Το να πάρεις μια σημαντική απόφαση, η οποία μάλιστα θα επηρεάσει μεγάλο κομμάτι της ζωής σου, δεν είναι κάτι εύκολο. Μια δύσκολη απόφαση μπορεί να σου δημιουργήσει άγχος, να νιώθεις ότι πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό και τελικά να καταλήγεις να μην κοιμάσαι μέρες ολόκληρες επειδή απλά αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς ν’ αποφασίσεις σωστά.

Γι’ αυτό κι εμείς σήμερα αποφασίσαμε να σου πούμε πώς να παίρνεις σωστές αποφάσεις χωρίς να βασανίζεις το μυαλό σου και χάνεις πολύτιμο χρόνο ανακυκλώνοντας τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά στο μυαλό σου.

αποφάσεις

Γράψε τις επιλογές σου

Η απόφαση έχει να κάνει με τις επιλογές σου. Παίξτο παραδοσιακός, πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τις επιλογές σου, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές που έχεις και μην διστάσεις να γράψεις ακόμα και τις πιο τρελές σου ιδέες.

Ανάλυσε τα σενάρια

Μετά τη λίστα με τις επιλογές, σειρά έχει η ανάλυση των πιθανών σεναρίων. Βάλε τα αρνητικά και τα θετικά σενάρια κάτω, σκέψου τις συνέπειες που θα έχει το καθένα, αλλά και το πόσο ρεαλιστικά είναι.

Σκέψου τι θα συμβούλευες έναν φίλο σου

Η αντικειμενικότητα είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό και πρέπει να σκεφτείς τι θα έλεγες σ’ έναν φίλο σου να κάνει εάν ήταν στη θέση σου. Θα δεις ότι βλέπεις τα πράγματα από άλλη οπτική και θα καταλάβεις ότι σαν εξωτερικός θεατής, μπορείς πολύ πιο εύκολα να κρίνεις τι είναι καλύτερο.

Πώς να παίρνεις σωστές αποφάσεις

Pixabay

Προετοιμάσου για όλα τα ενδεχόμενα

Μπορεί παραπάνω να εξέτασες όλα τα σενάρια, αλλά δεν προετοιμάστηκες για όλα. Προετοιμάσου και για το ενδεχόμενο που η απόφασή σου θα έχει θετικό αντίκτυπο και για το ενδεχόμενο που δεν θα οδηγήσει σε κάτι θετικό. Καλό είναι να μην βρεθείς προ εκπλήξεως, ώστε να γνωρίζεις τι ενέργειες πρέπει να κάνεις εάν όλα στο τέλος στραβώσουν!

Μην φοβάσαι

Ο φόβος δεν έχει θέση σ’ αυτή την κατάσταση, καθώς απλά θα θολώσει την κρίση σου. Σκέψου την εξέλιξή σου και το μέλλον σου, χωρίς να φοβάσαι την αποτυχία. Απ’ τα λάθη μαθαίνουμε και σίγουρα θα βγεις κερδισμένος ακόμα κι αν αποτύχεις σε κάτι, καθώς θα έχεις πάρει ένα σπουδαίο μάθημα για το μέλλον!

Διάβασε ακόμα:

Πως να είσαι σίγουρος ότι οι αποφάσεις που παίρνεις είναι και οι σωστές

Εάν δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις, οι ειδικοί σου προτείνουν τον διαλογισμό!

Photo: Lea Heinrich/ New York Times