Πότε σταματάμε τον ψυχολόγο; Μια tricky ερώτηση κι ένα μεγάλο δίλημμα. Οποιονδήποτε κι αν ρωτήσεις πιθανότατα θα σου πει «απλώς θα το καταλάβεις». Αλλά είναι όντως τόσο απλό;

Ακόμα κι αν νιώθεις καλά και βαθιά μέσα σου πιστεύεις ότι δεν έχεις ανάγκη πλέον τις συνεδρίες, πάντα πρόκειται για μια μεγάλη απόφαση και μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου. Πριν, λοιπόν, πάρεις αυτήν την μεγάλη απόφαση υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου.

Πότε σταματάμε τον ψυχολόγο; Οι παρακάτω ερωτήσεις ίσως σε βοηθήσουν.

Είμαι θετική για το μέλλον;

Αν νιώθεις καλά για μερικές εβδομάδες δεν είναι αρκετό. Πρέπει να νιώθεις ότι έχεις αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες που σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις το άγχος σου και νιώθεις αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα μόνος σου.

Πώς ξέρεις λοιπόν, ότι είσαι έτοιμος;

Όταν έχεις στα χέρια σου όλη την ευθύνη για τη ζωή σου, αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια, Hilda Burke. Αυτό ίσως σου ακούγεται αρκετά αφηρημένο αλλά είναι πρακτικό. Όταν νιώθεις ότι μπορείς ν’ ανταπεξέλθεις σε ό,τι προκύψει στη ζωή σου και να διαχειριστείς τις αποτυχίες, τότε είσαι σε καλό δρόμο και είσαι έτοιμος να σταματήσεις τη θεραπεία.

πότε σταματάμε τον ψυχολόγο

Διακόπτω τις συνεδρίες επειδή νιώθω άβολα;

Μια θεραπεία δεν είναι πάντα εύκολη η διασκεδαστική. Αντιθέτως, πολλοί είναι αυτοί που σταματούν τις συνεδρίες όταν αυτές προχωράνε σε πιο βαθιά και ουσιαστικά πράγματα. Δεν νιώθουν άνετα όταν γεγονότα του παρελθόντος έρχονται στην επιφάνεια και έρχονται αντιμέτωποι με τα λάθη στη ζωή τους.  Γι΄αυτό και πρέπει να έχεις υπομονή. Πότε σταματάμε τον ψυχολόγο; Όταν είμαστε απολύτως σίγουροι πως ο λόγος που φεύγουμε δεν είναι επειδή δεν νιώθουμε άνετα.

Σταματάω επειδή δεν μ’αρέσει ο ψυχολόγος μου;

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική οπότε είναι λογικό να έχεις υψηλές προσδοκίες απ’ τον ψυχολόγο. Κι εδώ πρέπει να γνωρίζεις πως δεν ταιριάζουν όλοι οι ψυχολόγοι με όλους τους ασθενείς. Ο ψυχολόγος μπορεί να έχει τα κατάλληλα προσόντα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι κατάλληλος για σένα. Είναι σημαντικό να νιώθεις πως ο ψυχολόγος σου σε καταλαβαίνει. Αλλά να θυμάσαι, ο ψυχολόγος δεν μπορεί να είναι και φίλος σου!

πότε σταματάμε τον ψυχολόγο

Σταματάω τον ψυχολόγο μου επειδή είναι ακριβός;

Οι ψυχολόγοι είναι ακριβοί και είναι μια δέσμευση. Αν, όμως, ο λόγος που σταματάς είναι τα χρήματα τότε πρέπει να μιλήσεις γι’ αυτόν με τον ψυχολόγο σου.

Έλαβα όλα τα εφόδια απ’ τις συνεδρίες:

Πότε σταματάω τον ψυχολόγο; Τον σταματώ όταν έχω λάβει όλα αυτά τα εφόδια που θα με βοηθήσουν στη ζωή μου. Αν νιώθεις πως πλέον δεν έχει κάτι άλλο να σου προσφέρει, πως νιώθεις σταθερός και πατάς γερά στα πόδια σου, τότε μπορείς να προχωρήσεις και χωρίς τη βοήθεια του ψυχολόγου.

πότε σταματάμε τον ψυχολόγο

Να θυμάσαι πάντα πως ακόμα κι αν σταματήσεις και το μετανιώσεις πάντα μπορείς να επιστρέψεις. Στην πραγματικότητα, πολλοί είναι αυτοί που σταματούν αλλά επιστρέφουν γιατί θεωρούν πως δεν είναι έτοιμοι. Η θεραπεία λειτουργεί για μερικούς αλλά όχι για όλους.

Photo: Luke Gram