Παρά το γεγονός ότι η συγκατοίκηση με τον σύντροφό σου θα μπορούσε κάποτε να θεωρηθεί η αρχή του ταξιδιού προς το για πάντα μαζί, οι νεότερες γενιές δεν φαίνεται να έχουν την ίδια αντίληψη. Αν αναρωτιέσαι «πότε να συγκατοικήσω» και είσαι διχασμένη με το τι ακριβώς συνεπάγεται το να μείνεις κάτω απ’ την ίδια στέγη με τον σύντροφό σου, αξίζει να διαβάσεις πώς έχει αλλάξει η σημασία της συγκατοίκησης ανά τις γενιές.

Για χρόνια, η συγκατοίκηση με τον σύντροφό σου ήταν μια τρομακτική απόφαση, που συχνά δεν συνέβαινε παρά μόνο στα τελευταία στάδια της σχέσης, όταν το ζευγάρι ήταν έτοιμο να παντρευτεί. Μερικές μόνο δεκαετίες πίσω, τα ζευγάρια δεν ήταν καν σε θέση να μοιραστούν ένα σπίτι, μέχρι να επισημοποίησουν την σχέση τους με ένα γάμο. Αν κι αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα -ειδικά σε ορισμένες θρησκείες και  πολιτισμούς-, το να αποφασίσει ένα ζευγάρι να μείνει μαζί, πλέον, είναι κάτι συνηθισμένο και δεν κουβαλάει μαζί του προοπτικές για ένα κοινό μέλλον.

Μία νέα έρευνα από την Αγγλία, αποδεικνύει ότι οι νέοι έχουν αλλάξει τελείως τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την συμβίωση με το άλλο τους μισό. Εκτός από το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές έχουν σπάσει το κατεστημένο γύρω απ’ τα παλαιότερα πρότυπα συμβίωσης, η συγκατοίκηση στην εποχή μας είναι πιθανόν να συνδέεται περισσότερο με την άνεση του ζευγαριού, παρά με τις βλέψεις μιας κοινής μελλοντικής πορείας. Φαίνεται άλλωστε, ότι οι νέοι άνθρωποι προσπαθούν να αποτραβηχτούν από παλαιότερες συντηρητικές αντιλήψεις, και να θέσουν τις δικές στους βάσεις στην έννοια της συντροφικότητας.

Δεν αποτελεί πλέον δοκιμαστική περίοδο πριν τον γάμο  

πότε να συγκατοικήσω
Unsplash

Σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομενα της ONS (Εθνική Υπηρεσία Στατιστικών της Αγγλίας), η συγκατοίκηση μεταξύ των ζευγαριών στην Αγγλία γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Μονο τα δημογραφικά δεδομένα του 2018, δείχνουν ότι ο αριθμός των ζευγαριών που συγκατοικούν είναι αρκετά μεγαλύτερος, τόσο από αυτόν των παντρεμένων ζευγαριών όσο και από εκείνον των μονογονεϊκών οικογενειών. 

Οι παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω απ’ την συγκατοίκηση, θέλουν η απόφαση αυτή να οδηγεί στην κατεύθυνση του γάμου, ή έστω να θεωρείται ως το τελευταίο test πριν απ’ το για πάντα μαζί. Οι νεότερες γενιές, όμως, μας δίνουν μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας.

Έρευνες τόσο απ’ το University College London όσο και απ’ το University of St Andrews, εξέτασαν τι έχει αλλάξει στις σκέψεις για το τι πραγματικά σημαίνει πλέον η συμβίωση για τους ανθρώπους σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς και την δυναμική της σχέσης μέσω της συγκατοίκησης. Η μελέτη έδειξε ότι -παρά τις μικρές ηλικιακές διαφορές- οι απόψεις για την συγκατοίκηση διαφέρουν σημαντικά.

Τα κίνητρα πίσω απ’ την συγκατοίκηση φαίνεται να βρίσκονται για τους γεννημένους της δεκαετία του 1970, στην επιθυμία για ένα test-drive πριν τα σκαλιά της εκκλησίας, ένα είδος δοκιμαστικού γάμου. Οι millennials, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη του “δοκιμάζω πριν αγοράσω”.

Αυτό που είναι αποδεκτό, ιδίως απο τις νεότερες γενιές, είναι ότι συγκατοίκηση και γάμος δεν αποτελούν δυο αλληλένδετους κρίκους. Τα στοιχεια του 2019 της Pew, έδειξαν ότι περισσότερα απ’ τα ¾ των ανθρώπων ηλικίας 18 με 29, θεωρούν αποδεκτό για ανύπαντρα ζευγάρια να ζουν μαζί, είτε σκοπεύουν είτε όχι να παντρευτούν.

Η Galena Rhoades, ερευνητική καθηγήτρια ψυχολογίας και διευθύντρια του Family Research Center και του University of Denver, εξηγεί ότι η αλλαγή κοινωνικού στάτους της συγκατοίκησης, έχει επιτρέψει στις νεότερες γενιές να υιοθετήσουν μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στην έννοια της συμβίωσης με τον σύντροφό μας.

«Η συγκατοίκηση τείνει πλέον να θεωρείται περισσότερο ως ένα απ’ τα στάδια μιας σχέσης, παρά ένα βήμα πριν τον γάμο», συμπληρώνει η ίδια. 

«Πότε να συγκατοικήσω;»: Τι λέει η γενιά Z

Οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στο να βρουν τα πατήματά τους αρχικά σαν αυτόνομα και ανεξάρτητα άτομα και ύστερα ως συμβαλλόμενα μέρη μιας σχέσης. Αυτος είναι και ο λόγος που απαλλαγμένοι απ’ τα κοινωνικά στερεότυπα, επιλέγουν τη συμβίωση ως κάτι που δεν αφορά τον γάμο, αλλά την ολοκλήρωσή τους ως άτομα και την συλλογή εμπειριών. 

Σε μια εποχή που τρέχει με “τρελούς” ρυθμούς οι νεότερες γενιές επιλέγουν να απαλλαχθούν από προκαταλήψεις του παρελθόντος και να ζήσουν μια ζωή που καθορίζουν αυτοί με τις αποφάσεις τους, κι όχι κοινωνικά πρότυπα και συντηρητισμούς.

Κεφάλαιο «επιτυχημένη συγκατοίκηση»: Όλα τα σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητήσεις πριν αποφασίσεις να κάνεις το μεγάλο βήμα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News