Όλες μας έχουμε νιώσει αυτό το συναίσθημα του χωρισμού, που σου προκαλεί ένα βάρος στο στήθος, δεν μπορείς να φας, να κοιμηθείς και γενικότερα να περάσεις όμορφα την ημέρα σου χωρίς στεναχώρια. Τότε, όμως, ξέρεις ότι τα πράγματα είναι άσχημα και ο χωρισμός ό,τι πιο δύσκολο σου έχει συμβεί. Πώς μπορείς, άραγε, να διαλύσεις αυτό το μαύρο σύννεφο που σε περιτριγυρίζει;

Ένας χωρισμός είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Νιώθεις ότι μαζί με τον άνθρωπό σου, έχασες και ολόκληρη τη ζωή σου. Νιώθεις πως τίποτα δεν έχει νόημα πια, οπότε αφήνεις τον εαυτό σου να βυθίζεται στην στεναχώρια και στα αρνητικά συναισθήματα. Ούτε το παγωτό δεν μπορεί να σε σώσει! Τι συμβαίνει όταν δεν μπορεί τίποτα να σου φτιάξει την διάθεση; Έχω μια ιστοριούλα να σου πω και μάλλον θα ταυτιστείς αρκετά μαζί της, γι’ αυτό ετοιμάσου!

Χωρισμός: Πώς τον διαχειρίζομαι;

«Γιατί νιώθω τόσο πληγωμένη όταν χωρίζω; Είναι φυσιολογικό;»

Η Annette, 26 ετών, από το Λονδίνο, εξηγεί πώς ένιωσε ντροπή και δυσκολεύτηκε αρκετά να παραδεχτεί στην οικογένειά της και στους φίλους της ότι χώρισε, μετά από 5 χρόνια, και βασανιζόταν. «Πονούσα τόσο πολύ μέσα μου που δεν είχα όρεξη να κάνω τίποτα».

«Έμεινα έκπληκτη με το διαρκή αντίκτυπο που είχε στη ζωή μου. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ και ήμουν αγχωμένη τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αναγκάστηκα να πάρω άδεια από τη δουλειά γιατί απλά δεν μπορούσα να κοιμηθώ και δεν ήθελα να επηρεαστεί η ποιότητα της δουλειάς μου. Επιπλέον, δεν ήθελα να μπω στο γραφείο και να προσποιηθώ πως όλα ήταν καλά».

Το να ξεπεράσει τον χωρισμό της αποδείχθηκε πιο δύσκολο από ό, τι πίστευε αρχικά, λέει η Annette. «Προσπαθούσα να βρεθώ και με άλλους περιστασιακούς συντρόφους, ώστε να μου αποσπάσουν την προσοχή, αλλά αυτό ήταν ακόμα χειρότερο. Δεν ήμουν ο εαυτός μου. Συνειδητοποίησα μετά από ένα χρόνο πως οι πληγές μου ήταν ακόμη ανοιχτές. Έτσι, ακολούθησα την συμβουλή μιας καλής μου φίλης και στράφηκα προς την θεραπεία. Πραγματικά με βοήθησε».

Η Sara Davison, μια Divorce Coach, εξηγεί ότι το να αισθάνεσαι συντετριμμένη μετά τον χωρισμό είναι απολύτως φυσιολογικό, ειδικά όταν υπάρχει ένα στοιχείο προδοσίας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται συχνά σε μένα και λένε ότι ο γιατρός τους είπε ότι είναι καταθλιπτικοί. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι το υιοθετούν ως μια ετικέτα που κολλάει σε όλα πλέον. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για κατάθλιψη, είναι ο κύκλος της ζωή, κάτι φυσιολογικό.»

4 σημάδια που ο χωρισμός ήταν ένα μεγάλο λάθος!

Γιατί νιώθω τόσο πληγωμένη όταν χωρίζω
Pexels

Ψάχνεις να βρεις τρόπους να ξεπεράσεις έναν χωρισμό; Έχουμε κάποιες συμβουλές για εσένα!

Προκειμένου, όμως, να ξεπεράσεις έναν χωρισμό και να αποχωριστείς επιτέλους αυτό το «αρρωστημένο συναίσθημα», πρέπει σίγουρα να προσπαθήσεις και να ακολουθήσεις κάποια βασικά μικρά βηματάκια.

  • Απομάκρυνε από το σπίτι σου και την καθημερινότητά σου οτιδήποτε σου τον υπενθυμίζει. Αντικατέστησε τα πράγματά του με αντικείμενα που σε κάνουν να νιώθεις ευτυχισμένη, σου θυμίζουν ανθρώπους που νοιάζονται για εσένα, με περισσότερη θετική ενέργεια και δες πόσο γρήγορα θα νιώσεις καλύτερα.
  • Απέφυγε όσο μπορείς να αναφέρεις το όνομά του στις καθημερινές σου συζητήσεις. Μπορεί να σου ακούγεται αστείο, αλλά όντως είναι αποτελεσματικό. Πάρε τον έλεγχο και δες πόσο γρήγορα θα απαλλαγείς από τον πόνο του χωρισμού. Να θυμάσαι πως κάθε φορά που αναφέρεις το όνομα του πρώην σου δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα μέσα σου. Αν δεν μπορείς με τίποτα να το κάνεις, τότε μπορείς να δοκιμάσεις με τις φίλες σου να χρησιμοποιείται μόνο το αρχικό του ονόματός του όταν αναφέρεστε σε εκείνον.
  • Άλλο ένα μυστικό για να μπορέσεις να προχωρήσεις συναισθηματικά είναι να μη συζητάς πολύ για τον χωρισμό σου και τον πόνο που βιώνεις. Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο. Θεωρούν πως όσο μιλάνε για τα ζητήματα που τους στεναχωρούν, τόσο τα διώχνουν μακριά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όταν αναφέρεις την ίδια ιστορία ξανά και ξανά, απλά την ξαναζείς με τα ίδια συναισθήματα. Κάθε φορά που την αφηγείσαι το σώμα σου δεν μπορεί να ξεχωρίσει το τότε με το τώρα.
  • Βρες μικρά και καθημερινά πράγματα που σε κάνουν να ξεχνιέσαι. Από το βρεις ένα χόμπι μέχρι να δοκιμάσεις νέα εστιατόρια με φαγητό, αν βρεις πράγματα και καταστάσεις που σε κάνουν χαρούμενη θα δεις πως το μυαλό σου θα ξεφεύγει και θα ξεχνιέται!
  • Αν δεις ότι δεν μπορείς να ξεχάσεις τον χωρισμό σου με τίποτα, τότε μπορείς να καταφύγεις στην θεραπεία. Δεν είναι ντροπή να βρεις στήριγμα σε έναν ειδικό. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που μπορεί να σε συμβουλεύσει και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις οτιδήποτε σε βαραίνει σε αυτή τη ζωή.

Κεφάλαιο χωρισμός: Όσα πρέπει να σκεφτείς πριν πέσεις στα πατώματα

Να θυμάσαι πως είναι εντελώς φυσιολογικό να νιώθεις! Ακόμα και αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Δεν είσαι περίεργη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News.