Ζούμε σε μοναχικούς καιρούς ή μάλλον σε καιρούς που απολαμβάνουμε ή όχι ολοένα και περισσότερο την μοναξιά. Οι ηλικιωμένοι είναι μόνοι. Οι έφηβοι είναι μόνοι. Περπατάμε μόνοι, πηγαίνουμε στη δουλειά μόνοι κτλ.

Σε ένα άρθρο του Harvard Business Review, ο χειρούργος Vivek Murthy δήλωσε ότι «ο κόσμος υποφέρει από μια επιδημία μοναξιάς», μια πρόταση που συνοψίζει πλήρως όλα όσα θέλουμε να περιγράψουμε παρακάτω.

Μια νέα έρευνα από την Cigna υπογραμμίζει πόσο η μοναξιά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Στην ίδια μελέτη 20.000 άτομα κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τη κλίμακα μοναξιάς UCLA και τα αποτελέσματα ήταν αυτά ακριβώς που φανταζόμαστε.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι μερικές φορές ή σχεδόν πάντα νιώθουν μόνοι τους, ενώ περισσότερο από το 40% δήλωσαν ότι μερικές φορές ή συχνά θεωρούν ότι οι σχέσεις τους δεν έχουν νόημα.

Σχεδόν λίγοι περισσότεροι από το ήμισυ δήλωσαν ότι οι σχέσεις τους έχουν νόημα και ότι έχουν κοινωνική αλληλεπίδραση καθημερινά. Το 43% ή λίγο παραπάνω θεωρήθηκε ότι είναι ο δείκτης μοναξιάς (η κλίμακα κυμαίνεται από 20 έως 80).

Παρόλα αυτά, η μοναξιά δεν είναι πάντα τόσο κακή. Μερικές φορές χρειαζόμαστε κι αναζητούμε λίγο χρόνο να μείνουμε μόνοι μας, να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε σ΄έναν κόσμο που όλα τρέχουν γρήγορα και είμαστε μονίμως με ένα κινητό στο χέρι.

μοναξιά

Fotolia

Αν ωστόσο η μοναξιά είναι κάτι που δεν έχεις επιλέξει και νιώθεις ότι σε ψυχοπλακώνει και ότι επηρεάζει την ψυχολογία σου, τότε να ξέρεις ότι υπάρχουν μικρά πράγματα και μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να νιώθεις λιγότερο μόνος.

Τι μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις μοναξιά…

Μίλα με κάποιον ξένο

Το ξέρω ότι ακούγεται creepy και ότι πρέπει να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση για να κάνεις κάτι τέτοιο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Πιάσε συζήτηση με τον σερβιτόρο, όταν αγοράζεις τον καφέ σου το πρωί ή ρώτησε κάτι τον κύριο ή την κυρία που κάθεται δίπλα σου στο τρένο. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να έχει κι εκείνος ανάγκη από κουβέντα.

Μάθε να απολαμβάνεις τον χρόνο που είσαι μόνη

Η μοναξιά το ξαναλέμε δεν είναι πάντα κακό πράγμα. Όταν νιώθεις μόνη, δες το σαν ευκαιρία να κάνεις κάτι που σου αρέσει. Βάλε τα ακουστικά και πήγαινε για περίπατο, μάθε μια ξένη γλώσσα, ξεκίνησε μαθήματα οδήγησης. Οι επιλογές πολλές, εσύ διάλεξε τι είναι αυτό που μπορεί να γεμίσει τον χρόνο σου.

Πάρε τηλέφωνο μια φίλη

Το σημαντικό στην εποχή που ζούμε είναι να θυμόμαστε ότι οι φιλίες δεν βρίσκονται στα ξαφνικά, δημιουργούνται με τον χρόνο. Είναι δύσκολο να βρίσκεσαι με φίλους ή μπορεί να νιώθεις ότι τους ενοχλείς, αλλά όταν έχεις ανάγκη από παρέα, απλά κάνε ένα τηλέφωνο.

Πέρνα χρόνο με ένα κατοικίδιο

Μπορεί να μην είσαι έτοιμη να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο, αλλά μπορείς να περάσεις χρόνο με τον σκύλο ή τη γάτα ενός φίλου. Μπορείς επίσης να προσφέρεις εθελοντικά την βοήθεια σου σ’ ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Έρευνες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στην ψυχική μας υγεία.

Χρησιμοποίησε σωστά τα social media

Ναι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας απ’ τους λόγους που τη σημερινή εποχή νιώθουμε όλο και πιο μακριά απ’ τους φίλους και συγγενείς μας, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε ό,τι ανεβάζουν καθημερινά. Παρόλα αυτά μπορείς να κάνεις σωστή κι έξυπνη χρήση των social media. Για παράδειγμα μπορείς να ενημερώνεσαι για events που θέλεις να επισκεφτείς ή κάποιο σεμινάριο που μπορείς να παρακολουθήσεις.

Το σημαντικό, τέλος είναι να νιώθεις καλά, όπως είσαι. Να κυνηγάς ενδιαφέροντα κι όχι ανθρώπους, έτσι δεν θα νιώθεις ποτέ μόνος. Αν είσαι εσωστρεφής σκέψου και διευκρίνισε πρώτα απ’ όλα τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις μοναξιά και μετά αποφάσισε να το αλλάξεις…στο χέρι σου είναι.

Διαβάστε επίσης:

Η ευτυχία του να ζεις μόνος σου μέσα από τα πιο όμορφα illustrations | Photos

Photo: Unsplash/Jean Gerber