Υπάρχουν μερικά σωματικά συμπτώματα που είναι ενδείξεις ότι περνάς περιόδους έντονου άγχους στην καθημερινή σου ζωή ή ακόμη και κατάθλιψης.

Το άγχος και η κατάθλιψη έρχονται “πακέτο” με μια σειρά από σωματικά συμπτώματα και πολλές φορές δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει.

Ποια είναι αυτά τα σωματικά συμπτώματα;

Δεν έχεις περίοδο

Για τις γυναίκες αυτό είναι ένας σύνηθες σύμπτωμα άγχους. Το υπερβολικά πολύ άγχος επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας και μπορεί να υπάρχουν μήνες χωρίς να έχουν περίοδο. Και αυτό γιατί ο εγκέφαλό σου αποφασίζει πως δεν είσαι σε σωματική ή συναισθηματική θέση για να περάσεις μια εγκυμοσύνη κι έτσι διακόπτει την περίοδο.

Απώλεια μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται στην κακή σου διάθεση, την χαμηλή αυτοεκτίμηση και την αίσθηση ότι έχεις κατάθλιψη. Ο πιο συνηθισμένος τύπος απώλειας μαλλιών που προκαλείται απ΄το άγχος είναι το telogen effluviun, το οποίο ευτυχώς δεν είναι μόνιμο αλλά τα μαλλιά σου θα αναπτυχθούν ξανά μόλις φύγεις απ’ αυτήν την συναισθηματική κατάσταση.

Προβλήματα πέψης

Και όμως! Τα προβλήματα πέψης συνδέονται σημαντικά με τις ψυχικές ασθένειες. Παράλληλα, οι αλλαγές στην όρεξη, η ναυτία, η διάρροια αλλά και η δυσκοιλιότητα συνδέονται με το άγχος.

Πονοκέφαλοι

Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν συχνά-πυκνά από πονοκεφάλους και σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, όταν ο πονοκέφαλος είναι τόσο επώδυνος που δεν τον αντέχεις, τότε πρέπει να ελεγχθεί από έναν γιατρό. Έχει αποδειχθεί πως η κατάθλιψη ενισχύει τους φυσικούς πόνους. Έτσι, αν έχεις μονίμως επώδυνους πονοκεφάλους καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος θα μπορεί να εντοπίσει και τη ρίζα του προβλήματος.

Αύξηση βάρους

Έχει αποδειχθεί πως τα συναισθήματα κατάθλιψης οδηγούν σε αύξηση βάρους. Μια μελέτη του 2010 η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που νιώθουν στεναχωρημένοι και μόνοι, παίρνουν κιλά πιο γρήγορα από αυτούς που έχουν λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Belinda Needham και συγγραφέα της μελέτης, τα άτομα που δεν είναι καλά ψυχολογικά επιλέγουν να φάνε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής θερμιδικής αξίας ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τη σωματική άσκηση.

Photo: unsplash/ Naomi August