Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 1975 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος που επικοινωνεί ένα ζευγάρι είναι 17,5 λεπτά. Δεν έχω βρει κάποια πιο πρόσφατη έρευνα, αλλά πιστεύω ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, με τους χρόνους που μας κλέβει την προσοχή μας το κινητό τηλέφωνο πιθανολογώ ότι θα έχει πέσει πιο χαμηλά. Η επικοινωνία στη σχέση είναι ένα βασικό κομμάτι για να λειτουργήσει καλά το μαζί.

ζητάς συγγνώμη
Freepik

Η αίσθηση του σημαντικού

Ο χρόνος είναι κάτι σχετικό, μια εφεύρεση για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς του. Μοιράζουμε το χρόνο μας ανάμεσα σε εργασία, ύπνο και ελεύθερο χρόνο. Στον ελεύθερο χρόνο μας συνήθως αφιερώνουμε το χρόνο μας στους ανθρώπους της ζωής μας και στα χόμπι μας. Υπάρχουν πια στις μέρες μας τόσα πράγματα που μας κλέβουν την προσοχή. Το κινητό, το Netflix, η τηλεόραση, το διάβασμα, τα σπορ.

Κάποιες φορές το ότι περνάς χρόνο με τη σχέση σου διαθέτοντας την αποκλειστική σου προσοχή της δίνει αυτήν την υπέροχα μοναδική αίσθηση του σημαντικού στον άνθρωπό μας. Γιατί πραγματικά είναι σημαντικός.

Αχ αυτό το κινητό!

Ήμουν στις διακοπές παρούσα σε ένα περιστατικό που αξίζει να το γράψω. Στη διπλανή ξαπλώστρα μου, κάθεται ένα φρέσκο ζευγάρι. Κατάλαβα ότι ήταν φρέσκο γιατί εκείνη τον ρώτησε που πήγε στρατό. Εκείνος δεν άφησε καθόλου το κινητό του από το χέρι του, ήταν πραγματικά κολλημένο μέσα στην παλάμη του. Εκείνη διάβαζε ένα βιβλίο. Δεν μιλήσαν καθόλου εκτός από την ερώτηση με το στρατό ή μικρές κλειστές ερωτήσεις που έπαιρναν μονολεκτικές απαντήσεις.

Δεν μπορείς να γνωρίζεις τι είχε συμβεί, ήταν μόνο δύο ώρες από το εικοσιτετράωρό τους και δεν θέλω να βγάλω βιαστικά συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το είδος της σχέσης που θα ευχόσουν να έχεις. Δεν θύμιζε καθόλου αυτό που έχεις κατά νου όταν σκέφτεσαι μια νέα σχέση. Δεν ήταν ο ένας σημαντικός για τον άλλο και νομίζω ότι τουλάχιστον εκείνος θα ήθελε να είναι κάπου αλλού.

Στα στατιστικά του κινητού σου μπορείς να δεις πόσο χρόνο ξοδεύεις στο κινητό. Κάπου εκεί χάθηκε ο χρόνος που κλέβεις από τους ανθρώπους της ζωής σου. Το ξέρω ότι αυτό είναι ένα θέμα που πονά πολλούς από εμάς.

Πώς να βελτιώσεις την επικοινωνία στη σχέση σου

Κάνε focus (συγκεντρώσου)

Αυτή είναι μια τεχνική που βοηθά πολύ σε ότι αποφασίσουμε να κάνουμε και να διαθέσουμε το χρόνο μας. Στη δουλειά μας, στην επικοινωνία με τους ανθρώπους, με τα χόμπι μας. Αφιερώσου αποκλειστικά σε αυτό που διαθέτεις το χρόνο σου κάθε φορά. Είναι δύσκολο σε κάποιες περιπτώσεις να μείνεις συγκεντρωμένος σε κάτι για πάνω από είκοσι λεπτά, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει.

Βάλε ως στόχο την επικοινωνία στη σχέση για τουλάχιστον είκοσι λεπτά μέσα στη μέρα. Κάνε αυτήν την άσκηση για αρχή. Αποκλειστική επικοινωνία για είκοσι λεπτά χωρίς, notifications να χτυπούν, χωρίς οθόνες, παρά μόνο να κοιτάς στα μάτια τον άνθρωπό σου και να τον ακούς.

Οι άνθρωποι θέλουν να ακουστούν

Θέλουμε να είμαστε σημαντικοί για τους άλλους γύρω μας. Θέλουμε να ακουγόμαστε ακόμα και αν δεν έχουμε κάτι να πούμε μπορούμε να γίνουμε ένα αυτί και να ακούσουμε τον άνθρωπό μας. Με την τεχνική της ενεργητικής ακρόασης και της ενσυναίσθησης μπορούμε να κατανοήσουμε τον επικοινωνιακό σκοπό του άλλου αν δυσκολεύεται να εκφραστεί.

Η σχέση είναι ή θα έπρεπε να είναι σαν το σπίτι σου. Κάπως έτσι το έχω στο μυαλό μου. Στο σπίτι σου είσαι άνετα, είσαι ασφαλής και χαρούμενος που είσαι εκεί. Αυτά τα 17,5 λεπτά την εβδομάδα, μου έχουν κάτσει στο λαιμό. Θεωρώ ότι είναι πολύ λίγος χρόνος για την επικοινωνία στην σχέση. Θυμίζει καταναγκαστικά έργα. Θα ήθελα να κάνω αυτό το τεστ και να ελέγξω κατά πόσο ισχύει και σε εμένα κάτι τέτοιο. Ελπίζω και εύχομαι να μην ισχύει.

Αν σήμερα δεν είσαι ικανοποιημένος με τους χρόνους επικοινωνίας με το ζευγάρι σου, ζήτα αυτό που σου αξίζει, μην προσαρμόζεσαι σε αυτό που καλύπτει τους άλλους. Επικοινώνησε και ζήτα την αποκλειστική επικοινωνία από τον άνθρωπό σου, αν αυτό είναι σημαντικό για εσένα και εκείνον.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News