Το συναίσθημα hanger το βιώνουμε όλοι συχνά πυκνά. Είναι το συναίσθημα της πείνας συνοδευόμενο από νεύρα και γκρίνια. Κι όμως, αυτό το συναίσθημα υπάρχει και επίσημα.

To συναίσθημα hanger υπάρχει και οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν. Το να νιώθεις ότι το στομάχι σου γουργουρίζει τόσο πολύ και να θέλεις φαγητό εδώ και τώρα, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις θυμό και νεύρα. Και συμβαίνει σε όλους.

Πολλοί θεωρούν πως το “hanger” είναι ο συνδυασμός του να νιώθεις πεινασμένος (hungry) και νευριασμένος (angry). Και αυτή η λέξη μπορεί να την επινόησαν και να πρόκειται για slang αλλά έχει και επιστημονική βάση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το συναίσθημα “hanger” είναι ένα πραγματικό συναίσθημα που προκαλείται από την ανταπόκριση του σώματος στην έντονη επιθυμία για φαγητό.

Η Sophie Medlin, λέκτορας της διατροφής και διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου περιέγραψε την σχέση μεταξύ πείνας και θυμού. «Έχουμε αναγνωρίσει εδώ και καιρό ότι η πείνα προκαλεί ευερεθιστότητα» δήλωσε η Sophie Medlin, μιλώντας στο BBC Radio 4.

Όπως εξηγεί η ίδια, όταν πέφτουν τα σάκχαρα του αίματος, η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη ανεβαίνουν στο σώμα μας. Και αυτές είναι οι ορμόνες που ή θα σε “ρίξουν” ή θα σε “ανεβάσουν”.

Η απελευθέρωση αυτών των ορμονών μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας λόγω της έκκρισης νευροπεπτιδίων που ελέγχουν τα χημικά του εγκεφάλου. Αυτά που πυροδοτούν την πείνα είναι τα ίδια που προκαλούν θυμό και οργή και οδηγούν σε παρορμητικές συμπεριφορές.

Πολύ περισσότερο, τα μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο, τα οποία υπάρχουν όταν νιώθουμε πεινασμένοι, μπορεί να μας δυσκολέψουν να έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων αλλά και την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε.

Αυτή η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να επηρεάσει ό,τι κι αν κάνουμε, να μας οδηγεί σε χαζά λάθη που φυσιολογικά δεν θα κάναμε, όπως εξηγούν οι Ella Carter και Philip Watts, συγγραφείς για το επιστημονικό και τεχνολογικό περιοδικό How It Works.

Το να συμμορφωθείς με αυτά που θεωρούνται κοινωνικά αποδεκτά σου είναι πολύ πιο δύσκολο κι έτσι είναι πολύ πιθανό να εξωτερικεύσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα και να ξεσπάσεις σε όποιον είναι μπροστά σου.

Μάλιστα, η λέξη “hanger” έχει αναγνωριστεί και επίσημα από το λεξικό του Oxford English.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που πεινάς και έχεις νεύρα να ξέρεις ότι είναι δικαιολογημένο!

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το junk food σου φαίνεται τόσο sexy όταν πεινάς;

Photo: unplash/Eddie Kopp