«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εδραιώσουμε ειρήνη με τον εξωτερικό κόσμο, μέχρις ότου κάνουμε ειρήνη με τους εαυτούς μας». – Δαλάι Λάμα

Όλοι μας κάνουμε λάθη. Όταν κοιτάς πίσω, σε όλα όσα έκανες στο παρελθόν, ίσως υπάρχουν αποφάσεις που πήρες και επιλογές που έκανες, που μετανιώνεις. Μπορεί η κρίση σου να έσφαλε σε κάποια ζητήματα. Μπορεί να προκάλεσες πόνο στον εαυτό σου ή ακόμα και στους άλλους. Μπορεί, χωρίς να το ήθελες, να άφησες τους άλλους να σε χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, ό,τι και να έχει συμβεί, σταμάτα να τιμωρείς τον εαυτό σου. Αγάπησε τον, είναι ο μόνος που είναι δίπλα σου συνέχεια.

Καθώς επανέρχονται στο μυαλό σου αυτά τα γεγονότα του παρελθόντος, μπορεί να συνοδεύονται με ένα αίσθημα ενοχής. Μπορεί να ενοχοποιείς τον ίδιο σου τον εαυτό για όλα όσα έχουν πάει λάθος και για τις ευκαιρίες που έχασες. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι είσαι κακός άνθρωπος ή ότι είσαι άνθρωπος γεμάτος ελαττώματα, και οι ενοχές σου να σε πνίγουν. Σε αυτές τις στιγμές, είναι πολύ σημαντικό να είσαι συμπονετικός με τον εαυτό σου. Γνωρίζοντας ότι τώρα που έχεις τις γνώσεις και την εμπειρία, έχεις μεγάλη πιθανότητα να αποφύγεις να επαναλαμβάνεις τα λάθη του παρελθόντος, και να κάνεις θετικές εσωτερικές αλλαγές.

Δες την ζωή σου ως μια εξελισσόμενη πορεία

Αντί να κατηγορείς τον εαυτό σου, δες τον εαυτό σου (και την ζωή σου γενικότερα) ως κάτι που εξελίσσεται. Όλες τις δυσκολίες δες τες ως μια ευκαιρία να μάθεις, να αναπτυχθείς και να μεγαλώσεις ψυχικά. Χωρίς αυτά τα λάθη που έκανες, δεν θα ήσουν ικανός να καταλάβεις τι θες ή τι δεν θες. Δεν θα μπορούσες να αναγνωρίσεις το λάθος από το σωστό, και τα πρέπει από τα μη. Με αυτό τον τρόπο, μέσα από τα λάθη, κατάλαβες τι θες από την ζωή σου, και απόκτησες την δυνατότητα να δημιουργήσεις υγιείς σχέσεις. Σχέσεις που δεν θα είναι αρρωστημένες, ούτε τοξικές. Σχέσεις που θα υπάρχει μέσα σε αυτές αληθινή αγάπη.

Αναγνώρισε όλα τα παρελθοντικά λάθη. Επέτρεψε στον εαυτό σου να θρηνήσει και να θεραπευτεί αν το χρειάζεται. Κατανόησε όλα τα λάθη σου αν είναι αναγκαίο (αυτό μπορεί να χρειαστεί ηθική δύναμη, αλλά θα σε βοηθήσει να βρεις την εσωτερική σου ηρεμία).

Μοιράσου την εμπειρία σου με έναν ειδικό, αν είναι απαραίτητο. Δέξου τις εμπειρίες σου, και χρησιμοποίησε τες για να κάνεις θετικές διαφορές στην ζωή σου και στη ζωή των άλλων. Αυτό είναι σοφία. Κάνε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αφήσει μια αρνητική εμπειρία και να προχωρήσει μπροστά.

Έτσι και αλλιώς άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε. Δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να σε κρίνει, όλοι έχουμε κάνει λάθη. Λάθη που δεν είμαστε και τόσο περήφανοι. Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται, έτσι δεν μπορούμε να την φυλακίσουμε μέσα σε τύψεις και λάθη. Η ζωή προχωράει πάντα, και μαζί της προχωράμε και εμείς.

Διαβάστε επίσης:

Σταμάτα να ντρέπεσαι για το σώμα σου γιατί το βλάπτεις με έναν απίστευτο τρόπο

Credits: Eugenio Marongiu/Shutterstock