Κάθε φορά τα ίδια… Κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά… Πόσες ευκαιρίες μπορείς να δώσεις σ’ έναν άνθρωπο και να τον συγχωρέσεις πριν του πεις οριστικό αντίο; Υπάρχει κανόνας ή όλα εξαρτώνται από υποκειμενικά κριτήρια;

Η συγχώρεση είναι απ’ τα πιο δύσκολα πράγματα στις σχέσεις μας, καθώς πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια εσωτερική σύγκρουση: «Θέλω να τον συγχωρέσω, αλλά μήπως αυτό τελικά δεν θα μου κάνει καλό; Απ’ την άλλη, δεν θέλω να τον χάσω απ’ τη ζωή μου».

Συγχώρεση σημαίνει ν’ αφήνεις πίσω τον πόνο σου. Αν συγχωρείς, αλλά συνεχίζεις να υποφέρεις, τότε ποιο το νόημα; Δεν πρέπει να συγχωρείς για να κρατήσεις ζωντανή μια σχέση, η οποία μόνο σε βλάπτει.

Κάποια στιγμή πρέπει ν’ αρχίσεις να προστατεύεις τον εαυτό σου από ανθρώπους που σου προκαλούν περισσότερη θλίψη από ευτυχία. Δεν χρειάζεσαι τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σου, όσο δύσκολο κι αν σου είναι να τους αφήσεις πίσω σου. Δεν μπορείς να κάνεις συνεχώς υπομονή και να δείχνεις κατανόηση για τη μια στιγμή ευτυχίας που σου προσφέρουν!

Υπάρχει μαγικός αριθμός για το πόσες ευκαιρίες αξίζει ένας άνθρωπος;

Φυσικά και όχι! Όλα εξαρτώνται από σένα και το άτομο που έχεις απέναντί σου. Βαθιά μέσα σου ξέρεις για ποιους ανθρώπους αξίζει να παλέψεις και να συγχωρέσεις. Αν καθίσεις και το σκεφτείς θα καταλάβεις ότι είναι λίγοι και ξεχωριστοί εκείνοι οι οποίοι αξίζουν πολλές ευκαιρίες.

Η φίλη σου που είναι πάντα εκεί για σένα και είστε σαν αδερφές, ναι αξίζει σίγουρα κάτι παραπάνω από μια ευκαιρία. Ο σύντροφός σου ο οποίος καθημερινά σου δείχνει την αγάπη του, αξίζει παραπάνω από μια ευκαιρία.

Δίνεις αμέτρητες ευκαιρίες σε ανθρώπους στους οποίους βλέπεις κάτι ξεχωριστό. Όχι, δεν πρέπει να κουραστείς να συγχωρείς άτομα που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σου!