Ζούμε σε μια εποχή που είναι ολοένα και πιο δύσκολο κανείς να είναι εσωστρεφής, σε μια εποχή που φαίνεται να επιβραβεύει όλους όσους ζητούν την αναγνώριση και τη φήμη και λιγότερο όσους προτιμούν να κάθονται κλεισμένοι στο σπίτι τους. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει να είσαι εσωστρεφής; Ένας ψυχολόγος εξηγεί…

Είναι δύσκολο να είσαι εσωστρεφής είτε στην εργασία είτε στο σχολείο είτε με τους φίλους είτε ακόμη και με την οικογένεια. Είναι δύσκολο γιατί πολλές φορές ούτε αυτοί καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που σε κάνει να κλείνεσαι στον εαυτό σου, αλλά ούτε και εσύ μπορείς να τους το εξηγήσεις.

Παρόλα αυτά, η Laurie Helgoe καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου, Introvert Power: Why Your Inner Life Is Your Hidden Strength, σου εξηγεί γιατί η εσωστρέφεια σου είναι το δυνατό στοιχείο του χαρακτήρα σου.

Τι πραγματικά σημαίνει να είσαι εσωστρεφής; Η απάντηση είναι αρκετά περίπλοκη όπως κάθε τι σε αυτή τη ζωή, με την Helgoe ν’ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κανείς δεν είναι μόνο εσωστρεφής ή μόνο εξωστρεφής. «Δεν είμαστε το ένα ή το άλλο. Για την ακρίβεια είμαστε περισσότερο ή λιγότερο εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς».

Σκέψου την τελευταία φορά που ήσουν σε ένα μπαρ ή μια εκδήλωση γεμάτη από ανθρώπους που δεν γνωρίζεις. Σκέφτηκες αμέσως να γυρίσεις στο σπίτι σου πριν καλά – καλά μπεις στην εκδήλωση; Η Δρ. Helgoe αναφέρει ότι πόσο εσωστρεφής ή εξωστρεφής είσαι έχει να κάνει με το πόσο σύντομα θέλεις να βγεις από μια κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η ίδια προσθέτει ότι «οι εξωστρεφείς τείνουν να αισθάνονται όμορφα σε μια κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ οι εσωστρεφείς θέλουν να αποσυρθούν όσο πιο σύντομα μπορούν και να μείνουν λίγο μόνοι με τις σκέψεις τους».

Τι πραγματικά σημαίνει να είσαι εσωστρεφής;

Σου αρέσει να περνάς χρόνο μόνος σου

Μπορεί να περνάς κι ένα και δύο βράδια μόνος στο σπίτι και να μην σου κάνει καθόλου εντύπωση, αλλά αντίθετα να είναι κάτι που αποζητάς. Μάλιστα, έρευνα έχει δείξει ότι η διάθεση ενός εσωστρεφή ατόμου βελτιώνεται όταν περνάει λίγο χρόνο μόνος του.

Σκέφτεσαι πριν μιλήσεις

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον στον οποίο δεν αρέσει να μιλάει πολύ, αλλά όταν το κάνει, ξέρει ακριβώς τι θα πει και συνήθως είναι το σωστό πράγμα. Αυτό το άτομο πιθανότατα να είναι εσωστρεφές, καθώς σύμφωνα με την Δρ. Helgoe οι εσωστρεφείς τείνουν να επεξεργάζονται τις πληροφορίες εσωτερικά και ιδιωτικά. Θα πάρουν όσο χρόνο χρειάζονται πριν μοιραστούν τις σκέψεις τους με κάποιον άλλον.

Προτιμάς τις one-on-one επαφές

Ένας χώρος γεμάτος από ανθρώπους που δεν γνωρίζεις είναι για εσένα ο ορισμός του εφιάλτη, αλλά αντίθετα από ότι πολλοί πιστεύουν δεν είσαι ούτε αντικοινωνικός ούτε ντροπαλός, απλά σου αρέσει να κάνεις παρέα με ένα – δύο άτομα το πολύ κι όχι με ένα ολόκληρο δωμάτιο ανθρώπων. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τη Δρ. Helgoe, γιατί σου αρέσει να περνάς ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους που κάνεις παρέα κι όχι απλά να γεμίζεις τη μέρα σου!

Διάβασε ακόμη:

Όλοι θέλουμε να είμαστε περισσότερο εξωστρεφείς, αλλά γίνεται;

Photo: Unsplash/mvp