Στο επεισόδιο του GNTM της Τρίτης παρακολουθήσαμε μια κάθετη πασαρέλα 30 μέτρων ύψους, με τις κοπέλες να καλούνται ν’ αφεθούν στα χέρια των ειδικών και να περπατήσουν σαν μοντέλα. Οι περισσότερες τα κατάφεραν, όμως, δύο κοπέλες δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την υψοφοβία τους και δεν ολοκλήρωσαν τη δοκιμασία, με αποτέλεσμα ν’ αποχωρήσουν.

Παράλληλα, είδαμε κι άλλα κορίτσια να φτάνουν στα όριά τους, όπως και πέρυσι, και να δυσκολεύονται ιδιαίτερα να κάνουν τη δοκιμασία. Κλάματα και πανικός ήταν οι αντιδράσεις των κοριτσιών κι όσοι το παρακολουθούσαμε πραγματικά νιώθαμε ότι βιώνουμε κι εμείς τον πανικό τους.

Τι ακριβώς είναι, όμως, η υψοφοβία; Πώς εκδηλώνεται και υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;

Η υψοφοβία είναι η φοβία ενός ατόμου να βρεθεί σε μεγάλο ύψος. Σε αντίθεση με άλλες φοβίες, η υψοφοβία σχετίζεται με μια κατάσταση κι όχι με κάποιο ζώο ή αντικείμενο. Ανήκει στην κατηγορία των ειδικών φοβιών, ενώ εκτιμάται πως τα ποσοστά υψοφοβίας ή ακροφοβίας στις γυναίκες είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους άνδρες.

Υψοφοβία

Τα σωματικά συμπτώματα της υψοφοβίας

Η υψοφοβία εμφανίζει περίπου τα ίδια σωματικά συμπτώματα με τις άλλες φοβίες, αν και φυσικά εξαρτάται απ’ τον άνθρωπο.

Συνήθως, όμως, ένα άτομο που έχει υψοφοβία θα εκδηλώσει τα εξής συμπτώματα:

  • Αυξημένη ροή του αίματος προς τους μύες
  • Μεταβολές στην αρτηριακή πίεση
  • Εφίδρωση
  • Ρίγη
  • Αύξηση καρδιακού παλμού
  • Διαστολή της κόρης του ματιού
  • Κοκκίνισμα προσώπου
  • Ξηροστομία
  • Δύσπνοια

Πώς προκαλείται η υψοφοβία;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν διευκρινιστεί ακριβώς οι αιτίες των φοβιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια αιτία είναι ότι οι φοβίες είναι αποτέλεσμα συνδυασμού βιολογικών παραγόντων ή και βίωσης ενός τραυματικού γεγονότος. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η παρατήρηση συμπεριφοράς άλλων, η μάθηση, αλλά κι απαγορευμένες επιθυμίες.

Το σύμπτωμα μιας φοβίας μπορεί να αποτελεί την εκδήλωση ενός ασυνείδητου ή βαθύτερου συναισθήματος, ενώ επίσης μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένες τραυματικές εμπειρίες.

Υψοφοβία

Μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί η υψοφοβία;

Οι φοβίες γενικά αντιμετωπίζονται με ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις φοβίες φαίνεται πως είναι η γνωσιακή και η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία.

Ο θεραπευόμενος φτιάχνει μια λίστα με τις φοβίες του και σε συνεργασία με τον θεραπευτή του τις αντιμετωπίζει μια- μια, ξεκινώντας από εκείνες με τα ηπιότερα συμπτώματα.

Το άτομο που έχει τη φοβία προσπαθεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που φοβάται, τι νιώθει και πώς συμπεριφέρεται για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Στη συνέχεια, το άτομο μαθαίνει διάφορες τεχνικές μείωσης της φοβίας.

Εάν αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε φοβία, καλό είναι να ζητήσεις βοήθεια όσο το δυνατό πιο έγκαιρα από έναν ειδικό, ώστε να γίνει πιο ξεκούραστη η ζωή σου. Και να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος σου σ’ αυτό!

Δες ποιες είναι πιο συχνές φοβίες:

Οι 13 συχνότερες και οι 18 πιο περίεργες φοβίες

Photo: Pixabay