη μέρα ένα παιδί.

Ένας σύμβουλος σχέσεων αποκαλύπτει πώς να είσαι καλύτερος σύντροφος

Επίσης, προσπάθησε να μπεις στη θέση του. Τι θα σκεφτόσουν αν ο άλλος προσπαθούσε να σε αλλάξει; Ακόμα κι αν ήταν για καλό. Μήπως ότι δεν σε θέλει πια έτσι όπως είσαι; Ή ότι δεν σκέφτεται τα δικά σου θέλω; Σίγουρα σε κάθε περίπτωση θα πληγωνόσουν.

Αν δεν αντέχεις τα ελαττώματα του συντρόφου σου, καλύτερα να χωρίσεις και να βρεις άλλον παρά να προσπαθείς να αλλάξεις τον σύντροφό σου. Δεν γίνεται να θες να αλλάζεις τους άλλους, παρά μόνο τον εαυτό σου.

Σε ποια περίπτωση, όμως, μπορεί να αλλάξει ο σύντροφός σου;

προσπαθείς να αλλάξεις τον σύντροφό σου
Pixabay

Αν ο ίδιος το επιθυμεί είτε επειδή το σκέφτηκε μόνος του είτε έπειτα από κουβέντα σας, τότε μπορείς να τον παρακινείς και να είσαι δίπλα του, αν ζητήσει τη βοήθειά σου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, που ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει, δεν πρέπει να προσπαθείς εσύ γι’ αυτόν.

Να αγαπάς τον άλλον όπως είναι, στην τελική εσύ τον διάλεξες!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News