Το κεφάλαιο σχέση είναι τόσο πολυσυζητημένο, έχουμε γράψει για το πώς να βρεις σύντροφο, γιατί δεν έχεις σύντροφο, γιατί μπορεί να νιώθεις μοναξιά μέσα στη σχέση αλλά τι γίνεται με το θέμα διαφορετικές πολιτικές απόψεις και σχέση. Βρήκες τον ένα και καταλαβαίνεις ότι έχετε εντελώς διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Τι κάνεις; Αν σε όλα τα άλλα ταιριάζετε, αν η σχέση δουλεύει άψογα σε όλα τα άλλα σημεία, οι πολιτικές απόψεις μπορούν να είναι ο λόγος να τελειώσεις αυτό το όμορφο που έχετε οι δυό σας;

είμαι χειριστικός
Pexels

Τα πιστεύω μας

Όταν έχουμε ξεκαθαρίσει τα πιστεύω, τις αξίες μας και είμαστε ξεκάθαροι με τον εαυτό μας γιατί είναι σημαντικό το κάθε τι που πιστεύουμε και έχει αξία στη ζωή μας, έχουμε διαβάσει, έχουμε καταλήξει ότι αυτή είναι η τοποθέτησή μας σε θέματα όπως πολιτική άποψη, θρησκευτική και άλλα σημαντικά θέματα που μας ενδιαφέρουν. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι τα πιστεύω μας δεν είναι ταμπέλα μας, δεν τα φοράμε σαν στέμμα πάνω από το κεφάλι μας, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι. Δεν είμαστε μόνο αυτά που πιστεύουμε.

Μπορεί να μην υπάρχει η συνταγή της επιτυχίας, αλλά σίγουρα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για μια υγιή μακροχρόνια σχέση

Σχέση και πιστεύω

Αν η σχέση δουλεύει σε όλα πολύ καλά αλλά ξαφνικά ανακαλύψεις ότι έχετε εντελώς αντίθετες και διαφορετικές πολιτικές απόψεις και σχέση τότε τι κάνεις; Είναι μεγάλο δίλημμα, δεν αντιλέγω, αλλά σίγουρα σε κάποιους έχει λειτουργήσει πολύ καλά. Γνωρίζω ζευγάρια που κράτησαν πολύ καλά στο χρόνο σεβόμενοι ο ένας την διαφορετική άποψη του συντρόφου του.

Ένας σχετικά σίγουρος τρόπος για να μην υπάρχει διαμάχη σχετικά με τα πολιτικά είναι το να «μην φέρνεις τα πολιτικά μέσα στο σπίτι». Προτού γίνει όμως αυτό νομίζω ότι είναι πιο ξεκάθαρο και σωστό το να γίνει μια κουβέντα πάνω σε αυτό.

Θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω την άποψη του άνθρώπου μου πάνω στην πολιτική. Όσο και αν φοβάμαι ότι μπορεί να απογοητευτώ από αυτό που θα ακούσω, ωστόσο θα μάθω κάτι που ίσως δεν ξέρω, θα πάρω τα μάτια του και θα δω πώς εκείνος βλέπει τα πράγματα, πώς κατέληξε σε αυτήν την άποψη. Ουσιαστικά όλο αυτό είναι στα πλαίσια της ενεργητικής ακρόασης και της υγιούς επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Σε όλους τους ανθρώπους που γνωρίζω θέλουν να είναι σημαντικοί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Με το να ρωτάς και να δείχνεις το πραγματικό σου ενδιαφέρον να ακούσεις τι θα σου πει ο άλλος είναι δείγμα του πόσο σε νοιάζει ο άλλος και η σχέση σας. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζει και ο σύντροφός σου ότι βρίσκεσαι σε διαφορετική πολιτική άποψη.

Σέβομαι το διαφορετικό

Δεν γνωρίζω πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή σου η πολιτική σου άποψη, πόσο πολιτικοποιημένο άτομο είσαι γενικά στη ζωή σου, ωστόσο η λέξη σεβασμός που κοντεύει να καταλήξει καραμέλα στα στόματα όλων μας, δεν είναι μια λέξη που λέγεται απλά με λόγια. Ο σεβασμός εκφράζεται και μάλιστα το να σε σέβομαι ενώ είμαστε διαφορετικοί μου δείχνει ωριμότητα.

Κάνουμε λοιπόν την πολιτική κουβέντα μας και στο σημείο που ο σύντροφός μου, μου εξηγεί τους λόγους που ακολουθεί αυτήν την πολιτική άποψη, πετάει τη φράση «κόκκινο πανί» για εμένα, αυτό που γνωρίζω και που είναι και ο λόγος που δεν συμφωνώ με αυτήν την πολιτική άποψη. Αυτό που πιάνει πάντα στο διάλογο είναι η παράφραση της τοποθέτησης του άλλου με δικά μας λόγια, ώστε να δείξουμε ότι παρακολουθούμε την συζήτηση αλλά σε περίπτωση που δεν συμφωνούμε μπορεί να καταλάβει και ο συνομιλητής μας ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Δηλαδή: «Εννοείς αυτό, κατάλαβα σωστά»; είναι μια ερώτηση που μπορείς να κάνεις και να λάβεις τις διευκρινίσεις που επιθυμείς. Σε αυτή τη φάση αν η συνέχεια της συζήτησης δεν σου αρέσει όπως πάει, αν ανέβουν οι εντάσεις μπορείτε απλά να διακόψετε τη συζήτηση χωρίς να την αφήσετε να φτάσει στα άκρα.

3 μύθοι για την άνευ όρων αγάπη που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Πόσο σημαντικό είναι για εμένα

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στην αμφισβήτηση των πεποιθήσεών μας. Αν και στην πράξη μπορεί να είναι τρομακτικό αν συμβεί. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και να αμφισβητούμε αυτό που αρχικά πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε. Αυτό φυσικά πρέπει να γίνει και από τους δύο και όχι μόνο από εσένα.

Αποφάσισε πόσο σημαντικό είναι για εσένα αυτό και τι είναι πιο σημαντικό. Αν νιώσεις ότι με την επιλογή του συντρόφου σου έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωπα τα πιστεύω σου και κοντράρονται οι επιλογές σου είναι δύσκολο να συνεχίσει η σχέση να προσφέρει την χαρά και την απόλαυσή της.

Αν έχεις βρει έναν άνθρωπο που ταιριάζετε σε όλα τα άλλα, οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις και σχέση πιστεύω ότι δεν πρέπει να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News