Η εορταστική περίοδος και τα οικογενειακά τραπέζια μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα δυσάρεστα για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις αδιάκριτες ερωτήσεις τον συγγενών τους. Μια από αυτές είναι και το ενοχλητικό “πότε θα παντρευτείτε”. Εάν είσαι αρκετά χρόνια μαζί με τον σύντροφό σου αλλά δεν θέλετε να ανέβετε τα σκαλιά της εκκλησίας είναι πολύ πιθανό αυτές οι μέρες να μετατραπούν σε εφιάλτη μόνο στην σκέψη ότι θα βρεθείτε ξανά υπό το ανακριτικό φως της οικογένειά σας.

Είσαι single τα Χριστούγεννα; Όλοι οι λόγοι για να χαρείς και να μην σε πιάσει μελαγχολία

Σύμφωνα με την New York Times, μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά νεαρά ζευγάρια προτιμούν να συγκατοικούν παρά να παντρεύονται και περίπου το ένα τέταρτο των γονιών που ζουν με ένα παιδί είναι ανύπαντροι. Οι κοινωνικές απόψεις για το γάμο έχουν επίσης μετατοπιστεί, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων να πιστεύουν τώρα ότι είναι αποδεκτό για ένα ζευγάρι να ζει μαζί χωρίς σχέδια γάμου.

Εάν σχεδιάζεις να παρευρεθείτε σε μια γιορτινή περίσταση αυτή την εποχή και περιμένεις φίλους, μέλη της οικογένειας ή ακόμα και αδιάκριτους συναδέλφους να σε ενοχλήσουν σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας γάμου, δες πώς μπορείτε να απαντήσεις με ευγενή τρόπο και αφοπλιστικά.

Πώς να απαντήσεις στην ερώτηση “Πότε θα παντρευτείτε;”

Αποφασίστε πόσες πληροφορίες θα μοιραστείτε και ποιος θα τις μοιραστεί

Ο Δρ Hertlein πιστεύει ότι οι άνθρωποι που ρωτούν για έναν πιθανό γάμο μπορεί να αναζητούν περισσότερο να επικυρώσουν τις προσωπικές τους αξίες. Τα ζευγάρια, είπε, πρέπει να επικοινωνήσουν τις κοινές τους αρχές και να αποφασίσουν εκ των προτέρων τι θέλουν να αποκαλύψουν στους άλλους.

Είναι καλύτερο το άτομο που σχετίζεται με το ερωτώμενο μέλος της οικογένειας να είναι αυτό που θα αναλάβει την ηγεσία, ενώ το άλλο άτομο να παίζει έναν υποστηρικτικό ρόλο. Αυτό θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθούν τυχόν λόγοι για να κατηγορήσει ένα μέλος της οικογένειας έναν σύντροφο.

«Αυτές οι συζητήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν μεγάλη ένταση», είπε ο Δρ Hertlein, «και το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι κάποιος που δεν έχει άμεση σχέση με την οικογένεια να φέρει το μεγαλύτερο βάρος οποιασδήποτε αρνητικότητας και την αποκλειστική ευθύνη της λήψης αποφάσεων».

Μην το κάνεις μόνος σου

Μερικά μέλη της οικογένειας μπορεί να επιχειρήσουν να “στριμώξουν στην γωνία” ένα άτομο όταν είναι μόνο του. Ο Δρ Hertlein σας προτείνει να σταματήσεις οποιαδήποτε συζήτηση μέχρι να επιστρέψει ο σύντροφός σου. «Μπορείτε να πείτε: «Έχουμε κάποιες σκέψεις σχετικά με το θέμα του γάμου. Εάν αυτή είναι μια συζήτηση που θέλετε να κάνετε μαζί μας, αφήστε με να πάω να πάρω τον σύντροφό μου», είπε.

Αποφύγετε να εστιάσετε σε ένα χρονοδιάγραμμα

Εάν σκέφτεστε να παντρευτείτε κάποια στιγμή στο μέλλον, θα πρέπει ως επί το πλείστον να αποφεύγεται η συζήτηση για τυχόν μελλοντικές ημερομηνίες με μέλη της οικογένειας. «Η «σωστή ώρα» είναι περισσότερο μια αφηρημένη έννοια και είναι πιο δύσκολο για τις οικογένειες να το καταλάβουν», είπε ο Δρ Hertlein. «Η οικογένεια θα επικεντρωθεί σε τρόπους με τους οποίους μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε το χρονοδιάγραμμα, καθιστώντας πιο δύσκολο για το ζευγάρι να αντισταθεί στην ανάμειξή του».

Η Irina Firstein, μια θεραπεύτρια στο Μανχάταν, είπε ότι τα ζευγάρια μπορούν να πουν στους ανθρώπους ότι το καταλαβαίνουν και θα το εκτιμούσαν αν κανείς δεν τους έκανε ερωτήσεις επειδή απλώς «μας ασκεί πίεση» και δεν βοηθάει.

«Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ότι εκτιμάτε την ανησυχία τους και κατανοείτε το άγχος τους, αλλά οι ερωτήσεις τους προκαλούν προβλήματα για εσάς ως ζευγάρι», είπε. «Απλώς πείτε ότι όταν μάθετε μια ημερομηνία γάμου, θα είναι οι πρώτοι που θα το μάθουν».

Μην φοβάστε να θέσετε φυσικά όρια

Αν και δεν είναι ιδανικό, εάν ένα μέλος της οικογένειας δεν σέβεται ένα λεκτικό όριο, ίσως χρειαστεί να ορίσετε ένα φυσικό και να αποφύγετε εντελώς ορισμένες οικογενειακές λειτουργίες. H Δρ Firstein λέει ότι η απόφαση να μείνεις μακριά από ορισμένα μέλη της οικογένειας δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη, αν και μπορεί να είναι απαραίτητο για τη διάσωση μιας σχέσης.

Μια άβολη κατάσταση μπορεί να σας ενώσει

Συνήθως, τα μέλη της οικογένειας με το γάμο στο μυαλό θα αφήσουν την ερώτηση να φύγει — είτε επειδή ορίσατε μια ημερομηνία είτε ίσως επειδή είδαν πώς εκτιμάτε τη σχέση σας με άλλους τρόπους εκτός γάμου. Εν τω μεταξύ, να ξέρετε ότι αυτές οι συζητήσεις μπορούν πραγματικά να φέρουν εσάς και τον σύντροφό σας πιο κοντά.

«Αν οι δυο σας νιώθετε ότι υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον, εκφράζετε το ίδιο μήνυμα, παραμένετε δυνατοί ως ζευγάρι και βάζετε όρια, θα είστε καλύτερα και αυτό μπορεί να είναι μια δεσμευτική εμπειρία», είπε η Δρ Hertlein. «Οι συναισθηματικά έντονες περίοδοι μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News