Μου γεννήθηκε η ανάγκη να σου μιλήσω για τις σχέσεις γιατί γύρω μου βλέπω μοναξιά. Βλέπω ανθρώπους που βρίσκονται σε σχέσεις ή γάμους και δεν έχουν λάμψη πάρα μόνο συμβιβασμό αλλά και ανθρώπους που δε βρίσκονται και θέλουν να είναι σε σχέση, αλλά δεν κάνουν κάτι για αυτό. Γιατί νιώθεις μοναξιά όταν είσαι σε σχέση και τι είναι αυτό που σε κάνει να μην επιδιώκεις να κάνεις σχέσεις;

Και στις δυο περιπτώσεις είσαι μόνος σου.

Γιατί νιώθεις μοναξιά όταν είσαι σε σχέση;

Το ότι βρίσκεσαι εκεί, που δεν θες να είσαι από ανάγκη ή συμβιβασμό ή για να μην είσαι μόνος σου κρύβει μια κατάσταση, αλλά μέσα σου αν θες να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου γνωρίζεις την αλήθεια σου. Κανένας άλλος άνθρωπος δεν θα έρθει να καλύψει τα κενά μας, αν πρώτα εμείς οι ίδιοι δε φροντίσουμε να τα καλύψουμε. Αν αισθάνεσαι ότι είσαι μισό και ψάχνεις ή βρήκες το άλλο σου μισό, κάτι, κάπως σου λείπει γιατί στην περίπτωση των σχέσεων δυο ολόκληρα κάνουν ένα ολόκληρο όχι δυο μισά. 

Και στις δυο περιπτώσεις η απάντηση είναι μέσα μας. Ποιες ανάγκες προσπαθούμε να καλύψουμε όταν επιδιώκουμε μια σχέση. Σαφώς την πρωταρχική ανάγκη της επιβίωσης (μέσω της αναπαραγωγής).

Η πυραμίδα της αυτοπραγμάτωσης του Μάσλοου

Δεν ξέρω αν έχεις ξανακούσει για την πυραμίδα της αυτοπραγμάτωσης του Αβραάμ Μάσλοου. Πρόκειται για τη θεωρία της ιεράρχησης των αναγκών που έχει παρουσιαστεί στην πυραμίδα πέντε επιπέδων:

πυραμίδα της αυτοπραγμάτωσης του Αβραάμ Μάσλοου

Σε αυτήν την πυραμίδα ο Μάσλοου αναλύει τις ανάγκες που ξεκινούν από την επιβίωση και φθάνουν στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου. Δηλαδή αν δεν έχεις καλύψει τις βασικές ανάγκες σου, δεν μπορείς να περάσεις στα επόμενα σκαλοπάτια. Είναι μια όμορφη θεωρία, εγώ την αγαπώ πολύ και εξηγεί πολλά πράγματα. Μπορείς να την μελετήσεις και εσύ αν θες για τον εαυτό σου. 

Και τι συμβαίνει με σένα που δεν είσαι σε σχέση;

Όσον αφορά σε εσένα που δεν βρίσκεσαι σε σχέση και στην περίπτωση πάντα που υπάρχει ένας άνθρωπος εκεί έξω που σε ενδιαφέρει. Το είχα πάντα απορία μέσα μου, πώς μπορείς να μην κάνεις κάτι, να μιλήσεις, να ανοίξεις την καρδιά σου, να πεις τι νιώθεις και ζεις με αυτό το βάρος. Πώς μπορείς να το αφήνεις με την σκέψη ότι ίσως βρεθεί κάποιος άλλος και σου “πάρει” αυτόν τον άνθρωπο, απλώς και μόνο επειδή ποτέ δεν πρότεινες να πάτε ένα θέατρο, να πάτε για έναν καφέ, να μιλήσετε στο τηλέφωνο.

Και αν είσαι γυναίκα μη μου πεις ότι ο άνδρας είναι κυνηγός και τα παρόμοια, δεν υπάρχει κυνηγός, υπάρχει χημεία, υπάρχει συναίσθημα, υπάρχει μη εγωισμός. Αν το πιστεύεις βαθιά μέσα σου και εσύ ξέρεις τι υπάρχει εκεί βαθιά μέσα σου, δε μπορείς να έχεις εγωισμό και περιμένεις από τον άλλο να αναλάβει την προσωπική σου ευτυχία στα χέρια του. Είναι δική σου υπόθεση αυτό.

Ίσως τα βλέπω πολύ ρομαντικά, ίσως με παραπάνω πάθος. Η στιγμή περνά, φεύγει, μια μέρα δεν θα ήθελα να θυμάμαι τις στιγμές που δεν έκανα κάτι ενώ θα μπορούσα, αλλά εκείνες που τόλμησα. Ελπίζω και εύχομαι το ίδιο να κάνεις και εσύ. Και αν πας και δεν βρεις την ανταπόκριση που περιμένεις, ε και;  (το λέω πολύ συχνά το ε και) αλλά πραγματικά ε και, γιατί σε παίρνεις τόσο σοβαρά, προχωράμε και μέσα από τις αποτυχίες μας μαθαίνουμε, αν μια κατάθεση ψυχής μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία. 

Βγες από το comfort zone σου, βγες από τα σίγουρα και ζήσε! Δεν υπάρχει τίποτα να σε περιορίσει. Γιατί αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι την άδεια κάποιου για να ζήσεις, δεν τη χρειάζεσαι! 

Εύχομαι να ρισκάρεις περισσότερο, να νιώσεις πολλές φορές την καρδιά σου να χτυπά δυνατά από την αδρεναλίνη και να πεις ότι όλο αυτό άξιζε. Γιατί όταν εσύ θα έχεις αναλάβει την ευθύνη της προσωπικής σου ευτυχίας, όλα όσα θα έχεις ζήσει, θα σου αξίζουν και με το παραπάνω!

Να είσαι καλά και να μην ξεχνάς να ονειρεύεσαι!

Βιογραφικό

Λαμπρινή Λαδά

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account – Site), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News