Σε ποιο είδος προσωπικότητας ανήκεις; Τι χαρακτήρας είσαι; Κάθε σου εσωτερική αναζήτηση καταλήγει στο κενό, ενώ αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα μέσα σου.

Μία μεταγενέστερη, πιο μοντέρνα θεωρία, αυτή του Eysenck, μετά από αυτή του Ιπποκράτη, έρχεται να οριοθετήσει τα 4 βασική είδη προσωπικότητας, κάνοντας έτσι ευκολότερη την επιλογή σου με την κατηγορία, στην οποία ανήκεις τελικά.

Σε ποιο από τα 4 βασικά είδη προσωπικότητας ανήκεις;

  • ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ. Αυτός ο τύπος προσωπικότητας χαρακτηρίζεται κυρίως από εσωστρεφή συναισθήματα και μία γενικότερη αστάθεια στις επιλογές που συνήθως καταλήγει στην πιο αρνητική επιλογή. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η απαισιοδοξία, η εγκράτεια και το άγχος. Επίσης, είναι απόλυτος και επιφυλακτικός με τους άλλους ανθρώπους, αποφεύγει την κοινωνική συναναστροφή και συνηθίζει να μένει ήσυχος.
  • ΦΛΕΓΜΑΤΙΚΟΣ. Το φλεγματικό άτομο είναι και αυτό εξίσου εσωστρεφή, ωστόσο η βασική διαφορά του είναι η σταθερότητα που έχει σε σχέση με τον μελαγχολικό. Συνήθως, αρέσκεται στο να κρατάει μια παθητική και ήρεμη στάση. Είναι προσεκτικός και συγκρατημένος με τον εαυτό του και με τους άλλους. Τέλος, είναι άτομο στοχαστικό, γαλήνιο, αξιόπιστο και ήσυχο.
  • ΕΥΕΞΑΠΤΟΣ. Εδώ πρόκειται για έναν αρκετά εξωστρεφή χαρακτήρα, ο οποίος συνήθως είναι ασταθής στις επιλογές του, χωρίς να ξέρει «τι του γίνεται», εξαιτίας της νευρικότητας που τον διακρίνει. Άλλα χαρακτηριστικά που φωτογραφίζουν τον ευέξαπτο άνθρωπο, είναι η παρορμητικότητα, η ανησυχία και η επιθετικότητα που δεν μπορεί να κρύψει. Το άτομο αυτό ακόμη συνηθίζει να είναι ευσυγκίνητο και ευμετάβλητο, αλλά παράλληλα δραστήριο και αισιόδοξο.
  • ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν αρκετά εξωστρεφή και κοινωνικό χαρακτήρα, που τις περισσότερες φορές ξέρει «που πατάει και που βρίσκεται», αφού είναι σταθερός στις απόψεις του. Διακατέχεται, κυρίως, από ζωντάνια ενώ είναι ιδιαίτερα συναισθηματική προσωπικότητα. Τέλος, είναι αρκετά βολικός, αφού προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορα περιβάλλοντα, αλλά συνάμα δείχνει τις ηγετικές του ικανότητες, όποτε αυτό χρειαστεί.

Εσύ σε ποια από τις 4 κατηγορίες ανήκεις;

Δες ακόμα:

Το πώς γράφεις το “Χ”, αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητά σου!

Photo: Freepik