Έχεις κι εσύ βαρύ πρόγραμμα; Προσπαθείς να χωρέσεις δύο καρπούζια σε μία μασχάλη;

Ωραία είναι όταν γεμίζεις την ημέρα σου με πολλά πράγματα, όμως έχεις σκεφτεί τι συνέπειες μπορεί να έχει; Το φορτωμένο πρόγραμμα είναι μια συνήθεια των σύγχρονων ανθρώπων, που νομίζουν ότι αν πιεστούν λίγο παραπάνω, μπορούν να τα “χωρέσουν” όλα στο πρόγραμμά τους.

Η υπερφόρτωση του προγράμματος μπορεί να σε επηρεάσει τόσο σωματικά, με κούραση του σώματός σου, όσο και ψυχολογικά, με πολλούς τρόπους.

Τι μπορεί να προκαλέσει στην ψυχολογία σου το υπερφορτωμένο πρόγραμμά σου;

Άγχος

φορτωμένο πρόγραμμα

Και φυσικά θα έχεις άγχος, όταν τρέχεις να τα προλάβεις όλα. Πόσο μάλλον όταν έχεις “μπουκώσει” το πρόγραμμά σου με πολλές διαφορετικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες, αναγκαστικά θα αγχωθείς για να τα προλάβεις όλα.

Νεύρα

φορτωμένο πρόγραμμα

Gabriel Matula/ Unsplash

Στις αρχές όλα είναι καλά και νιώθεις ενθουσιασμένος με όλα αυτά που έχεις να κάνεις και είσαι παραγωγικός. Όμως, τι γίνεται όταν περνάει ο καιρός και κουράζεσαι όλο και περισσότερο; Η απάντηση είναι το άγχος, τα νεύρα και η εξάντληση.

Ψυχολογία στα πατώματα

φορτωμένο πρόγραμμα

Asdrubal luna/ Unsplash

Όταν έχεις ένα τόσο πιεσμένο πρόγραμμα, το μυαλό είναι λογικό να μην πηγαίνει στο καλό. Αν δεν έχεις χρόνο να βγεις για καφέ, να πας μια βόλτα και να δεις τους φίλους σου όσο θα ‘θελες, το μυαλό σου επιβαρύνεται με αρνητικές σκέψεις. Δυστυχώς, τα αρνητικά συναισθήματα και η πεσμένη διάθεση δεν πρόκειται να φύγουν, αν δεν χαλαρώσεις και δεν βάλεις ευχάριστα πράγματα στη διάρκεια της ημέρας σου.

Κούραση

φορτωμένο πρόγραμμα

Και αυτός ο παράγοντας είναι που προκαλεί όλα τα παραπάνω. Κι ας μην το καταλαβαίνεις, είσαι σίγουρα κουρασμένος. Και η κούραση θα σου προκαλέσει όλο και περισσότερα προβλήματα, όπως το στρες, η ένταση, η νευρικότητα και η κακή διάθεση. Και αν παρατηρήσεις αυτά τα χαρακτηριστικά, πρέπει να χαλαρώσεις λίγο και να βγάλεις κάποιες υποχρεώσεις ή δραστηριότητες από την ημέρα σου.

Είναι καιρός να περιορίσεις λίγο το φορτωμένο σου πρόγραμμα, μιας και έρχεται καλοκαίρι. Βγάλε από την καθημερινότητά σου ό,τι είναι περιττό και δευτερεύον. Κι από Σεπτέμβρη πιο ελαφρύ πρόγραμμα να ξέρεις!

Διάβασε ακόμα:

Γίνε οργανωτικός με μερικά απλά βήματα που θα σου λύσουν τα χέρια!