Μήπως φοβάσαι τη δέσμευση και αυτός είναι ο λόγος που δεν καταφέρνεις να κάνεις σχέση; Θες αλλά κάτι σε κρατάει πίσω από το να είσαι με κάποιον; Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

Ο φόβος της δέσμευσης υπάρχει κι ίσως απλά να μην το παραδέχεσαι 100%. Λες ότι θες να είσαι σε μια σοβαρή και υγιή σχέση, αλλά στο τέλος κάνεις τα πάντα για να απέχεις απ’ αυτήν. Ο φόβος σου αυτός σε κρατά μακριά από μια σχέση που μπορεί να ονειρεύεσαι κι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να φοβάσαι τη δέσμευση.

Κάθε φορά που πας να κάνεις μια σχέση και να γνωρίσεις καλύτερα και λίγο παραπάνω έναν άνθρωπο, νιώθεις πίεση, άγχος, φόβο, βρίσκεις δικαιολογίες, όπως η δουλειά, για να τον αποφύγεις και κρύβεις ακόμα κι από τον ίδιο σου τον εαυτό τους πραγματικούς λόγους που δεν προχωράς σε μια σχέση. Όμως, ξέρεις πολύ καλά μέσα σου πως φοβάσαι, διστάζεις, δεν νιώθεις και τόσο καλά με όλο αυτό και κάτι σε κρατάει πίσω από το να αφεθείς στον έρωτα.

Μήπως φοβάσαι τη δέσμευση και δεν το αντιλαμβάνεσαι; Έτσι, θα το καταλάβεις!

Γιατί φοβάσαι τη δέσμευση;

  • Προηγούμενη εμπειρία. Είναι πολύ πιθανό – και δεν συμβαίνει σε λίγους – ένα τραύμα, μια κακή εμπειρία στον παρελθόν να σε έχει κάνει να μην θες να ξανακάνεις σχέση, να μην μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν άλλο και να φοβάσαι ότι ο επόμενος θα κάνει τα ίδια λάθη με τον προηγούμενο.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δεν πιστεύεις αρκετά στον εαυτό σου, θεωρείς πως κάποιος άλλος είναι καλύτερος από σένα, πως ο σύντροφός σου – που θα έχεις – θα βρει κάποια στιγμή μια καλύτερη και θα σε αφήσει. Έτσι, δημιουργείς αρνητικές σκέψεις και τα βλέπεις όλα μαύρα εκεί που δεν είναι.
  • Πεποιθήσεις που δεν άπτονται της πραγματικότητας. Νομίζεις πως όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι, όλοι απιστούν και λένε ψέματα και πιστεύεις σε στερεότυπα και πεποιθήσεις που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν.
  • Λάθος πρότυπα. Αν μεγάλωσες σ’ έναν περιβάλλον όπου οι σχέσεις ήταν τοξικές, αν οι γονείς σου χώρισαν, τσακώνονταν, αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματά στη σχέση τους, κι αν όχι οι γονείς σου, τότε ένα ζευγάρι που ξέρεις πολύ καλά, τότε δεν είναι απίθανο να επηρεάζεσαι άμεσα, πιστεύοντας πως θα συμβούν και σε σένα αυτά.
φοβάσαι τη δέσμευση
Unsplash/ Milan Popovic

Μην ξεχνάς πως όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης σε πρώτο στάδιο. Ακόμα κι αν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν πρέπει να μάθεις απ’ αυτό και να προχωρήσεις παρακάτω, αφήνοντας τον εαυτό σου να ερωτευτεί και σιγά σιγά να εμπιστευτεί έναν άλλο άνθρωπο. Δε θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως δώσε την ευκαιρία να γίνει η αρχή!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News