Μπορεί τα τελευταία βιβλία αυτοβελτίωσης που έχεις διαβάσει να είναι το «The subtle art of not giving a f*ck» του Mark Manson ή το «Δώρο» του Ξενάκη. Και τα δύο έκαναν μεγάλο “θόρυβο” κι αγαπήθηκαν. Και δικαίως. 

Αυτό που συμβαίνει με τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι πραγματικά μαγικό γιατί αρκεί μια λέξη, μια φράση για να σου αλλάξει λιγάκι τον τρόπο σκέψης σου. Κι όταν αλλάζει ο τρόπος σκέψης σου, αλλάζει η ζωή σου. Σταδιακά στην αρχή, ριζικά μια μέρα που θα ξυπνήσεις και θα αντιληφθείς πόση πρόοδο έχεις κάνει.

Και τα έχουμε ανάγκη αυτά τα βιβλία. Στον κόσμο των social media -όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό- στον κόσμο που σε θέλει απλώς να υπακούς εντολές και να αφήνεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα, τα έχεις ανάγκη αυτά τα βιβλία φίλε μου.

«Στη ζωή έχουμε ένα περιορισμένο ποσό από δεκάρες για να δώσουμε. Πρέπει, λοιπόν, να επιλέγουμε με σύνεση πού θα τις δώσουμε», αυτή και μόνο η φράση ήταν αρκετή για να με κάνει να σκεφτώ για πόσα πράγματα στεναχωριέμαι καθημερινά -ακόμη και ανούσια πράγματα- πόσα από αυτά με αγχώνουν ενώ δεν θα έπρεπε και σε πόσα τελικά θα έπρεπε να δίνω σημασία. Κι έτσι ξεκινάς μια εσωτερική αναζήτηση με τον εαυτό σου.

Βλέπεις τι είναι αυτό που σε κρατά δεμένο κι αποφασίζεις να κόψεις τις αλυσίδες. Όχι, κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Θα δυσκολευτείς. Ίσως κάνεις και πισογυρίσματα, ο κόσμος ίσως σου γυρίσει την πλάτη επειδή “άλλαξες” αλλά εσύ βαθιά μέσα σου θα γνωρίζεις πως είσαι στον σωστό δρόμο.

Κι εκτός από τα δύο παραπάνω βιβλία που ανέφερα, υπάρχουν πολλά ακόμη που ίσως βοηθήσουν κι εσένα και αξίζει να τους ρίξεις μια ματιά. Και μια δεύτερη μη σου πω!

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης που αξίζει να διαβάσεις

“Declutter Your Mind”

βιβλία αυτοβελτίωσης

«Πώς μπορείς να σταματήσεις να ανησυχείς, να ανακουφιστείς απ’ το άγχος και να μειώσεις τις αρνητικές σκέψεις», σε αυτήν την πρόταση κρύβεται και το “ζουμί” του βιβλίου.

Σε αυτό το βιβλίο θα βρεις διαφορετικές ασκήσεις που θα βάλουν σε λειτουργία τον τρόπο που σκέφτεσαι. Θα μάθεις πώς να αλλάζεις τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές, θα βρεις τις στρατηγικές για να αντιμετωπίζεις τις έντονες σχέσεις, πώς να προσδιορίσεις τι είναι σημαντικό για σένα και τι όχι, το πόσο σημαντικός είναι ο διαλογισμός, πώς να θέσεις στόχους και πολλά άλλα.

Αν νιώθεις το άγχος και την ανησυχία να σε πνίγουν, αυτό το βιβλίο σου προσφέρει πολλές τεχνικές, tips και tricks για να αντιμετωπίσεις το μυαλό σου που διαρκώς τρέχει. Όχι, δεν είναι ένα ακόμη κήρυγμα… πολύ περισσότερο σου δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να ζεις συνειδητά τη στιγμή.

“The Wisdom of Sundays”

βιβλία αυτοβελτίωσης

H Oprah είναι βασίλισσα που έχει πάρει συνέντευξη από όλους τους πνευματικούς guru, τους αρχηγούς του κόσμου, γιατρούς, θεραπευτές και πολλούς ακόμα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο περιλαμβάνει τα καλύτερα σημεία από αυτές τις συζητήσεις και τα συνδυάζει όλα μαζί σε μια αναζωογονητική ανάγνωση.

Το βιβλίο είναι 240 σελίδες γεμάτες από αποσπάσματα στα οποία αναφέρεται η Oprah ως πληροφορίες που αλλάζουν τη ζωή. Οι reviewers του βιβλίου σου προτείνουν να αφιερώσεις χρόνο σε κάθε μεμονωμένη σελίδα για να βεβαιωθείς πως θα συλλάβεις καλά την πληροφορία και θα την επεξεργαστείς μέσα σου. Και να θέλεις δηλαδή, δεν γίνεται να μην την επεξεργαστείς.

Το βιβλίο σου προσφέρει την πληροφορία από εκεί και πέρα χρειάζεται δουλειά και με τον εαυτό σου κι αυτό συμβαίνει με όλα τα βιβλία.

“The 7 Habits of Highly Effective People”

«Ο επιτυχημένος άνθρωπος έχει τη συνήθεια να κάνει πράγματα που δεν αρέσουν στους επιτυχημένους. Δεν του αρέσει απαραίτητα να τα κάνει. Αλλά αυτή η αντιπάθεια εξαρτάται από τη δύναμη του σκοπού του», γράφει ο Stephen R. Covey.

Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1989 κι έχει πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα σε 38 γλώσσες σε όλο τον κόσμο, ενώ η ηχητική έκδοση έχει πουλήσει 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα κι εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα μη λογοτεχνικά βιβλία επιχειρηματικότητας.

Το βιβλίο εισάγει αρχικά την έννοια της «επαναστατικής αλλαγής» (Paradigm Shift) και προετοιμάζει τον αναγνώστη για αλλαγή της νοοτροπίας του. Βοηθάει τον αναγνώστη να καταλάβει ότι υπάρχει μια διαφορετική οπτική στα πράγματα, μια άποψη που μπορεί να είναι διαφορετική από τη δική του και ισχυρίζεται ότι δύο άνθρωποι μπορεί να βλέπουν το ίδιο πράγμα αλλά να διαφωνούν σχετικά μ’ αυτό. Αφού προετοιμάσει τον αναγνώστη για κάτι τέτοιο, εισάγει τις επτά συνήθειες, με συγκεκριμένη σειρά.

“Α new Earth”

O συγγραφέας του “The Power of Now” ένα από τα βιβλία αυτοβελτίωσης που πρέπει επίσης, να μπει στη λίστα σου, μας συστήνει στο “A new Earth”.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο υποδεικνύει πως η υπέρβαση της βασισμένης στο Εγώ κατάστασης της συνειδητότητάς μας δεν είναι μόνο ουσιαστικής σημασίας για την προσωπική μας ευτυχία, αλλά και κλειδί για το τέλος των συγκρούσεων και της οδύνης σε όλο τον κόσμο. Πολύ περισσότερο, δείχνει στους αναγνώστες πώς να αφυπνιστούν σε μια νέα κατάσταση συνειδητότητας και να ακολουθήσουν την ατραπό μιας αληθινά καταξιωμένης ύπαρξης. Κατατοπιστικό, διαφωτιστικό και εμψυχωτικό!

“The Power of Now”

Όλη η αρνητικότητα δημιουργείται από τη συσσώρευση ψυχολογικού χρόνου και την άρνηση του παρόντος. Ανησυχία, άγχος, ένταση, αγωνία- όλα μορφές φόβου- δημιουργούνται από πολύ μέλλον και λίγο παρόν. Ενοχή, μνησικακία, θλίψη, στεναχώρια, πικρία και όλες οι μορφές μη-συγχώρεσης δημιουργούνται από πολύ παρελθόν και λίγο παρόν

Αυτό το βιβλίο θα κάνει την αλλαγή μέσα σου. Θα καταλάβεις πως όλα τα προβλήματα προέρχονται επειδή ζούμε μέσω της μνήμης και της προσδοκίας και ξεχνάμε να ζήσουμε το τώρα. Οι συνεχείς σκέψεις είναι ο λόγος της δυστυχίας μας. Εστιάζεις στο μέλλον και ξεχνάς την παρούσα στιγμή.

“Feel the Fear and Do It Anyway”

Φοβάσαι να πάρεις αποφάσεις, να ζητήσεις αύξηση, να αφήσεις μια σχέση που σε ικανοποιεί, να δεις το μέλλον…. Όποιος κι αν είναι ο φόβος σου, αυτή είναι η ευκαιρία σου να τον διώξεις μια και καλή. Σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψεις μεταξύ άλλων:

  • Τι φοβάσαι και γιατί
  • Πώς από θύμα να γίνεις δημιουργός
  • Τη διαδικασία των 10 βημάτων που σε βοηθά να ξεπεράσεις το αρνητικό chatterbox στον εγκέφαλό σου
  • Πώς να δημιουργήσεις μια ζωή με νόημα ξεπερνώντας τις φοβίες σου

Κι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε φοβίες, αυτό το βιβλίο το αγαπώ!

“What to Say When You Talk to Your Self “

Μην το προσπεράσεις απλώς επειδή βρίσκεται τελευταίο στη λίστα. Έτυχε! Το συγκεκριμένο βιβλίο ίσως αλλάξει και τη δική σου ζωή. Αμφιβάλλεις διαρκώς για τον εαυτό σου και δεν πιστεύεις στις δυνάμεις σου; Διάβασε αυτό το βιβλίο. Έχεις ανασφάλειες για το οτιδήποτε; Διάβασε αυτό το βιβλίο.

Έχει βοηθήσει φίλους και γνωστούς, έχει κάνει την αλλαγή μέσα τους… και τώρα ίσως ήρθε η ώρα να συμβεί και σε σένα αυτή η αλλαγή!

Διαβάστε επίσης:

Μπορείς να κάνεις ψυχοθεραπεία δωρεάν! Δες πού

Photo: unsplash/Thought Catalog