Πριν από μερικούς μήνες η Μαρία Μενούνος πέρασε μια σοβαρή περιπέτεια υγείας. Διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο, υποβλήθηκε σε μια επιτυχή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του και πλέον προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να δίνει κουράγιο και δύναμη σ’ όσους το έχουν ανάγκη. Επειδή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο είναι μεγάλες, το μήνυμα της Μαρίας Μενούνος έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια πλέον έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της κι αναρρώνει, ενώ προσπαθεί συνεχώς να στείλει μηνύματα ελπίδας.

Έτσι, μ’ ένα νέο post της στο Instagram, η Μενούνος μιλάει για την ελληνική λέξη «υπομονή» και το πόσο την βοήθησε να ξεπεράσει αυτήν την τεράστια πρόκληση που εμφανίστηκε μπροστά της.

«Όλα έρχονται σε σένα την κατάλληλη στιγμή. Να έχεις υπομονή. Να είσαι ευγνώμων», γράφει η φωτογραφία που ανέβασε η παρουσιάστρια, η οποία έγραψε στη λεζάντα αυτό το συγκλονιστικό μήνυμα:

Πριν την επέμβαση ο ιερέας μου, έλεγε συνεχώς στα ελληνικά τη λέξη “Υπομονή”. Κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο ακόμη και για τον ίδιο. Αν η ζωή συμβαίνει σε εμάς και όχι για εμάς, εμείς πρέπει να θυμόμαστε ότι η υπομονή είναι σημαντική και ότι δεν θα γίνουν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμά μας. Θα συμβούν όταν πρέπει να συμβούν. Πιθανότατα να μην είσαι έτοιμος όταν έρθει σε εσένα μια ασθένεια. Από την εμπειρία μου, πιστεύω ότι έρχεται, όταν πρέπει. Ή δεν συμβαίνει για κάποιους άγνωστους σε εμάς λόγους, που αργότερα όμως θα αποδειχτεί πως έχουν νόημα. Είναι μια σπουδαία υπενθύμιση σε όλους μας να εμπιστευτούμε το Θεό, το σύμπαν, ή όποια δύναμη πιστεύει ο καθένας ό,τι υπάρχει

Η επιβίωση απ’ τον καρκίνο έχει τεράστιο ψυχολογικό κόστος

Εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη μάχη με τη ζωή κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω του καρκίνου. Όμως, υπάρχουν και οι «survivors», οι επιζώντες απ’ τον καρκίνο, οι οποίοι ξεπερνούν την ασθένεια και συνεχίζουν τη ζωή τους. Με ποιο κόστος, όμως;

Η επιβίωση απ’ τον καρκίνο έχει τεράστιο ψυχολογικό κόστος, το άτομο που ξεπερνάει την ασθένεια ζει μέσα στον φόβο για το τι θα δείξουν οι επόμενες εξετάσεις, καθώς δεν πρόκειται για κάτι που φεύγει μια για πάντα δυστυχώς. Συχνά ο καρκίνος κάνει μετάσταση μετά από κάποιο διάστημα, με τα καρκινικά κύτταρα να εισβάλλουν στους γειτονικούς ιστούς, ενώ μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή της λέμφου είναι δυνατόν να μεταφερθούν σ’ άλλα σημεία του σώματος και να σχηματίσουν δευτερογενείς όγκους.

Όπως εξηγούν επιστήμονες απ’ το Πανεπιστήμιο του Harvard, οι επιζώντες απ’ τον καρκίνο μπορεί να “παραλύσουν” συναισθηματικά και να δυσκολευτούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη συνέχεια της ζωής τους, όπως το να παντρευτούν ή ν’ αλλάξουν δουλειά.

Ο φόβος της επανάληψης, δηλαδή της επανεμφάνισης του καρκίνου, πολλές φορές δεν φεύγει ποτέ. Οι επακόλουθες ιατρικές επισκέψεις, ο ανεξήγητος πόνος ή ακόμα και οι ήχοι που σχετίζονται με τη θεραπεία μπορεί να προκαλέσουν έντονο άγχος και φόβο, συναισθήματα τα οποία είναι εξίσου επώδυνα μ’ εκείνα που είναι αντιμετώπισαν όταν διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Παράλληλα, εάν οι ασθενείς καταφέρουν να είναι ξανά ευτυχισμένοι, συχνά καταβάλλονται από ενοχές που εκείνοι έζησαν, ενώ άλλοι δεν τα κατάφεραν.

Όμως, δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Χρειάζεται υπομονή και πίστη. Όσο βουνό κι αν φαίνεται η αντιμετώπιση του καρκίνου, πρέπει να μείνουμε δυνατοί, υπάρχουν επιζώντες, υπάρχουν άνθρωποι που όχι απλά ξεπέρασαν τον καρκίνο, αλλά έζησαν για πολλά πολλά χρόνια μετά μια ευτυχισμένη ζωή. Μην χάνεις την ελπίδα σου, μείνει δυνατός!