Η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια ασθένεια που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις υπερβολικά πολύ μόνος και να αμφισβητήσεις ακόμη κι εσύ αν είσαι καλά ή όχι. Πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια για την κατάθλιψη;

Πολλοί μπορεί να έχουν κατάθλιψη και να μην έχουν αντιληφθεί ακόμα τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια για την κατάθλιψη;

Ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η κακή διάθεση, η έλλειψη ενέργειας, το αίσθημα ότι δεν αξίζεις τίποτα, η δυσκολία να λάβεις αποφάσεις και η δυσκολία συγκέντρωσης.

Όλα αυτά καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο σε έναν άνθρωπο να ζητήσει βοήθεια, νιώθει ότι δεν την αξίζει και νιώθει ανασφαλής για το τι θα συναντήσει. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί που μπορούν να σε βοηθήσουν και γνωρίζουν πώς να το κάνουν.

Πότε να ζητήσεις βοήθεια για την κατάθλιψη;

Σύμφωνα με το NHS πρέπει να ζητήσεις βοήθεια όταν νιώθεις καταθλιπτικός, έχεις άσχημη διάθεση μονίμως, νιώθεις λυπημένος, απελπισμένος και έχεις χάσει κάθε ενδιαφέρον σε πράγματα που σου προκαλούσαν χαρά.

Παράλληλα, μπορεί να υπάρχουν και άλλα ψυχολογικά συμπτώματα που μπορεί να βιώνεις, όπως η ευερεθιστότητα, το αίσθημα της ενοχής, η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Την ίδια στιγμή, μπορεί να βιώνεις και σωματικά προβλήματα, όπως η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, οι αλλαγές της όρεξης ή η δυσκοιλιότητα.

Αφού έχεις εντοπίσει αυτά τα συμπτώματα ή κάποιο από αυτά, πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια και να μη βγάλεις μόνος σου τη διάγνωση; Οι ειδικοί συνιστούν πως αν βιώνεις μερικά από αυτά τα συμπτώματα στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάθε μέρα, για δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, τότε καλό θα ήταν να ζητήσεις βοήθεια.

Ωστόσο, αν αισθάνεσαι πως απλά δεν έχεις διάθεση χωρίς λόγο και θέλεις να μιλήσεις με έναν ειδικό, τότε αξίζει να το κάνεις ακόμη κι αν δεν συντρέχουν τόσο “σημαντικοί” λόγοι!

Δεν είναι ντροπή να ζητήσεις βοήθεια, αλλά είναι κάτι που θα φτιάξει τη ζωή σου. Γιατί λύση υπάρχει!

Διαβάστε επίσης:

Η κατάθλιψη δεν είναι απλώς μια ψυχική διαταραχή, επηρεάζει και τη σωματική υγεία!

Photo: metro.co.uk