Ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι δεν είναι και μια τόσο σπάνια εικόνα. Μάλιστα, αν κάτσεις να σκεφτείς τον εαυτό σου σαν παιδί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ήσουν και εσύ ένα τέτοιο παιδί.

Κάνε την εικόνα. Είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι σου και βλέπεις το παιδί σου να είναι κοντά σου και να σε κοιτάει έντρομο. Κοιτάζοντάς σε στα μάτια σου λέει: «φοβάμαι τα τέρατα». Αυτό είναι κατανοητό και μάλιστα το πιο συχνό φαινόμενο στα μικρά παιδιά. Όμως, εσύ νιώθεις κουρασμένη και δεν ξέρεις πως να το αντιμετωπίσεις. Ο τρόπος είναι εύκολος. Μάθε πως να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει τον φόβο του.

Πολλοί γονείς κάνουν τις εξής σκέψεις:

«Πάλι τα ίδια; Αν ξαναφύγεις από το κρεβάτι σου, το τέρας θα σε φάει» ή «Τα τέρατα τρώνε τα παιδιά στον διάδρομο, μην βγαίνεις από το δωμάτιο σου».

Ο φόβος για το σκοτάδι συχνά εμφανίζεται στην ηλικία των 2 ετών και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τα 8 ή 9 έτη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Η ζωηρή φαντασία, που έχουν, τους μαθαίνει ότι υπάρχουν πράγματα στον κόσμο που μπορεί να τα βλάψουν και αυτό τα οδηγεί στο να φοβούνται το σκοτάδι.

Οι ψυχολόγοι παιδιών αναφέρουν ότι αυτή η κατάσταση είναι παροδική. Όπως και πολλές άλλες, αυτός ο φόβος είναι απλά ένα στάδιο. Διακόσμησε το δωμάτιο τους παιδιού με όμορφες εικόνες. Υπενθύμισε στο παιδί σου συνέχεια ότι σας χωρίζει απλά μια πόρτα και ότι τίποτα κακό δεν θα αφήσεις να του συμβεί.

Τα παιδιά συνήθως νιώθουν καλύτερα όταν οι γονείς τους τους λένε για παράδειγμα ότ «Είχα και εγώ την ίδια ανησυχία με εσένα όταν ήμουν στην ηλικία σου. Ήταν τρομακτικό μέχρι που έμαθα ότι αυτοί οι θόρυβοι είναι συνηθισμένοι ήχοι σε ένα σπίτι».

Οι γονείς συνήθως κάνουν το λάθος και προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά του ότι δεν υπάρχουν τέρατα. Αντί να κάνεις κάτι τέτοιο, προσπάθησε να κατανοήσεις τι νιώθει, υπενθύμισε του ότι ποτέ δεν θα το άφηνες μόνο του. Πες του ότι πιστεύεις ότι αυτόν τον φόβο μπορεί να τον ξεπεράσει και θα τον ξεπεράσετε μαζί. Ίσως απλά χρειάζεται την σκέψη ότι είσαι μαζί του σε αυτό και ότι εσύ δεν θα το άφηνες ποτέ να κινδυνεύσει.

Τέλος, επιβράβευσε τον όσο βλέπεις να ξεπερνάει αυτό τον φόβο. Α! Και σταμάτα να ανησυχείς τόσο πολύ για αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Ξέρεις τι πραγματικά κάνει το smartphone σου στο παιδί σου;

Credits: Unsplash