Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων. Έτρεξες να μπεις στο σύστημα να δεις πώς τα πήγες και ένιωσες την καρδιά σου να φτάνει σε όριο παλμών που δεν έχεις ξαναδεί. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή πριν πατήσεις το τελευταίο κλικ κι αποκαλυφθούν μπροστά σου τα αποτελέσματα, η καρδιά σου ήταν έτοιμη να σπάσει. 

Η συνέχεια ήταν ίσως ακριβώς όπως την φανταζόσουν… ή ίσως ήταν καλύτερη απ’ ό,τι περίμενες… ή μπορεί και χειρότερη. Αυτό που είδες μπροστά σου μπορεί να σε γέμισε όνειρα και ελπίδες ή να σε απογοήτευσε και να ένιωσες σαν να σου στρίβει κάποιος το μαχαίρι στην καρδιά.

Αν το πρώτο συναίσθημα που σε κατέκλυσε ήταν η απογοήτευση και ο φόβος για το μέλλον, το πιο πιθανό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες να ήταν “απογοήτευσα τους γονείς μου”. Αν το πρώτο συναίσθημα που σε κατέκλυσε ήταν η χαρά, το πιο πιθανό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες να ήταν “θα είναι περήφανοι γονείς μου”. Να σου πω ένα μυστικό; Οι γονείς σου θα είναι περήφανοι για σένα όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμά σου. Γιατί οι γονείς σου ξέρουν ότι οι βαθμολογίες των Πανελληνίων μπορούν να αποτελέσουν ένα εφόδιο για το μέλλον σου αλλά δεν σημαίνουν κι απολύτως τίποτα.

Θα στο εξηγήσω με πολύ απλά λόγια και ένα παράδειγμα: Πριν από 10 χρόνια ήμουν στη θέση σου. Έδωσα Πανελλήνιες, είχα ως στόχο να περάσω σε μια συγκεκριμένη Σχολή Δημοσιογραφίας και μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα δεν μπορούσα να σταματήσω να το σκέφτομαι. Την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες ήμουν ικανοποιημένη με την απόδοσή μου, έχοντας φυσικά μια πικρία γιατί “θα μπορούσα και λίγο καλύτερα”. Περίμενα τον Αύγουστο να ανακοινωθούν οι βάσεις ώστε να αισθανθώ ασφάλεια ότι πέρασα στη σχολή που ήθελα. Ξέρεις τι έγινε; Δεν πέρασα. Απείχα 36 μόρια απ’ την πρώτη μου επιλογή και μόλις είδα ότι δεν περνάω έβαλα τα κλάματα. Απογοητεύτηκα τόσο πολύ, ένιωθα τόσο μικρή και με έπιασε το “γαμώτο” γιατί δεν τα κατάφερα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, είχα περάσει σε μια άλλη σχολή, παρεμφερή με την πρώτη.

10 χρόνια μετά, αισθάνομαι ευλογία που δεν πέρασα στην πρώτη σχολή της επιλογής μου! Η σχολή που πέρασα τελικά με γέμισε με πολλά περισσότερα εφόδια. Όμως ξέρεις τι με γέμισε με περισσότερα εφόδια; Η γνωριμία μου με σπουδαίους ανθρώπους εκτός σχολής που με δίδαξαν, μου έμαθαν τη δουλειά, με εμπιστεύτηκαν και εξακολουθούν να με εμπιστεύονται. Και θα το έκαναν είτε είχα περάσει στην πρώτη σχολή, είτε είχα περάσει στη δεύτερη, είτε ερχόμουν σ’ εκείνους χωρίς κανένα πτυχίο στα χέρια μου, με μόνο μου όπλο την αγάπη μου για τη δημοσιογραφία.

Μαζί μ’ αυτούς τους ανθρώπους ξεκίνησα ένα υπέροχο ταξίδι με κύρια χαρακτηριστικά τον αμοιβαίο σεβασμό και θαυμασμό.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν νοιάστηκαν ποτέ για το πτυχίο που μπορεί να έχω, νοιάστηκαν μόνο για τον χαρακτήρα μου, το πάθος μου και την αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω.

Το καλύτερο ταξίδι της ζωής μου επαγγελματικά συνεχίζεται και δεν θυμάμαι καν γιατί ήθελα εκείνη τη συγκεκριμένη σχολή που μου είχε καρφωθεί στο μυαλό.

Είτε πετύχεις είτε δεν πετύχεις τους στόχους σου στις Πανελλήνιες, το καλύτερο ταξίδι της ζωής σου ξεκινάει τώρα. Και το Πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει απλά ένα κομμάτι της διαδρομής του… όμως, δεν είναι ο προορισμός και δεν θα επηρεάσει όσο πιστεύεις το μέλλον σου. 

Τώρα που τελείωσες με το σχολείο και μπορείς να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, κάντο χωρίς να σπαταλάς την ενέργειά σου σκεπτόμενος τι θα μπορούσες να είχες κάνει αλλιώς ή τι θα γινόταν εάν είχες γράψει καλύτερα ή χειρότερα.

Αφιέρωσε χρόνο στο να διαβάσεις πολύ, αυτή τη φορά, όμως, όχι όπως διαβάζαμε στο σχολείο, αλλά να διαβάσεις απολαμβάνοντας. Να γεμίσεις το μυαλό σου με νέες πληροφορίες. Αφιέρωσε χρόνο στο να γνωρίσεις ανθρώπους που θαυμάζεις και μπορούν να σε διδάξουν. Αφιέρωσε χρόνο σε σένα. Κάνε αυτό το ταξίδι της ζωής όσο πιο συναρπαστικό γίνεται! Είναι στο χέρι σου! Και πίστεψέ με, η ευτυχία και η επιτυχία δεν μετριούνται με πτυχία και βαθμούς.

Θυμήσου και το γράμμα της Πόπης προς εσένα που έδωσες Πανελλήνιες:

Γράμμα σ’ εσένα που δίνεις Πανελλαδικές

Photo: Unsplash/ Jandré van der Walt