Ένα σύγχρονο φαινόμενο είναι τα αρνητικά και κακεντρεχή σχόλια ανθρώπων στα social media. Θα το έχεις παρατηρήσει και εσύ, υπάρχει παντού, κάτω από φωτογραφίες και βίντεο διασήμων, κάτω από ειδήσεις, παντού. Τι φταίει και υπάρχει τόση κακία και επιθετικότητα στα social media;

Social media και ψυχολογία είναι ένας νέος κλάδος που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς αφού πλέον μπορεί ο καθένας μας να παρατηρήσει ότι πολλοί χρήστες ξεπερνάνε καθημερινά τα όρια.

Η διαπροσωπική επικοινωνία μεταξύ ατόμων με όμοιες απόψεις οδηγεί το κάθε άτομο να γίνεται ακόμα πιο έντονο στις απόψεις του. Φαντάσου, λοιπόν, τι συμβαίνει στα social media.

Δύο πράγματα συμβαίνουν σε έναν άνθρωπο όταν συνομιλεί και ανταλλάσσει απόψεις με ένα ομοϊδεάτη του. Το πρώτο είναι ότι μέσα από την συζήτηση αποκτάει νέα επιχειρήματα για τις απόψεις που ήδη ενστερνίζεται και το δεύτερο είναι ότι εξαιτίας του θαυμασμού προς το άλλο άτομο συνηθίζεται ο κάθε άνθρωπος να μιμείται και να εκφράζει τις πιο ακραίες του απόψεις.

Τα tweets, για παράδειγμα, που προσφέρουν νέα επιχειρήματα που υποστηρίζουν με συγκρεκριμένη στάση ζωής παίρνουν περισσότερα “like” και retweet.

Γενικότερα τα ακραία άτομα ασκούν μεγαλύτερη κοινωνική επιρροή. Τα κοινωνικά μέσα είναι πιο ριζοσπαστικά από ότι οι πρόσωπο με πρόσωπο επαφές, επειδή περισσότερα άτομα έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ένας ακόμα λόγος που οι απόψεις στα social media είναι πιο ριζοσπαστικές είναι ο εξής: Σε μια ομάδα πρόσωπο με πρόσωπο, οι διαφωνούντες μπορούν να αγνοηθούν ή να αποβληθούν αλλά αυτό θα συμβεί μόνο σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Από την άλλη στα social media μπορείς απλά να μπλοκάρεις τον άλλον ή να πατήσεις σίγαση στην συνομιλία σας.

Περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά βασίζονται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ως πηγή ενημέρωσης, την ψυχαγωγίας καθώς και για τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές πολιτικές επιπτώσεις τους. Όπως ένας Δούρειος ίππος, αφήνουμε αυτά τα οχήματα στην καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, το να ελέγχουμε τις πηγές είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Διαβάστε επίσης:

Τα social media επηρεάζουν περισσότερο τα κορίτσια από τα αγόρια!