Αν κάτσεις να κάνεις μια έρευνα για το πώς συνδέεται το body shame με διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, θα κατανοήσεις ότι τελικά δεν είναι και τόσο αδιάφορο θέμα και ότι η επίλυσή του είναι σημαντική.

Η σκέψη σου «ντρέπομαι για το σώμα μου» μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, άγχος και μειωμένη σεξουαλική λειτουργία. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο επίπονο μπορεί να είναι να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, και να νιώθεις απογοήτευση από το θέαμα.

Πολλοί, όμως, θεωρούν ότι αν ένας άνθρωπος που έχει περιττά κιλά, νιώσει ντροπή για το σώμα του, αυτό μπορεί να τον βοηθήσει στο να χάσει βάρος και να διαλέξει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι με το να ντρέπονται οι άνθρωποι για το σώμα τους, μπορεί να βοηθηθούν να πολεμήσουν εναντίον της παχυσαρκίας. Και αυτό να τους οδηγήσει στο αδυνάτισμα.

Όλες αυτές οι σκέψεις είναι παράλογες. Και δυστυχώς, τελείως ανώριμες.

Η σκέψη του «ντρέπομαι για το σώμα μου» σου κάνει περισσότερο κακό απ’ ό,τι φαντάζεσαι

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το body shame (η σκέψη του «ντρέπομαι για το σώμα μου») είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επιλέξεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή για να αποφασίσεις να χάσεις βάρος. Αντιθέτως, η ντροπή σε κάνει να θέλεις να κρυφτείς από τον κόσμο και να γιατρέψεις τις πληγές σου. Αυτό μπορεί να γίνει, ωθώντας τον εαυτό σου να φάει το αγαπημένο σου παχυντικό φαγητό. Η ντροπή σε κάνει να θες να εγκαταλείψεις τις σημαντικές δραστηριότητες. Καθώς και να σταματήσεις να θες να επικοινωνείς με τους ανθρώπους. Η ντροπή σε περιθωριοποιεί. Η ντροπή είναι ένας κίνδυνος και για την φυσική σου κατάσταση αλλά και για την ψυχική σου υγεία.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ντροπή για το σώμα τους έχουν μια συγκεκριμένη σκέψη για τον κόσμο γύρω τους. Αυτή η σκέψη είναι: «Οι άνθρωποι θέλουν να είμαι αδύνατος. Υπάρχει η ιδέα ότι όλοι περιμένουν από εμένα να ξεκινήσω να γυμνάζομαι. Αλλά αν πας να παρακολουθήσεις κάποιο μάθημα, νιώθεις ντροπή και οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν σε υποστηρίζουν. Κάποιοι θα σε σχολιάζουν. Κάποιοι άλλοι θα χαζογελάνε μαζί σου. Όλα αυτά σε φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσαν οι περισσότεροι ερωτηθέντες σε αυτές τις έρευνες.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που νιώθουν ντροπή για το σώμα τους, είναι πιο πιθανό να αποφύγουν συνειδητά την γυμναστική. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρότερα παιδιά. Τα παιδιά που δέχονται κριτική από τους φίλους τους και την οικογένειά τους για το βάρος του είναι σχεδόν απίθανο να επιδείξουν κάποιο ενδιαφέρον για αθλήματα και δραστηριότητες.

Η ντροπή που νιώθεις σε απομακρύνει από τα ενδιαφέροντά σου

Όταν ντρέπεσαι για το σώμα σου, δεν κάθεσαι να το φροντίσεις. Δεν μπαίνεις στην διαδικασία να ακούσεις τον εαυτό σου. Δεν θα του δώσεις την πρέπουσα σημασία, αλλά και ούτε θα ψάξεις να βρεις τις ανάγκες σου. Όλη αυτή η ντοπή για το σώμα σου μπορεί να οδηγήσει σε μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ο λόγος; Όταν νιώθεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ούτε σωτηρία δεν θα μπεις στην διαδικασία να φροντίσεις να φας σωστά, αντιθέτως θα πας σε αυτό που είναι το λιγότερο καλό για σένα.

Μην μπερδευτείς όμως, δεν έχει σημασία αν έχεις πολλά κιλά ή όχι. Οι άνθρωποι γενικότερα που γίνονται ο περίγελος και αντιμετωπίζονται με άσχημο τρόπο τρώνε πολύ περισσότερο από ό,τι έχουν ανάγκη. Αυτό δεν σημαίνει μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά. Τα παιδιά που μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο λόγω των κιλών τους, τρώνε πιο συχνά. Με αυτόν τον τρόπο καταλήγουν να αποκτούν τροφικές διαταραχές. Η πιο συχνή λέγεται ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση.

Αποκαλυπτική ήταν μια έρευνα στην οποία, γυναίκες με περιττά κιλά είχαν να παρακολουθήσουν είτε ένα ουδέτερο περιεχομένου βίντεο – στο βίντεο προβαλλόντουσαν βαρετές διαφημίσεις- είτε ένα βίντεο που περιείχε σκηνές στις οποίες παχύσαρκες γυναίκες δέχονταν κριτική για τα κιλά τους ή δέχονταν ρατσισμό λόγω των κιλών τους.

Μετά από την παρακολούθηση των βίντεο, από τις γυναίκες ζητήθηκε να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο και τους δόθηκαν κάποια μπολ με ζαχαρωτά. Οι γυναίκες που είδαν τα βίντεο με τον ρατσισμό και την άσχημη κριτική κατανάλωσαν τρεις φορές περισσότερα ζαχαρωτά από τις γυναίκες που παρακολούθησαν τα ουδέτερα βίντεο.

Μην κάνεις κανέναν να νιώθει ντροπή για αυτό που είναι

Αυτοί που κρίνουν τους παχύσαρκους συνήθως φέρεται ότι πιστεύουν ότι η ντροπή είναι το μαγικό συστατικό που θα βοηθήσουν επιτέλους τους άλλους ανθρώπους να αδυνατίσουν. Αντιθέτως, όμως, αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι όταν λυπάσαι για το σώμα που έχεις σου δημιουργεί διαταραχές όπως η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση (binge-eating).

Να θυμάσαι πάντα, αν λες «ντρέπομαι για το σώμα μου» στο κάνει πιο δύσκολο το να το περιποιηθείς σωστά. Είναι πολύ δύσκολο να φροντίσουμε κάτι που μισούμε. Εαν ελπίζεις να κάνεις κάποιες υγιεινές αλλαγές έτσι ώστε να φροντίσεις καλύτερα το σώμα σου, τότε ξεκίνα να το βλέπεις σαν το σπίτι σου. Δεν είναι ο εχθρός σου, αλλά ο σύμμαχός σου. Σκεψου το σώμα σου με τον τρόπο που σκέφτεσαι τους ανθρώπους που αγαπάς. Μπορεί να μην είναι τέλειο, όπως και οι άνθρωποι που αγαπάς, αλλά έχει πολύ μεγάλη αξία και αξίζει να του συμπεριφέρεσαι με σεβασμό και αγάπη. Γίνε λοιπόν η καλυτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Διαβάστε επίσης:

Ξέρεις τι πραγματικά κάνει το smartphone σου στο παιδί σου;

Credits: Unsplash