4 πράγματα που ένα άτομο με αυτισμό θέλει να ξέρεις

LIKE US ON FACEBOOK

Ένα άτομο με αυτισμό νιώθει απομονωμένο και είναι πολλά αυτά που θέλει να σου πει, αυτά που θέλει να ξέρεις γι΄αυτόν. Πράγματα για τον αυτισμό που αγνοείς αλλά πρέπει να γνωρίζεις.

Υπάρχουν πολλά πράγματα για τον αυτισμό που αγνοείς και ένας άνθρωπος με αυτισμό θα ήθελε πολύ να σου τα πει, να σου τα εξηγήσει ώστε να μπορέσεις κι εσύ πιο εύκολα να τον καταλάβεις.

Πράγματα για τον αυτισμό που θέλει να σου πει ένα άτομο που πάσχει

Δεν του αρέσουν οι ξαφνικές αλλαγές

Η ρουτίνα είναι πολύ βασική για ένα άτομο με αυτισμό και δεν μπορεί να δει με καλό μάτι τις ξαφνικές και απότομες αλλαγές στη ζωή του. Όταν τα πράγματα αλλάζουν ξαφνικά αυτό τον ξεπερνά και θέλει χρόνο για να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Οι ξαφνικές αλλαγές κάνουν το άτομο να νιώθει άγχος, να βρίσκεται σε πανικό, να είναι θυμωμένος αλλά και μπερδεμένος και να μην μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Πρέπει να δείξεις κατανόηση, να έχεις υπομονή και να τον βοηθήσεις.

Έχει κρίσεις

Κι όταν λέμε κρίσεις εννοούμε πως ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να νιώσει ότι “πνίγεται” από το οτιδήποτε που υπάρχει τριγύρω και να ξεκινήσει να φωνάζει, να κλαίει και να χάνει τον έλεγχο. Κι εκείνη τη στιγμή προκειμένου να τον βοηθήσεις πρέπει απλώς να έχεις υπομονή. Μην τον κάνεις να νιώθει ότι σε ενοχλεί και σε εκνευρίζει. Αντιθέτως, προσπάθησε να βρεις ένα ήρεμο μέρος, με λιγότερους ανθρώπους τριγύρω. Δώσε το χρόνο που χρειάζεται για να ηρεμήσει.

Θέλει να έχει φίλους και να βγαίνει έξω

Θέλει να έχει παρέα, να ακούει μουσική να πηγαίνει σε διάφορα events. Θέλει να περνάει καλά και όχι να είναι στην απομόνωση. Και όσο νιώθει ότι έχει τον έλεγχο, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση στον εαυτό του.

Ο έντονος θόρυβος και το δυνατό φως τον ενοχλεί

Έχει ευαισθησία στο φως και τον έντονο θόρυβο. Κι ενώ για κάποιον άλλον αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό ή ακόμα και διασκεδαστικό, για ένα άτομο με αυτισμό είναι πραγματική πρόκληση. Παράλληλα, τα ξαφνικά αγγίγματα μπορεί να του προκαλέσουν ανησυχία, να μην νιώθει άνετα ή ακόμα και να πονά. Γι΄αυτό πρέπει να δείχνεις σεβασμό στον προσωπικό του χώρο και να υπολογίζεις τις κινήσεις σου.

Διαβάστε επίσης:

«Life Animated»: Η ταινία που δείχνει πώς τα κινούμενα σχέδια της Disney βοήθησαν ένα παιδί με αυτισμό (Video)

Photo: unsplash/Nine Köpfer
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved