Τι κάνει μια σχέση επιτυχημένη; Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, αλλά σίγουρα μια πολύ σημαντική είναι ότι χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και σκληρή δουλειά και από τους δυο συντρόφους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τα αρνητικά μια σχέσης ξεπερνούν πια τα θετικά, που η φλόγα έχει σβήσει και η καθημερινότητα του ζευγαριού χαρακτηρίζεται από διαφωνίες, εντάσεις και στενοχώριες; Κοινώς, μιλάμε πια για ένα δυστυχισμένο ζευγάρι. Θα περίμενε κανείς, αργά η γρήγορα να επέλθει ο χωρισμός. Κι όμως, ενώ πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν πως η σχέση τους δεν είναι υγιής, αλλά μάλλον επιβλαβής, εξακολουθούν να μένουν σε αυτήν και το βρίσκουν εξαιρετικά επίπονο και δύσκολο να την εγκαταλείψουν.

Ρίχνοντας τους τίτλους τέλους στη μακροχρόνια σχέση. Πώς είναι η επόμενη μέρα;

Γιατί ένα δυστυχισμένο ζευγάρι επιλέγει να μένει μαζί και όχι να χωρίσει – Οι δικαιολογίες που προβάλλονται

«Φοβάμαι τι θα γίνει στο μέλλον»

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις είναι ο «φόβος». Η ανασφάλεια που προκαλεί η μοναξιά, η αλλαγή και το «ξεβόλεμα» είναι καθοριστικής σημασίας. Οι άνθρωποι επαναπαύονται σε αυτές τις σχέσεις που δεν απαιτούν προσπάθεια, κατανάλωση ενέργειας και ιδιαίτερη προσοχή στον σύντροφο τους. Πολλές φορές μάλιστα δεν μπορούν να δουν καμία άλλη εναλλακτική που να είναι καλύτερη από την τρέχουσα σχέση τους και φοβούνται αυτό που θα ακολουθήσει μετά από έναν χωρισμό.

«Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, αλήθεια»

Η άρνηση είναι το αγαπημένο κόλπο ενός δυστυχισμένου ζευγαριού. Αν απλώς προσποιηθείς ότι δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, νομίζεις πως θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Αλλά ίσως υπάρχει μια μικρή φωνή κάπου βαθιά μέσα σου, που πιέζεται να ακουστεί καθώς λέει «σίγουρα δεν είναι άσχημα τα πράγματα;» Η παραμονή σε μια δυστυχισμένη σχέση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, οι σύντροφοι τείνουν να πιστεύουν ότι η ποιότητα της σχέσης θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

10 σημάδια ότι δεν είσαι καθόλου έτοιμη να κάνεις σχέση

«Όλοι μας οι φίλοι έχουν προχωρήσει στις ζωές τους»

Ίσως το ζευγάρι να περιβάλλεται από ανθρώπους που βρίσκονται σε σχέσεις και οι ίδιοι δεν μπορούν να διανοηθούν ξαφνικά να είναι οι «εργένηδες» της παρέας. Μέσα σε αυτή την παρέα, σαν single πια, φοβάσαι πως θα μείνεις μόνη κι αποκομμένη. Δεν θα ταιριάζεις με αυτούς, ζώντας σε έναν άλλον κόσμο, δικό σου. Κι ίσως σιγά-σιγά φοβάσαι πως θα απομακρυνθείς και από τους φίλους σου και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Δεν χρειάζεσαι κάποιον για να ταιριάξεις. Και αν ο λόγος που μένεις με κάποιον είναι η παρέα, ξανασκέψου το.

«Μα πού θα βρω κάτι καλύτερο»;

Δύσκολα φεύγεις από μια φαινομενικά «τέλεια» σχέση για να μείνεις μόνη σου. Πολλές φορές μάλιστα νιώθεις ότι δεν πρόκειται να βρεις κάποιον άλλον καλύτερο. Είναι όμως η τέλεια σχέση; Μη συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από αυτό που πραγματικά θες.

«Μένουμε μαζί, πώς να φύγω»;

Ένας άλλος παράγοντας, που ίσως σε κρατήσει πίσω από το να ξεστομίσεις τη λέξη χωρισμός είναι το γεγονός, ότι με το σύντροφό σου ζείτε στο ίδιο σπίτι. Ποιος θα κάνει το μεγάλο βήμα, και θα αφήσει όλα αυτά τα καλά της συγκατοίκησης; Ποιος είναι εκείνος που θα μαζέψει τα πράγματα του και θα κλείσει την πόρτα πίσω του; Και αν είσαι εσύ αυτή που θα φερθεί γενναία, και θα αποφασίσει ότι η φυγή είναι μια καλή λύση, τότε συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις πού να πας, εκτός από το πατρικό σου σπίτι. 

Η συμβουλή μου είναι η εξής: Μη δειλιάζεις και μη φοβάσαι, κράτα το τι έχεις καταφέρει στη ζωή σου μέχρι σήμερα και μη φοβηθείς το επόμενο βήμα. Άλλωστε, το σπίτι το κάνουν πάντα οι άνθρωποι που κατοικούν εντός του και ένα δυστυχισμένο ζευγάρι σίγουρα δεν αρμόζει σε αυτό.

Η κατηγορία των ζευγαριών που κάνουν επανασύνδεση μόνο και μόνο για να πάνε μαζί διακοπές. Γιατί δεν σου αξίζει αυτή η σχέση

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News