Πληρώνεις αδρά τον ψυχολόγο και φυσικά βοηθά πολύ αλλά εμείς σου λέμε μερικά tips δωρεάν που κάθε ψυχολόγος θα σου πει και πραγματικά βοηθάνε.

Όσα θα σου πει ένας ψυχολόγος πρέπει να τα έχεις στο νου καθώς σε βοηθούν καθημερινά σε όλες τις πτυχές της ζωής σου. Είναι μερικά “στάνταρ” tips που λειτουργούν σε όλους και εξηγούν πολλά από τα καθημερινά μας προβλήματα.

Σου λέμε (δωρεάν) όσα θα σου πει ένας ψυχολόγος!

Η πλειονότητα των προβλημάτων σου έρχεται από την παιδική σου ηλικία

Ναι, τα παιδικά πράγματα ισχύουν και σε επηρεάζουν μέχρι και σήμερα που μεγάλωσε. Μια ανάμνηση που έχεις από παιδί είναι αρκετά δυνατή ώστε να καθορίσει και το σήμερα.

Κοίτα τους γονείς σου. Πώς συμπεριφέρονταν; Ποια ήταν τα κίνητρά τους; Υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν την παιδική ηλικία. Αν ξεκινήσεις από εκεί θα βρεις όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Τα προβλήματα είναι στο κεφάλι σου

https://www.instagram.com/p/BeFXY1TFWiy/?utm_source=ig_embed

Όλα ξεκινούν από εκεί. Κάνεις έναν εσωτερικό διάλογο και λες “θα έπρεπε να είχα απαντήσει διαφορετικά”, “με πλήγωσε γιατί…”…Όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα. Δεν μπορείς να εξηγήσεις τις πράξεις των άλλων. Έχουν μεγαλώσει διαφορετικά, έχουν τις δικές τους εμπειρίες οι οποίες είναι διαφορετικές από τις δικές σου. Έτσι, όταν προσπαθείς να καταλάβεις τις πράξεις του άλλου τότε απλά έρχεσαι αντιμέτωπος με περισσότερα προβλήματα.

Μίλα για τα προβλήματά σου

Εκφράσου και μην τα κρατάς όλα μέσα σου. Πες «είμαι πληγωμένος για αυτό που μου έκανες». Μίλα ξεκάθαρα γι΄αυτά που νιώθεις και σταμάτα να κατηγορείς τον άλλον. Όταν τον κατηγορείς θα βρεις “τοίχο”.

Να νοιάζεται περισσότερο για σένα

Να νοιάζεσαι περισσότερο για σένα και όχι για το τι υποθέτουν οι άλλοι για σένα. Επίσης, το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους είναι ένα άλλο κακό “χόμπι” που πρέπει να σταματήσεις. Όπως είπαμε ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικό background. Και σταμάτα να αντιγράφεις τη ζωή του άλλου γιατί χάνεις τη δική σου.

Βγες από το comfort zone

Πρέπει να “δραπετεύσεις” από ό,τι σε κρατά πίσω. Γνώρισε καινούργια πράγματα, επικοινώνησε με καινούργιους ανθρώπους, βρες τι σε γεμίζει, βρες το πάθος σου. Σταμάτα να βολεύεσαι στη δουλειά που μισείς, στη σχέση που έχεις βαρεθεί και σε μια φιλία που δεν σου προσφέρει τίποτα. Μπορεί να σου φαίνεται αγχωτικό αλλά είναι λύτρωση.

Βάλε τα όρια σου

Από την άλλη πρέπει να βάλεις τα δικά σου όρια. Μην αφήνεις τους ανθρώπους να τα καταπατούν. Δειξ΄τους μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Αν βάλεις όρια τότε το 50% των προβλημάτων σου θα λυθεί. Κανείς δεν θα αλλάξει την άσχημη συμπεριφορά του αν εσύ δεν του βάλεις τα όρια σου, ώστε να σε σεβαστεί.

Σκέψου την εμπειρία που παίρνεις από κάθε εμπειρία

Κάθε κατάσταση καλή ή κακή σε γεμίζει με εμπειρίες. Εμπειρίες που σε βοηθούν να προχωρήσεις στη ζωή, να δεις τα λάθη σου και να μην κολλάς σε μια κατάσταση. Ό,τι έγινε, έγινε και κάτι κέρδισες από αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Το ψυχολογικό τεστ που θα σου πει εάν έχεις καλές σχέσεις με τους γύρω σου

Photo: unsplash/Aziz Acharki