Ο θρήνος είναι μια περίεργη και πολύπλοκη διαδικασία. Νιώθεις ότι δεν θέλεις να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι, θέλεις διαρκώς να βάλεις τα κλάματα, δεν μπορείς να προβλέψεις ποια στιγμή θα είσαι λίγο καλύτερα. Ποια είναι, όμως, τα σωματικά συμπτώματα του πένθους;

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές αλλά εξίσου ισχυρά είναι τα σωματικά συμπτώματα του πένθους για τα οποία δεν είσαι προετοιμασμένος;

Ένας λόγος πίσω από τη φυσική εκδήλωση της θλίψης θα μπορούσε να είναι επειδή τείνουμε να καλύψουμε τον πόνο μας. Κρατάμε το τραύμα μας μέσα μας, δεν το επεξεργαζόμαστε και ξεκινά να εκδηλώνεται σωματικά. Τα φυσικά συμπτώματα μπορεί να προέρχονται από το άγχος και τη θλίψη αλλά και άλλα ψυχολογικά ζητήματα που απαιτούν προσοχή. Ο καθένας, όμως, το βιώνει με διαφορετικό τρόπο και δεν εκδηλώνονται όλα τα συμπτώματα στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.

Τα σωματικά συμπτώματα του πένθους

Αλλαγές στον ύπνο

Ορισμένα φυσικά συμπτώματα του πένθους είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο ύπνος είναι μία από αυτές τις πτυχές. οι άνθρωποι που πενθούν μπορεί να εμφανίσουν αϋπνία ή να κοιμηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο, καθώς τα εσωτερικά ρολόγια τους ανταποκρίνονται στο έντονο άγχος της συναισθηματικής επεξεργασίας τους.

Ο ύπνος είναι πραγματικά ένα ουσιαστικό μέρος της ευημερίας και μπορεί να επηρεάσει πολλούς άλλους τομείς της υγείας, αν δεν κοιμάσαι 7 με 9 ώρες την ημέρα.

σωματικά συμπτώματα του πένθους

Photo: Unsplash/Casper Nichols

Αλλαγές στην όρεξη

Και η όρεξη επηρεάζεται απ’ το πένθος. Σε πολλούς ανθρώπους κόβεται η όρεξη ή τρώνε τις πιο περίεργες ώρες. Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού λόγω συναισθηματικού στρες.

Άλλοι άνθρωποι που βιώνουν μια τέτοια εμπειρία, είναι ανίκανοι να επιλέξουν τι να φάνε, αν δεν δουν κάποιο φαγητό να τους προσφέρεται απλά μπροστά τους.

Αδυναμία συγκέντρωσης

Αν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και το μυαλό σου διαρκώς “φεύγει”, αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα. Τα σωματικά συμπτώματα του πένθους περιλαμβάνουν και μια μικρή απώλεια μνήμης, τα θυμάσαι όλα λίγο θολά, δεν δίνεις βάση σε λεπτομέρειες και δεν μπορείς να κάνεις κάπου συγκεκριμένα focus.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η θλίψη έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία, αφήνοντας τους ανθρώπους λιγότερο ικανούς να σκέφτονται καθημερινά και καθαρά.

Ημικρανίες

Αν ποτέ προηγουμένως δεν υπέφερες από ημικρανίες, το πένθος μπορεί να σου τις προκαλέσει.Έρευνες έχουν δείξει πως οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από το άγχος και τα έντονα συναισθήματα, κάτι που βιώνεις όταν είσαι πολύ στεναχωρημένος και όταν θρηνείς.

σωματικά συμπτώματα του πένθους

Κομμένη αναπνοή

Νιώθεις ένα βάρος στο στήθος σου και πως δεν μπορείς να ανασάνεις σωστά. Νιώθεις ότι η ανάσα σου κόβεται. Όταν το πένθος είναι ξαφνικό, το σώμα αντιδρά σε αυτό και αναστατώνεται.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια κρίση πανικού και αυτή η στιγμή μπορεί να είναι πολύ έντονη.

Αν θεωρείς πως δεν μπορείς να το δουλέψεις μόνος σου, με την οικογένειά σου ή τους φίλους σου, τότε μπορείς να επισκεφτείς έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει σε αυτήν την εμπειρία.

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο αστείοι άνθρωποι που γνωρίζεις μπορεί να έχουν κατάθλιψη

Photo: unsplash/Danielle MacInnes