Υπάρχουν τρεις τύποι ναρκισσιστών. Μπορείς να τους ξεχωρίσεις;

LIKE US ON FACEBOOK

Ο ναρκισσισμός έχει τραβήξει την προσοχή των ψυχολόγων που μελετούν τους συγκεκριμένους ανθρώπους και διακρίνουν ότι υπάρχουν τρεις τύποι ναρκισσιστών. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν συνδέσει τους ναρκισσιστές με διαφορετικά -εν μέρει αντίθετα- χαρακτηριστικά.

Ορισμένοι ναρκισσιστές, για παράδειγμα, έχουν περιγραφεί ως γοητευτικοί, άνθρωποι γεμάτοι με αυτοπεποίθηση, που τείνουν να είναι το κέντρο της προσοχής. Άλλοι ναρκισσιστές, αντίθετα, έχουν περιγραφεί ως αλαζονικοί και επιθετικοί.

Οι ψυχολόγοι έχουν αναγνωρίσει ότι οι ναρκισσιστές μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν εμπεριστατωμένες ενδείξεις σχετικά με τις εκφάνσεις του ναρκισσισμού που μπορούν να διακριθούν σαφώς. Και συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις τύποι ναρκισσιστών.

Τρεις τύποι ναρκισσιστών

Κοινοτικός, ανταγωνιστικός και νευρωτικός

Σε γενικές γραμμές, κοινοτικός είναι κυρίως ο άνθρωπος που βλέπει τον εαυτό του ως μεγαλοπρεπή, ο ανταγωνιστικός ναρκισσισμός αναφέρεται κυρίως στην προθυμία κάποιου να εκμεταλλευτεί άλλους για προσωπικά κέρδη και ο νευρωτικός ναρκισσισμός αναφέρεται κυρίως στην ανάγκη ενός ατόμου να αποκτήσει θετική ανατροφοδότηση από τους άλλους.

Και οι τρεις τύποι ναρκισσιστών έχουν έντονα συναισθήματα δικαιοσύνης και ανωτερότητας έναντι των άλλων, παρόλο που οι κοινοτικοί, ανταγωνιστικοί και νευρωτικοί ναρκισσισμοί έχουν διαφορετικές νοοτροπίες, νοημοσύνη και συμπεριφορά. Αλλά και οι τρεις σκέφτονται πρώτα τον εαυτό τους και νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν.

Δεδομένων των διαφορετικών εκδηλώσεων του ναρκισσισμού, το ερώτημα είναι αυτό που καθορίζει ποια συμπεριφορά θα αναπτύξει ένας ναρκισσιστής. Από αυτή την άποψη, χρειάζεται πιο διεξοδική, διαχρονική έρευνα – με τις υπάρχουσες γνώσεις σχετικά με τις διάφορες εκδηλώσεις ναρκισσισμού. Ανεξάρτητα από αυτό, τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών δείχνουν ότι ορισμένοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι κοινοί στους ναρκισσιστές, ενώ άλλοι παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν σε ποιον τύπο “εντάσσεται” το κάθε άτομο.

Τα σημάδια για να καταλάβεις αν ο σύντροφός σου είναι νάρκισσος!

Επομένως… υπάρχουν παντού τριγύρω μας;

Οι ψυχολόγοι που μελετούν την προσωπικότητα του ανθρώπου και εργάζονται πάνω σε αυτήν, θεωρούν τον ναρκισσισμό ως ένα χαρακτηριστικό το οποίο οι άνθρωποι μπορεί να κατέχουν σε χαμηλότερα, μέσα ή υψηλότερα επίπεδα εν γένει, ενώ μόνο μια μειοψηφία των ανθρώπων παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις έρευνες πάντως οι ναρκισσιστικές τάσεις έχουν, στην πραγματικότητα, μειωθεί με την πάροδο των ετών, ενώ οι ναρκισσιστές μπορούν να εμφανιστούν στη ζωή μας με πολύ διαφορετικές μορφές, όπως έναν γοητευτικό άνθρωπο μέχρι έναν επιθετικό κι έναν πιο ευάλωτο.

Έτσι, μερικές φορές μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί πότε τα συναισθήματα και η συμπεριφορά ενός ατόμου είναι εκφράσεις μιας ισχυρής υποκείμενης αίσθησης ότι δικαιούται να αξίζει περισσότερο από άλλους και, κατά συνέπεια, να τοποθετεί τα συμφέροντά του έντονα πάνω σε άλλους.

Διαβάστε επίσης:

Αν βλέπεις όνειρα χωρίς κανένα νόημα, οι επιστήμονες κάτι έχουν να σου πουν!

Photo: Pixabay

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved