Μετράμε ήδη ένα μήνα που επικρατεί φρενίτιδα με τη «χαρά των Χριστουγέννων». Τα ζευγαράκια φτιάχνουν όλο χαρά και ενθουσιασμό το δέντρο στο σπίτι τους, κυκλοφορούν έξω στους στολισμένους δρόμους πιασμένοι χέρι-χέρι και μοιάζουν σαν ιδανικό σκηνικό βγαλμένοι από αυτές τις γλυκανάλατες ταινίες που βλέπουμε τα κορίτσια και ξεμυαλιζόμαστε με τους υπέροχους πρωταγωνιστές που κινούν γη και ουρανό για να είναι μαζί με το κορίτσι της διπλανής πόρτας-πρωταγωνίστρια. Τι γίνεται όμως όταν ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα είμαι χωρίς σχέση; Κάποιες φορές αυτή η περίοδος μπορεί να είναι πολύ αγχωτική για όσους είναι single την περίοδο των γιορτών.

δώρα για τον σύντροφό σου τα Χριστούγεννα
Freepik

Οι singles

Είναι κάποιες μέρες του χρόνου, όπως αυτή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Αγίου Βαλεντίνου (αλήθεια, who cares) που έχουν συνδεθεί με το να σε βρίσκουν ζευγαρωμένο. Κάποιες μέρες του χρόνου που σου δημιουργούν έξτρα άγχος να είσαι σε σχέση. Και αν δεν είσαι τότε τι; Μπορεί παράδειγμα να ήσουν σε μια σχέση που μόλις τελείωσε, ή να είσαι απλά single από επιλογή.

Υπάρχει αυτή η προκατάληψη θεωρώ με τους singles. Τα ζευγάρια διαλέγουν να περνούν μόνοι τους τις γιορτές ή σε ταξίδια ανάμεσα σε άλλα ζευγάρια και οι singles μένουν μόνοι τους είτε με άλλους singles. Δεν μπορώ να τον καταλάβω αυτόν το διαχωρισμό που συμβαίνει με τους ανθρώπους εκεί έξω.

Διαλέγοντας σύντροφο: Καμία σχέση που έχεις κάνει δεν είναι τυχαία!

Όχι, τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για τους «ζευγαρωμένους»

Αν είσαι σε μια σχέση υγιή και ευτυχισμένη που κάθε μέρα είναι γιορτή, δεν περιμένεις τα Χριστούγεννα για να ζήσεις το παραμύθι με τον πρίγκιπα του παραμυθιού. Κάθε μέρα το ζεις. Αν είμαι single σε αυτήν τη φάση καλό είναι να μην στεναχωριέμαι και να νιώθω ότι χάθηκε ο κόσμος, γιατί πραγματικά δεν χάθηκε που αυτά τα Χριστούγεννα είμαι χωρίς σχέση.

Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μοναξιά, ματαίωσης και αποκλεισμού ίσως είναι το εφαλτήριο για να πηδήξουμε στην επόμενη φάση. Ποιο είναι το δεδομένο που έχω σήμερα στη ζωή μου; Ότι είμαι μόνος, ότι νιώθω μοναξιά και τις μέρες των γιορτών ίσως είναι πιο έντονα όλα αυτά τα συναισθήματα.

Κάνοντας την ενδοσκόπηση μου βλέπω ότι η κατάσταση που έχω σήμερα ή η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι δεν με αντιπροσωπεύει, ή δεν είναι η ιδανική για εμένα. Ξέρεις, πιστεύω ότι οι άνθρωποι δύσκολα ξεβολευόμαστε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό το ξεβόλεμα θα δημιουργήσει περισσότερο πόνο, οπότε παραμένουμε σε συνθήκες και καταστάσεις που δεν μας αρέσουν ή δεν μας εκφράζουν, για να μην ξεβολευτούμε.

Είναι Χριστούγεννα και είμαι χωρίς σχέση

Αν συμβαίνει αυτό, πριν αρχίσεις να κλαις τη μοίρα σου, κάνε παρέα με τον εαυτό σου. Απόλαυσε το δώρο της μοναχικότητας. Αν περνάς καλά με τον εαυτό σου θα περνάς και με άλλους. Οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι υπεύθυνοι για την ευτυχία μας. Ο μόνος που είναι υπεύθυνος για την ευτυχία μας είναι ο εαυτός μας. Αν οι μοναχικές γιορτές φέτος σου δώσουν την έμπνευση να δεις πώς μπορείς να αλλάξεις αυτήν την κατάσταση, μπορείς να βελτιώσεις πάντα τα θέματα της ζωής σου.

Πώς να θέσω σωστά τους στόχους που θέλω να πετύχω το νέο έτος;

Συχνά έρχονται άνθρωποι και με ρωτούν: «Μπορώ να θέσω ως στόχο το να δημιουργήσω σχέση με κάποιον άλλο άνθρωπο; Αφού δεν είναι στο χέρι μου μόνο». Φυσικά και η δημιουργία σχέσης μπορεί να τεθεί στα πλαίσια στόχου. Κάνοντας μόνο μια εισαγωγή στο θέμα και αγγίζοντάς το επιδερμικά, μπορώ να πω ότι και σε αυτόν το στόχο ισχύει ό,τι και σε όλους τους άλλους στόχους. Το να εντοπίσουμε λοιπόν το θέμα ότι αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε σε σχέση και ότι ο στόχος μας είναι να είμαστε σε σχέση (που έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που επιθυμούμε, όχι μια οποιαδήποτε σχέση) είναι η αρχή.

Πόσο αποφασισμένος είσαι;

Αυτή η λέξη ο «Αποφασισμένος» είναι η λέξη που αγαπώ περισσότερο από όλες. Γιατί μου δίνει όλη την ευθύνη της προσωπικής μου ευτυχίας. Αν τη βάλεις μπροστά σου και την βλέπεις κάθε μέρα, δεν μπορείς να ξεχάσεις τον στόχο σου. Όποιος και αν είναι αυτός. Είτε αυτός είναι να περάσεις σούπερ και αυτές τις γιορτές είτε μόνος είτε σε σχέση. Είτε το να περάσεις στο άλλο στάδιο και να μην αφήσεις τίποτα να αναβάλει την απόφασή σου.

Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα γενέθλιά μας, η γιορτή μας, είναι άλλη μια μέρα σαν τις άλλες 365 που έχει ο χρόνος. Αν σου δώσει αυτή η μέρα κίνητρα είναι ένα άλλο κεφάλαιο που μπορείς μόνος να εργαστείς γι’αυτά. Μη σκας λοιπόν αν σε βρίσκουν μόνο τα Χριστούγεννα αυτά. Τα Χριστούγεννα είναι αγάπη, είναι ημέρα γιορτής για όλους εκείνους που πιστεύουν στο μήνυμα που φέρνει, είτε είσαι μόνος είτε σε σχέση. Τα Χριστούγεννα είναι αγάπη από μόνα τους!

Η μοναδική ερώτηση που χρειάζεται να κάνεις στον εαυτό σου για τις σχέσεις. Και όχι η απάντηση δεν είναι στο Google!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News