Νιώθεις μπερδεμένος και δεν μπορείς να προσδιορίσεις την σεξουαλική σου ταυτότητα; Έχεις παρατηρήσει ότι οι σεξουαλικές σου προτιμήσεις αλλάζουν κατά καιρούς; Όχι, δεν είσαι περίεργος! Είναι φυσιολογικό και μάλιστα υπάρχει και ορισμός που προσδιορίζει την συγκεκριμένη κατάσταση, αρκετά διαδεδομένος σε χώρες του εξωτερικού. Η σεξουαλική ρευστότητα είναι η φράση που έψαχνες για να νιώσεις ανακούφιση και να βάλεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σε τάξη!

Τι είναι η σεξουαλική ρευστότητα;

Η σεξουαλική ρευστότητα είναι μια πτυχή της σεξουαλικότητας που αφορά την ευελιξία στις σεξουαλικές προτιμήσεις ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα, είναι η ικανότητα να αλλάζει η σεξουαλική ταυτότητα, η έλξη ή η συμπεριφορά ενός ατόμου ανάλογα με συγκεκριμένες καταστάσεις. Είτε είναι βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αλλαγές στην σεξουαλική ταυτότητά τους. Με λίγα λόγια δεν βάζουν κάποια συγκεκριμένη ταμπέλα στους ερωτικούς συντρόφους από τους οποίους έλκονται.

Η σεξουαλική ρευστότητα σημαίνει ότι η σεξουαλικότητά σου μπορεί να αλλάζει συνεχώς. Ακόμα κι αν η σεξουαλικότητά σου έχει παραμείνει αρκετά σταθερή όλα αυτά τα χρόνια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης σου.

Πώς είναι να είσαι σε μια LGBTQ+ σχέση στην Ελλάδα του σήμερα; Η Βαλέρια και η Άννα μας λένε την ιστορία τους

Πώς είναι για έναν άνθρωπο να είναι σεξουαλικά ρευστός;

Η σεξουαλική ρευστότητα μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους.

Για παράδειγμα, κάποια γυναίκα που είναι λεσβία μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της σεξουαλικά ρευστό εάν αρχίσει να έλκεται από κάποιον που δεν είναι ανήκει στο ίδιο φύλο με εκείνη. Οι άνθρωποι που έχουν ετεροφυλόφιλες σεξουαλικές επαφές θα μπορούσαν να είναι σεξουαλικά ρευστοί εάν έχουν περιστασιακή επιθυμία για το ίδιο φύλο. 

Οι αλλαγές στη σεξουαλική έλξη, την ταυτότητα ή τη συμπεριφορά μπορεί να είναι απροσδόκητες, προσωρινές ή μόνιμες.

Η σεξουαλική ρευστότητα δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος που την βιώνει βρίσκεται σε σύγχυση ή άρνηση σχετικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ούτε σημαίνει ότι είναι bisexual.

Σε αντίθεση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ο οποίος υποδηλώνει ότι η σεξουαλικότητα εμπίπτει σε μια σταθερή κατηγορία, η σεξουαλική ρευστότητα δείχνει ότι οι σεξουαλικές σου σκέψεις, τα συναισθήματα και η έλξη, μπορούν να εξελίσσονται και να αλλάζουν συνεχώς. 

Οι ταμπέλες μπορούν σίγουρα να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις ποιος είσαι με βάση μια σειρά συναισθηματικών, ρομαντικών και σεξουαλικών μοτίβων, αλλά δεν μπορούν να προβλέψουν κάθε επιθυμία που θα έχεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου.

σεξουαλική ρευστότητα

Συναντάμε συχνά τη σεξουαλική ρευστότητα στους ανθρώπους;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ανθρώπων των οποίων το φύλο ευθυγραμμίζεται με το φύλο τους κατά τη γέννηση (cisgender) είναι σεξουαλικά ρευστά. Μια μελέτη έδειξε, μάλιστα, ότι σε σύγκριση με τους άντρες και τις γυναίκες cisgender, οι trans άνδρες είναι ακόμη πιο πιθανό να εμφανίσουν σεξουαλική ρευστότητα.

Αν και η σεξουαλική ρευστότητα μπορεί να επηρεάσει κάποιον οποιουδήποτε φύλου, η έρευνα έχει δείξει ότι περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες είναι σεξουαλικά ρευστές. Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη του 2013 σε 199 νέους LGBTQ+ ενήλικες έδειξε ότι το 64% των γυναικών και το 52% των ανδρών ταυτίστηκαν ως σεξουαλικά ρευστοί. Ωστόσο, νεότερη έρευνα φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν τελικά υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής ρευστότητας. 

Κάποιος μπορεί να βιώσει σεξουαλική ρευστότητα σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής του. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή συναντά κάποιον ή μαθαίνει για μια σεξουαλική ταυτότητα με την οποία ταυτίζεται πιο στενά. 

σεξουαλική ρευστότητα
Unsplash

6 σπουδαία μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε απ’ τις LGBTQ+ σχέσεις

Πώς θα καταλάβεις αν είσαι σεξουαλικά ρευστός;

Δεδομένου ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα ευρύ φάσμα και το πού πέφτεις πάνω σε αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου, δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να γνωρίζεις ακριβώς αν το σημείο που βρίσκεσαι τώρα στο φάσμα θα είναι το σημείο που θα μείνεις για όλη σου τη ζωή.

Για να κατανοήσεις αν είσαι σεξουαλικά ρευστός μπορείς να εξετάσεις τα εξής σημάδια:

  • Νιώθεις μια μη αποκλειστική έλξη για διαφορετικά φύλα. Σε αντίθεση με τη συνεχή έλξη για ένα συγκεκριμένο φύλο ή και περισσότερα, η σεξουαλική ρευστότητα σημαίνει ότι σποραδικά νιώθεις έλξη για διαφορετικά φύλα, μερικές φορές την ίδια στιγμή και μερικές φορές όχι. Η αλλαγή στην έλξη σου μπορεί να συμβεί πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής σου ή μπορεί να συμβεί και μόνο μία φορά.
  • Η σεξουαλική σου έλξη αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Εάν η έλξη σου για τους άλλους κυμαίνεται σταθερά, μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν ταυτίζεσαι με την περιγραφή οποιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Η σεξουαλική σου έλξη, η συμπεριφορά και η ταυτότητά σου δεν έχουν συνέπεια. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου που οι σκέψεις και οι πράξεις σου δεν ταιριάζουν με την ταυτότητά σου.

Όταν μιλάμε για σεξουαλική ρευστότητα δεν βάζουμε ταμπέλες. Μας ελκύει ο άνθρωπος. Σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεσαι στο φάσμα της σεξουαλικότητας, η πραγματική σημασία έγκειται στην ικανότητά σου να παραμένεις ειλικρινής με τα συναισθήματά σου και να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News