Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια μη θεραπεύσιμη νόσος. Γενικά, η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται στα άτομα άνω των 65 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα πριν την ηλικία των 50. Η νόσος του Αλτσχάιμερ παίρνει την μνήμη από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και καθώς προχωράει οδηγεί σε σημαντική απώλεια μνήμης και μειώνει την διανοητική λειτουργία.

Η βελτίωση της καθημερινής ζωής ενός ατόμου με Αλτσχαίμερ αρχίζει με την παροχή βοήθειας στους ασθενείς για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απώλεια μνήμης και τις αλλαγές συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν την νόσο. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις ένα άτομο με Αλτσχάιμερ και είναι απαραίτητο να το κάνεις.

Η παροχή βοήθειας στους ασθενείς είναι πολύ σημαντική και υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ και τις αλλαγές της συμπεριφοράς. Στόχος αυτών των συμβουλών είναι να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των αγαπημένων μας προσώπων.

Ψάξε πληροφορίες για την νόσο και εκπαιδευτικά προγράμματα

Ένα κοινό πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να φροντίσουν τον ασθενή είναι απρόθυμοι να περάσουν κάποιο χρόνο μακριά από το αγαπημένο τους πρόσωπο για να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα. Ωστόσο, η απροθυμία αυτή συχνά αλλάζει όταν αποφασίσεις να παρακολουθήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα. Τα προγράμματα αυτά παρέχουν εκπαίδευση και πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις σωστά τις αλλαγές συμπεριφοράς και όλα όσα θα φέρει η νόσος στο αγαπημένο σου πρόσωπο.

Σταμάτα να διορθώνεις τον ασθενή συνεχώς

Παρόλο που η καθημερινότητα μας επιτρέπει να διορθώνουμε συνεχώς τον ασθενή όταν κάτι το θυμάται λάθος ή το εκφράζει λάθος, μπορεί αυτό να είναι ακούσια αντιθεραπευτικό για το αγαπημένο μας πρόσωπο. Όχι μόνο μια διόρθωση εφιστά την προσοχή στις λανθασμένες πληροφορίες, μπορεί επίσης να οδηγήσει τον ασθενή να ελαχιστοποιήσει την ομιλία με τον φόβο ότι θα πει κάτι λάθος. Επιπροσθέτως, ακόμα και αν διορθώσεις τις λάθος πληροφορίες υπάρχει μικρή περίπτωση να ανακληθούν.

Αντ’ αυτού, οι ακόλουθες στρατηγικές μπορεί να είναι χρήσιμες:

  1. Συνέχισε την συζήτηση αντί να την σταματάς για να κάνεις διορθώσεις.
  2. Κάνε ερωτήσεις που να ζητάς την γνώμη του ασθενή και όχι μια “πραγματική” ερώτηση. Ζητώντας από το αγαπημένο μας πρόσωπο τη γνώμη του, δεν μπορεί να κάνει λάθος στην απάντησή του. Οι πληροφορίες που θα μοιραστεί μαζί σου μπορεί να είναι απροσδόκητα διαφωτιστικές.
  3. Δώσε προτεραιότητα στην αρμονία της αλληλεπίδρασης. Εάν οι πληροφορίες που συζητούνται προκαλούν την δυσαρέσκεια στο αγαπημένο σου πρόσωπο, σκέψου να αλλάξεις το θέμα για να συζητήσετε κάτι που του αρέσει. Εναλλακτικά, μπορείς να πεις την γνώμη σου για μια κατάσταση ή να στρέψεις την προσοχή του σε μια δραστηριότητα που απολαμβάνει.

Για να κατανοήσεις καλύτερα τι εννοούμε θα σου δώσουμε ένα παράδειγμα. Αν σου πει «μου άρεσε πολύ το δείπνο που είχαμε χθες το βράδυ», μην τον διορθώσεις λέγοντας ότι «και μένα μου άρεσε πολύ το δείπνο, αλλά έγινε την περασμένη Πέμπτη, όχι χθες». Αντίθετα, θα μπορούσες να ρωτήσεις «Τι σου άρεσε περισσότερο;». Αυτή η ερώτηση εξελίσσει την συζήτηση. Κάνε μια ερώτηση σχετικά με την γνώμη του που δεν μπορεί να απαντηθεί λανθασμένα. Έτσι θα αυξηθεί η πιθανότητα να συμμετάσχει στις μελλοντικές συζητήσεις.

Ακολούθησε μια καθημερινή ρουτίνα

Παρόλο που τα άτομα με Αλτσχάιμερ δυσκολεύονται να θυμηθούν τα γεγονότα, τις στιγμές και τις συζητήσεις (δηλωτική ή έκδηλη μνήμη), η μυϊκή μνήμη (διαδικαστική μνήμη) είναι συχνά πολύ ισχυρότερη.

Με το να ακολουθεί μια καθημερινή ρουτίνα μπορεί να βοηθηθεί να δημιουργήσει μνήμες στην διαδικαστική μνήμη. Καθώς η διαδικαστική μνήμη είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφεί, ο ασθενής θα έχει μια μεγαλύτερη αίσθηση ανεξαρτησίας.

Δώσε προτεραιότητα στην καρδιαγγειακή άσκηση

Η άσκηση είναι το μοναδικό θεραπευτικό εργαλείο που αναπτύσσει νέους νευρώνες και μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και άλλες γνωστικές λειτουργίες ακόμα και για τα άτομα με Αλτσχάιμερ ή που βρίσκονται σε κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Δεν υπάρχει φάρμακο, συμπλήρωμα ή άλλη θεραπεία ή δραστηριότητα που να έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την γνωστική λειτουργία. Αντίθετα, τα φάρμακα μνήμης στοχεύουν στηνεπιβράδυνση του ρυθμού απώλειας μνήμης, αλλά δεν ενισχύουν τη μνήμη.

Διαβάστε επίσης:

Το απροσδόκητο σημάδι του Alzheimer που μπορεί να έχεις ήδη κι εσύ