Στις ειδήσεις έχουμε πολλές φορές δει θέματα που αναφέρονται σε κάποια σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση, την οποία έχουν δεχτεί παιδιά. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ξέρεις πώς να προσεγγίσεις αυτό το θέμα μαζί με το παιδί σου.

Σκέψου μόνο πόσα πράγματα δεν γνωρίζουμε για το θέμα: Σεξουαλική παρενόχληση και παιδί. Σκέψου πόσοι άνθρωποι υπάρχουν που δεν έχουν ποτέ μιλήσει για τέτοιου είδους εμπειρία. Ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι που από παιδιά κουβαλάνε αυτό το “μυστικό” μέσα τους, και με βεβαιότητα, αυτοί που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι ποτέ οι ίδιοι.

Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση είναι από τις χειρότερες εμπειρίες που μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος στην ζωή του. Ειδικά, αν είναι παιδί το άτομο που υφίσταται κάτι τέτοιο, τότε είναι σαν κάποιος να του κλέβει για πάντα την παιδικότητα.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μιλήσει γι’ αυτή την εμπειρία τους, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που επιλέγουν να μην πουν τίποτα.

Ο εσωτερικός κόσμος των θυμάτων γεμίζει πόνο και ντροπή. Το άτομο νιώθει ντροπή, αποκτάει μια δυσπιστία στις σχέσεις που δημιουργεί, σκέφτεται συνέχεια το περιστατικό και νιώθει συχνά πανικό και φόβο. Τα περισσότερα θύματα φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν ότι οι ίδιοι είναι οι υπαίτιοι. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, τα ίδια τα θύματα θεωρούν ότι εκείνοι φταίνε.

Πολλοί υποφέρουν για πολύ καιρό, αν όχι για ολόκληρη την ζωή τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Εθνική Υπηρεσία για τέτοιες υποθέσεις αναφέρει ότι 1 στα 4 κορίτσια και 1 στα 6 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από την ηλικία των 18 ετών. Πολλοί δεν αναφέρουν την κακοποίηση ή καθυστερούν εσκεμμένα να την αναφέρουν.

Τι μπορείς να κάνεις ως γονιός;

Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες συζητήσεις που μπορεί να έχει ένας γονιός με ένα παιδί. Απαιτεί ψυχραιμία, ευαισθησία, την ικανότητα να είσαι έτοιμος να ακούσεις τον άλλον και σε καμία των περιπτώσεων να μην κάνεις ποτέ ανάκριση.

Ακολούθησε μερικές συμβουλές:

Φρόντισε τον εαυτό σου

Εάν είσαι και εσύ θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, αυτό είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο για σένα. Ίσως πρέπει να προσεγγίσεις το παιδί σου μαζί με τον/την σύντροφό σου ή τον/την δικό/ δική σου φίλο/φίλη, εάν θέλεις να νιώθεις υποστήριξη. Θα πρέπει να ξέρεις ακριβώς ποια θα είναι η δική σου συναισθηματική αντίδραση και ποιες είναι οι ευαισθησίες σου.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν, ειδικά αν θέλεις να μιλήσουν για κάποια δική τους εμπειρία ή για το τι έχουν δει γύρω τους, ότι είσαι εντάξει και ότι είσαι σε θέση να αντέξεις την ιστορία του.

Να μην ξεχνάς το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού σου

Στα παιδιά που είναι πολύ μικρά θα πρέπει να θέσεις απλές ερωτήσεις όπως: “Σε έχει αγγίξει ποτέ κάποιος, κατά τρόπο που να σε έκανε να νιώσεις άβολα;”. Αυτή είναι μια ερώτηση πολύ διαφορετική από αυτό που θα ρωτούσες ένας έφηβο: “Έχεις εσύ ή κάποιος φίλος σου κάποια σεξουαλική εμπειρία την οποία δεν ήθελε;”.

Ξεκίνα την συζήτηση με τις ειδήσεις που είναι στην επικαιρότητα

Δυστυχώς, στις ειδήσεις είναι πολύ συχνή η αναφορά σε κάποια σεξουαλική παρενόχληση η οποία προκαλεί θλίψη και αποστροφή για τον θύτη. Τα παιδιά όλων των ηλικιών νιώθουν πιο άνετα να μιλήσουν για κάποιο άλλο άτομο, όταν είναι να αναφερθούν στην σεξουαλική κακοποίηση.

Ξεκίνα με ανοιχτές ερωτήσεις όπως: “Τι έχεις ακούσει για αυτό το θέμα;”, “Τι σκέφτεσαι γι΄αυτό το περιστατικό;”, “Πώς σε έκανε να νιώσεις;”.

Πρέπει να καταλάβεις τι έχει ακούσει το παιδί σου και πώς επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει. Ρώτησε επίσης πώς έμαθε για οποιαδήποτε σεξουαλική κακοποίηση στις ειδήσεις.

Ξεκίνα με αυτό που έχει ακούσει και με την απάντηση που έχει να δώσει πάνω στο θέμα.

Προχώρησε διακριτικά στην δική του ιστορία

Προσπάθησε να κάνεις ερωτήσεις που δεν μπορούν να έχουν ως απάντηση το “ναι” και το “όχι”. Αρχικά, μπορείς να ενημερώσεις το παιδί σου ότι θέλεις να μιλήσεις μαζί του για κάποιο θέμα που δεν είναι και τόσο εύκολο να συζητηθεί. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό το θέμα είναι πολύ συνηθισμένο.

Οι αναφορές αναφέρουν ότι τα παιδιά επιλέγουν να μιλήσουν πρώτα με κάποιον συνομήλικο και μετά με την μητέρα τους. Ρώτα αν έχει μιλήσει πρώτα με κάποιον άλλον ή αν θα ήθελε να μιλήσει με κάποιον άλλον.

Ρώτα για τα συναισθήματά του

Ένα σημαντικό μέρος της ακρόασης μιας ιστορίας σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση είναι η κατανόηση των επιπτώσεων στο άτομο που το έπαθε. Νιώθει ντροπή, ανησυχία ή φόβο; Ποιοι είναι οι φόβοι του; Πρέπει να γνωρίζεις πάνω απ’όλα ότι δεν έχει την ανάγκη να του μιλήσεις με άσχημο τρόπο ούτε πρέπει να επιπλήξεις το θύμα ή να το κατηγορήσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το υποστηρίξεις και το βασικότερο να το ακούσεις.

Μην δράσεις, πριν ρωτήσεις αν θέλει το παιδί

Η αναφορά της σεξουαλικής κακοποίησης είναι αρκετά δύσκολη και επίπονη. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένα παιδί ή ένας νεαρός ενήλικας είναι να αισθάνεται ότι θα εκτεθεί ή ότι θα πρέπει αναγκαστικά να μεταβεί στις αρχές. Η μετάβαση στις αρχές συνεπάγεται στο ότι θα πρέπει να μιλήσει σε αγνώστους, αστυνομικούς ή ανακριτές.

Διαβάστε επίσης:

Μην φοβάσαι να μιλήσεις για την σεξουαλική παρενόχληση