Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ανθρώπινες σχέσεις βιώνουν και αυτές με τη σειρά τους τη δική τους κρίση. Η τυπική επικοινωνία, χάρη στην εδραίωση της τεχνολογίας, έχει αυξηθεί, από την άλλη όμως η ουσιαστική επικοινωνία, έχει δραματικά συρρικνωθεί. Το να ταιριάξεις με τον άλλον δεν είναι όσο εύκολο μοιάζει στην αρχή κι αν οι χαρακτήρες των συντρόφων διαφέρουν, εκεί το παιχνίδι δυσκολεύει. Το ζήτημα της κοινωνικότητας και γενικότερα των διαπροσωπικών σχέσεων είναι ένα απ’ αυτά.

Όλοι είναι ένα τίποτα μέχρι να τους αγαπήσει κάποιος

Μια σχέση ανάμεσα σε έναν εσωστρεφή και κάποιον κοινωνικό από τη φύση του, δεν είναι όπως δείχνουν στις ταινίες. Η ιδέα του «τα αντίθετα έλκονται» έχει ρομαντικοποιηθεί τόσο πολύ, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν πρόκειται για την πραγματική ζωή. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που την «πατήσεις» με ένα άτομο που νιώθει πιο άνετα να ξοδεύει μόνος του χρόνο με τις εσωτερικές του σκέψεις, τις αγωνίες ή τα συναισθήματά του, παρά να περιτριγυρίζεται από κόσμο; Και αντίστοιχα, τι κάνεις στην περίπτωση που ο εσωστρεφής στη σχέση είσαι εσύ;

Εσωστρεφής και εξωστρεφής: Πώς μπορεί να λειτουργήσει μία τέτοια σχέση;

εσωστρεφής και εξωστρεφής
Unsplash

Δες το σαν μία μοναδική εμπειρία

Για να κάνεις μια σχέση εσωστρεφούς και εξωστρεφούς να λειτουργήσει πρέπει να τη θεωρήσεις εξαρχής την ως μια μοναδική εμπειρία για να εξελιχθείς και να εμβαθύνεις στη σχέση σου με τον εαυτό σου, μέσα από αυτήν. Μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα από τον άλλον. Για παράδειγμα, το να περνάς λίγο χρόνο με τις σκέψεις σου, πολλές φορές σε οδηγεί στο να εξερευνήσεις περιοχές μέσα σου που δεν γνώριζες πραγματικά, γιατί όλος ο επιπλέον χρόνος σου θα ήταν διαμοιρασμένος σε κοινωνικές συναναστροφές.

Πόσο εσωστρεφής είσαι; Αυτό το τεστ με τα χρώματα θα σου πει!

Μην προσπαθήσεις να αλλάξεις τον άλλον

Κανένας απ’ τους δύο δε χρειάζεται να φτάσει στο άλλο άκρο, να αλλάξει τρόπο και στάση ζωής, να προσποιηθεί κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που είναι, μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει κάποιον άλλον.

Αρκεί να γίνουν υποχωρήσεις, να υπάρχει κατανόηση και σεβασμός, όπως άλλωστε απαιτεί μία σχέση, για να μπορεί να βρεθεί η ισορροπία. Τότε, και μόνο τότε, οι πολύπλοκες ανθρώπινες σχέσεις θα μπορέσουν να γίνουν πιο δυνατές. Στο κάτω- κάτω, δεν χρειάζεται ούτε αυτός να καταπιεστεί για να γίνει πιο κοινωνικός, αλλά ούτε και εσύ να αλλάξεις για να γίνεις λιγότερο κοινωνική.

Βρείτε δραστηριότητες αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Βρίσκοντας δραστηριότητες που απολαμβάνετε και οι δύο κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα μιας σχέσης μεταξύ ενός εξωστρεφούς άνδρα και μιας εσωστρεφούς γυναίκας. Το να φροντίζει ο ένας τις ανάγκες του άλλου είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αμοιβαίου σεβασμού σε μια σχέση. Περάστε χρόνο μαζί αλλά δώστε και ο ένας στον άλλο τον απαιτούμενο χώρο. Αυτός ο χώρος θα επιτρέψει και στους δύο να λείπετε ο ένας στον άλλον και η επιθυμία για τον σύντροφό σου θα αυξηθεί.

εσωστρεφής και εξωστρεφής
Unsplash

Πάρε τον απαραίτητο χώρο για ατομική διασκέδαση

Τα υγιή όρια από άποψη χρόνου και χώρου είναι το μυστικό πίσω από τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης. Δεν χρειάζεται να βασανίζεις τον εαυτό σου για να χορεύετε με techno μουσική όλη νύχτα.

Αντιθέτως, μπορείς να μείνεις μέσα και να απολαύσεις το βιβλίο σου ενώ ο εξωστρεφής σύντροφός σου απολαμβάνει την παρέα των φίλων του. Να είσαι ειλικρινής σχετικά με τις ανάγκες σου και μην διστάσεις να εκφράζεις όλα όσα αισθάνεσαι.

Η συνεξάρτηση στις σχέσεις είναι ούτως ή άλλως τοξική. Αν κάνεις πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη, μπορείς να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να προσφέρεις πολλά περισσότερα στη σχέση. Διαφορετικά, θα καταλήξεις απλά να χάνεις τον εαυτό σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News