Κεφάλαιο χειριστικός σύντροφος! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που βρίσκουν έναν σύντροφο και νιώθουν ότι όλη τους η ζωή απέκτησε ξαφνικά νόημα. Όταν όλη σου η ζωή είναι ο σύντροφός σου. Όταν ο υπερθετικός βαθμός σε ξεζουμίζει και σου παίρνει όλη την ενέργεια, σε όλα τα επίπεδα. Τι γίνεται λοιπόν όταν η σχέση σου είναι αυτή που σε κάνει να νιώθεις συναισθηματικά ανασφαλής, αδύναμος και ότι τελικά τα κλειδιά του ελέγχου τα έχει άλλος και όχι εσύ.

Κεφάλαιο: Χειριστικός σύντροφος

Η χειραγώγηση δεν έχει φύλο. Έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσες και με το πώς μεταφράζεις την αγάπη. Στην αρχή της γνωριμίας είναι όλα διαφορετικά. Ο χειριστικός άνθρωπος έχει πολύ καλά κρυμμένα τα σημάδια για να μην τον καταλάβουν. Είναι πάρα πολύ ελκυστικός, δίνει απλόχερα, ενδιαφέρεται, ασχολείται, δεν σε αφήνει σε χλωρό κλαρί. Είσαι η προτεραιότητά του και στο δείχνει με κάθε τρόπο.

Φυσικά αυτός είναι ένας λόγος να νιώσεις κολακευμένος. Σ’ όλους μας αρέσει να απολαμβάνουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή των άλλων, πόσο μάλλον ανθρώπων που με κάποιο τρόπο μας έλκουν. Το ενδιαφέρον αυτό όμως μήπως δεν είναι ειλικρινές;

Κρυφές χειριστικές συμπεριφορές που δεν κάνουν μπαμ

Ο χειριστικός άνθρωπος βρίσκει ευκαιρία να χωθεί, έλκει και έλκεται από ανθρώπους που γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες του. Γνωρίζει ότι είναι άνθρωποι που πλάθονται, που δεν έχουν ακόμα δομήσει την προσωπικότητά τους και έχουν περιθώριο να μπουν στον κόσμο τους και να τον εκπορθήσουν. Είναι μεγάλο challenge για κάποιους να «αλλάξουν» εντελώς τον άλλον. Ακόμα και έναν εντελώς άκαμπτο σύντροφο αν τον φέρουν με τα νερά τους, τους δημιουργεί αυτήν την αίσθηση του βραβείου ή της νίκης, ότι τελικά τα κατάφεραν.

Ο χειριστικός άνθρωπος με δύο λόγια θέλει να γίνει το δικό του με κάθε κόστος. Θα κάνει τα πάντα για να το καταφέρει και δεν θα σταματήσει ποτέ. Είναι πολύ επίμονοι. Συνήθως φαίνονται εξωτερικά δυνατοί, έχουν το θάρρος της γνώμης τους και το υψώνουν χωρίς φόβο στην πρώτη ευκαιρία. Εσωτερικά είναι πολύ ανασφαλείς, αδύναμοι και τρέμουν στην ιδέα ότι κάποιος μπορεί έστω να φανταστεί την αλήθεια για εκείνους.

ο σύντροφός σου σε χειραγωγεί

Θα ακούσεις να λένε:

  • Μήπως να άλλαζες αυτή τη φούστα δεν σου πάει; Φόρεσε καλύτερα εκείνο το παντελόνι που σου κάνει σωματάρα.
  • Μήπως να μην φας άλλο;
  • Αν δεν το κάνεις αυτό δεν με αγαπάς.
  • Γιατί μου το κάνεις αυτό;
  • Πάλι θα βγεις με τους φίλους σου; Εγώ πάντα έχω τον δεύτερο ρόλο στη ζωή σου.
  • Χτύπαγε το κινητό σου, ήταν η «Μαρία Γυμναστήριο» για πες περισσότερα γι’αυτή
  • Είδα αυξήθηκαν οι followers στο Instagram σου και όλα αυτά τα like σε φωτογραφίες αγνώστων δεν το καταλαβαίνω. Σκέφτομαι ότι το καλύτερο είναι να έχουμε ένα κοινό λογαριασμό στα social, εκτός και αν έχεις κάτι να κρύψεις.
  • Εγώ θα κάνω ό,τι θες εσύ αρκεί να….

Θα πάρουν τηλέφωνο ακόμα και σε σύσκεψη αν δεν απαντήσεις στο κινητό σου. Με το πρόσχημα της φοβίας, θα σε «αναγκάσουν» να είσαι συνεχώς συνδεδεμένος μαζί τους. «Φοβούνται επειδή σε αγαπούν πολύ» αυτό θα σου πουν και θέλουν να ξέρουν ανά πάσα στιγμή και λεπτό που είσαι. Το καταλαβαίνεις ότι αυτό κρύβει άπειρες δυσλειτουργίες; Αυτή είναι η πρώτη και πιο σημαντική κόκκινη σημαία, το πρώτο καμπανάκι που θα σε ταρακουνήσει, ειδικά αν είσαι ένας ελεύθερος άνθρωπος που δεν αντέχεις τέτοιου είδους ανθρώπους στη ζωή σου.

Πότε τον καταλαβαίνεις;

Πότε όλο αυτό το «ενδιαφέρον» παύει να σε κολακεύει και χτυπούν τα πρώτα καμπανάκια; Όταν δεν μπορείς να είσαι πια εσύ! Όταν πρέπει να αλλάξεις πολλά πράγματα στον χαρακτήρα σου, στην συμπεριφορά σου, στον εαυτό σου για να ταιριάξεις σε αυτή την εντελώς μην λειτουργική σχέση. Όταν πρέπει να πεις ψέματα. Αν χρειάζεται να πεις ψέματα, το οποίο είναι ούτως ή άλλως τραγικό, σημαίνει ότι αν πεις την αλήθεια θα γίνει κάτι άλλο; Τι είναι αυτό που φοβάσαι και δεν λες την αλήθεια;

Όταν δεν είσαι ελεύθερος άνθρωπος και σκέφτεσαι πάντα πού είσαι, πού θα πας, πώς θα δώσεις λογαριασμό για το πώς θα περάσεις το κάθε λεπτό της ημέρας σου. Δεν είναι ενδιαφέρον αυτό. Είναι ανάκριση, είναι έλεγχος, είναι ανασφάλεια και το πρόβλημα είναι εντελώς δικό του και όχι δικό σου.

Οι ρίζες τους

Προφανώς οι ρίζες του είναι πολύ βαθιές, είναι στα είδη προσκόλλησης που γεννήθηκαν στην παιδική μας ηλικία. Θα μου πεις εγώ γιατί προσέλκυσα αυτόν τον άνθρωπο; Γιατί ένιωθα τόσο όμορφα μαζί του; Μα φυσικά γιατί είναι πολύ ελκυστικοί, σε τραβάνε σαν μαγνήτης, οι περισσότεροι έχουν και εξωτερική γοητεία, έχουν όλο το πακέτο, αλλά εσωτερικά το οικοδόμημα είναι εντελώς σαθρό και ζοφερό.

Το θέμα στην περίπτωση αυτή είναι ότι συνήθως πολύ δύσκολα μπορούν να καταλάβουν ότι αναπτύσσουν χειριστική συμπεριφορά που πνίγει τον άλλον, ώστε να την αντιμετωπίσουν. Είναι δική μας ευθύνη το να θέσουμε τα όριά μας, γερά και σταθερά και να μας θωρακίσουμε απέναντι στην παντοδυναμία των άλλων.

Κανείς δεν έχει κανενός είδους εξουσία πάνω μας, παρά μόνο όση τους επιτρέψουμε εμείς να έχουν πάνω μας. Αν κάτι σε κάνει να μη νιώθεις άνετα, ύψωσε τα όριά σου, πες όχι, πες ότι δεν συμφωνείς και μην αποδέχεσαι να παίζει κανείς με το μυαλό σου. Σου αξίζει μια σχέση βασισμένη σε γερές βάσεις αλληλοσεβασμού, ελευθερίας και ειλικρίνειας.

Όταν το truly-madly-deeply φτάνει στα όρια της εξαρτημένης σχέσης

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News