Θα έχεις παρατηρήσει ότι σε περιόδους που βιώνεις μεγάλος άγχος οι διατροφικές σου συνήθειες αλλάζουν τελείως! Είτε τρως συνέχεια είτε κόβεται τελείως η όρεξή σου… Αυτό φυσικά και συνδέεται με το άγχος σου!

Πώς, όμως, συνδέονται οι διατροφικές διαταραχές και το άγχος; Ο οργανισμός μας αντιδρά στο στρες αυξάνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της αδρεναλίνης κι άλλων ορμονών που σχετίζονται με το στρες!

Το συνεχόμενο άγχος και για μεγάλη διάρκεια προκαλεί στον οργανισμό απόκλιση των ρυθμιστικών συστημάτων απ’ το κανονικό επίπεδο λειτουργίας. Τι σημαίνει αυτό; Με μια λέξη δημιουργείται υπερκορτιζολαιμία.

διατροφικές διαταραχές και το άγχος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χρόνιο στρες ρυθμίζει και την όρεξη. Συνήθως τα άτομα που το βιώνουν αυτό, παρατηρούν αυξημένη όρεξη και μειωμένη άσκηση. Αλλά μπορεί κάποιοι άνθρωποι με το στρες να τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως.

Το άγχος επηρεάζει και ενήλικες, αλλά και παιδιά στις διατροφικές τους συνήθειες. Η πλειοψηφία των ατόμων καταναλώνει συνήθως πιο συχνά fast food, φαγητά πλούσια σε λιπαρά και ελάχιστα λαχανικά και φρούτα.

Φυσικά, τα γλυκά και λιπαρά φαγητά είναι μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα αρνητικά συναισθήματα.

διατροφικές διαταραχές και το άγχος

Όπως καταλαβαίνεις, το άγχος σε επηρεάζει άμεσα και μπορεί να καταλήξεις να το καταλαβαίνεις μετά από πολλούς μήνες.

Mην το αφήνεις άλλο να σε τρώει, προσπάθησε να δουλέψεις με τον εαυτό σου και μην αγνοείς τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου!

Μπορείς επίσης να κάνεις το φαγητό σύμμαχό σου στην προσπάθειά σου να καταπολεμήσεις το άγχος! Έρευνες έχουν δείξει αναφορικά με τα τρόφιμα που διώχνουν μακριά το άγχος ότι αυτά περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα κτλ., ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Ακόμα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη μείωση του άγχους. Τέτοια τρόφιμα είναι ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, τα καρύδια κτλ.

Διάβασε ακόμα:

Απέβαλε το άγχος της δουλειάς χωρίς να το ρίξεις στο φαγητό