Μήπως η σχέση στην οποία βρίσκεσαι δεν ήταν αυτό που ονειρευόσουν; Νιώθεις μοναξιά μέσα στη σχέση σου και σκέφτεσαι αν κάνεις εσύ κάποιο λάθος, ή αν τελικά περνάς καλύτερα όταν είσαι μόνη σου; Γιατί δεν λειτουργεί η σχέση όπως θα ήθελες και τι μπορείς να κάνεις και ποιες κινήσεις ώστε να διορθωθεί αυτή η κατάσταση.

Δύο ολόκληρα κάνουν μια ισορροπημένη σχέση όχι δύο μισά

Ίσως έχεις ακούσει τη γνωστή ατάκα «να βρω το άλλο μου μισό». Δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργήσει η σχέση αυτή που ξεκινά έτσι. Το ότι δηλαδή θεωρούμε ότι είμαστε μισά, δηλαδή σαν τα κομμάτια πάζλ, που ζουν ψάχνοντας το άλλο μισό κομμάτι που θα κουμπώσει πάνω μας και θα μας ολοκληρώσει.

Εγώ από την άλλη πιστεύω ότι κατά τη φάση της ωρίμανσης, μεγαλώνουμε και έχουμε μια πιο σαφή και ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού μας, των αναγκών, των δυνατών και αδύνατων σημείων μας. Ξέρουμε τι ζητάμε από τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας, ξέρουμε τι αξίες θέλουμε να έχουν ως βασικές άξονες της ζωής τους, όπως και τι αξίες έχουμε εμείς.

πώς πληγώνεις τον εαυτό σου
Unsplash

Οι άνθρωποι που δεν ξοδεύονται

Οι άνθρωποι που ξέρουν τι θέλουν και τι ζητούν από μια σχέση και ποια στοιχεία θέλουν να έχουν οι άνθρωποί τους, δεν ξοδεύουν τον χρόνο τους άσκοπα εδώ και εκεί. Δεν ξοδεύονται γιατί σέβονται τον εαυτό τους και τον άλλο άνθρωπο που πιθανώς και εκείνος επενδύει πάνω τους.

Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε μετά την υγεία. Μπαίνοντας και παραμένοντας σε μια σχέση που δε καλύπτει τις ανάγκες μας, δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες μας, δεν είναι καθρέφτης μας, κάνουμε άσκοπο ξόδεμα του χρόνου μας, φοβούμενοι ίσως τη μοναξιά.

Η παγίδα του χρόνου

Πόσο συχνά βλέπουμε γύρω μας κοπέλες που έχουν χτυπήσει καμπανάκι και το βιολογικό τους ρολόι να καταφεύγουν σε μια σχέση, απλά για να είναι σε σχέση, χωρίς όμως αυτή να τις αντιπροσωπεύει. Δεν το κρίνω ούτε το σχολιάζω με αρνητική νότα. Όμως αν βρίσκεσαι δίπλα σε έναν άνθρωπο που δεν χαίρεσαι που ξυπνάς δίπλα του, που κάθε μέρα που έρχεται αισθάνεσαι εγκλωβισμένη στην επιλογή σου, που σε κάποιες περιπτώσεις αν υπάρχουν και παιδιά νιώθεις ακόμα πιο παγιδευμένη, πώς μπορείς να είσαι καλά με όλο αυτό; Πώς μπορείς να μη νιώθεις μοναξιά;

Δεν υπάρχει παγίδα του χρόνου! Μην εγκλωβίζεσαι χωρίς λόγο σε άσκοπες νόρμες που βάζει η κοινωνία και οι άλλοι γύρω σου. Γενικά μπορεί να πεις ότι δεν σε απασχολεί αυτό, αλλά καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι δεν ξέρουμε ποτέ πώς λειτουργεί το υποσυνείδητο, χρόνια το ψάχνουν οι ειδικοί χωρίς αποτέλεσμα. Και αν μπεις σε μια σχέση σήμερα που δε σε καλύπτει και τελικά βρεις τον άνθρωπό σου, που σε αντιπροσωπεύει και τον αντιπροσωπεύεις μετά από ένα χρόνο τι θα κάνεις; Γιατί απλά δεν είχες λίγη υπομονή να περιμένεις.

Να σε ακούς

Άκου τα συναισθήματα σου! Αν αισθάνεσαι μόνη στη σχέση σου, ο εαυτός σου κάτι προσπαθεί να σου πει. Είμαι σε σχέση δε σημαίνει ότι έχω πάρει διαζύγιο από τον εαυτό μου. Προτεραιότητα σε όλες τις σχέσεις μας είναι ο εαυτός μας. Καμία σχέση δεν λειτουργεί αν καταπατούνται τα όρια μας, οι ανάγκες μας μένουν ακάλυπτες και οι αξίες μας έρχονται σε σύγκρουση με τις αξίες του άλλου ανθρώπου. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι λειτουργικό μοντέλο σχέσης.

Είμαι καλά πρώτα όταν είμαι μόνη μου. Θέλω και αποζητώ το χρόνο με τον εαυτό μου, δηλαδή απολαμβάνω την παρέα του εαυτού μου, αλλά αισθάνομαι εξίσου όμορφα όταν είμαι και με τον άνθρωπό μου. Δεν θέλω έναν άλλο άνθρωπο να γεμίσει τα δικά μου κενά. Γιατί εκτός του ότι μπορεί να μην είναι αυτός ο κατάλληλος άνθρωπος για εμένα, είναι πολύ μεγάλο αυτό το βάρος για κάποιον άλλον, το να φροντίσει έναν συναισθηματικά ανασφαλή άνθρωπο που θέλει πάντα κοντά του κάποιον για να τον στηρίζει, σαν ξυλαράκι που βάζουμε στα αναρριχώμενα φυτά.

Εμπειριών συλλέκτης

Δοκίμασε πράγματα, κάνε ότι ευχαριστεί εσένα, να είσαι ανοιχτή σε νέες περιπέτειες σεβόμενη τις ανάγκες σου και τον εαυτό σου και εύχομαι να βρεις αυτό που σε κάνει να είσαι ευτυχισμένη. Αν βρεις αυτό που σε καλύπτει νωρίς είναι ιδανικό, αν όχι ψάξε μέχρι να το βρεις. Μην αφήσεις πέτρα που δεν θα τη σηκώσεις.

Εκεί έξω είναι ο άνθρωπος ο δικός σου. Φτιάξε τη σχέση με τον εαυτό, ξεκαθάρισε όλα αυτά που ζητάς και πήγαινε να το ζήσεις! Άνοιξε την πορτούλα και άφησε τον άλλον άνρθωπο να μπει. Ο χρόνος περνά όχι για τα βιολογικά ρολόγια, αλλά για τη ζωή που θες να ζήσεις πραγματικά. Η ευθύνη είναι μόνο δική σου να μην αφήσεις άλλη μέρα να περάσει και να είσαι σε μια επιλογή που δε σε καλύπτει, να έρθει άλλη μια μέρα και να μην ξυπνήσεις πάλι δίπλα στον άνθρωπο αυτό που έχει πλαστεί για εσένα και που έχεις πλαστεί και εσύ γι’αυτόν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News