Ορισμένες φορές όταν προσπαθείς να βοηθήσεις κάποιον, τελικά καταλήγεις να προκαλείς μεγαλύτερη ζημιά. Γιατί υπάρχουν σχόλια που πληγώνουν τον άλλον, ακόμη κι αν εσύ τα λες για καλό.

Μερικές φορές, ενώ προσπαθείς να είσαι ευγενικός με τον άλλον αλλά τελικά ασυνείδητα δημιουργείς περισσότερη ζημιά από ότι νομίζεις. Γιατί υπάρχουν ορισμένα “αθώα” σχόλια που πληγώνουν τον άλλον και φέρνουν το αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αρχικά, δεν χρειάζεται να κατηγορείς τον εαυτό σου αν έβλαψες κάποιον κατά λάθος. Είναι καλό να μπορείς να μπεις στη θέση κάποιου για να μπορέσεις να τον βοηθήσεις. Γιατί… έξω απ’ τον χορό, όλοι καλά χορεύουν που έλεγε και η γιαγιά μας.

Ποια είναι τα σχόλια που πληγώνουν τον άλλον;

Είσαι τόσο γενναίος

Το να αποκαλείς κάποιον “γενναίο” επειδή απλώς ζει τη ζωή του, με όποια ιδιαιτερότητα κι αν μπορεί να έχει και μπορεί να ξεχωρίζει, δεν είναι ωραίος χαρακτηρισμός.

Και αυτό γιατί το να αποκαλείς κάποιον “γενναίο” επειδή λέει αυτά που σκέφτεται ή δείχνει το σώμα του όπως είναι ή ζει τη ζωή του με τους δικούς τους όρους, υπονοείς πως είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται αλλά εσύ τον επιβραβεύεις. Καλύτερα να το αποφύγεις.

Σε λυπάμαι

σχόλια που πληγώνουν τον άλλον

unsplash/Clem Onojeghuo

Όταν κάποιος βιώνει μια δύσκολη περίοδο, μια επίπονη εμπειρία, απομονώνεται. Με το να του πεις “σε λυπάμαι” δεν θα λύσεις το πρόβλημα, αλλά θα τον οδηγήσεις ακόμη περισσότερο στην απομόνωση ακόμη κι αν το κάνεις από αγάπη.

Δεν θέλει τη λύπησή σου αλλά θέλει να είσαι κοντά του, να τον ακούς και να τον καταλαβαίνεις.

Μη στεναχωριέσαι

Επειδή θα πεις σε κάποιον να μην στεναχωριέται, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να στεναχωριέται. Αυτό το σχόλιο δεν βοηθά πουθενά.

Το να πεις σε κάποιον να μην αισθάνεται κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο, ακυρώνει αυτό που βιώνει, το υποβαθμίζει. Δοκίμασε αντί να πεις “μη στεναχωριέσαι”, να πεις “καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο. Πώς μπορώ να βοηθήσω;”. Έτσι, είναι πιο πιθανό να δώσεις λίγη δύναμη στον άλλον.

Θα έπρεπε να…

σχόλια που πληγώνουν τον άλλον

unsplash/Ben White

Γιατί να πεις σε κάποιον τι θα έπρεπε να κάνει, ενώ το έχει κάνει ήδη λάθος; Αυτό όχι μόνο δεν θα τον βοηθήσει πουθενά αλλά θα τον πληγώσει ακόμη περισσότερο.

Προσπάθησε να προτείνεις λύσεις και συμβουλές που πραγματικά θα βοηθήσουν, χωρίς να του πεις “τα έκανες χάλια” ή “δεν ήσουν αρκετά καλός”. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω αλλά μπορείς να εστιάσεις στο παρόν και το μέλλον.

Πότε θα κάνεις παιδιά ή είσαι έγκυος;

Γιατί να ρωτήσεις κάποιον πότε θα κάνει παιδί; Είναι μια προσωπική υπόθεση και μπορεί ο άλλος να μη θέλει να το μοιραστεί μαζί σου. Εσύ ρωτάς από περιέργεια, αλλά αυτή η ερώτησή σου μπορεί να πληγώσει τον άλλον.

Δεν έχεις ιδέα για το τι μπορεί να βιώνει μια γυναίκα και το τι προκλήσεις αντιμετωπίζει όταν κλείνει την πόρτα και είναι στο σπίτι της. Καλύτερα να αποφεύγεις τέτοιες ερωτήσεις κι αν θέλει ο άλλος θα μοιραστεί μαζί σου αυτές τις τόσο προσωπικές ερωτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός να μάθεις να κάνεις διαχείριση θυμού και να μην φτάνεις στα άκρα

Photo: VGstockstudio/Shutterstock