Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι η υπερβολική χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Πώς να εμποδίσεις όμως, τη ροή του Instagram απ’ το να σου προκαλεί κατάθλιψη;

Κι αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο Instagram γιατί μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι αυτή είναι η χειρότερη εφαρμογή για την ψυχική μας υγεία, καθώς η ατελείωτη ροή των φωτογραφιών καθιστά ευκολότερη τη σύγκριση της δικής μας ζωής με τις τέλεια φιλτραρισμένες εικόνες όσων ακολουθούμε.

Σίγουρα η επίδραση που έχουν τα social media εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το πως τα διαχειρίζεται ο καθένας, αλλά όταν νιώσεις τη ροή του Instagram πραγματικά να σε κατακλύζει, άφησε το κινητό στην άκρη, διέγραψε αν χρειάζεται την εφαρμογή και ακολούθησε αυτά τα tricks.

Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις

Κάθε φορά που κάποιος πατάει like ή κάνει comment στη φωτογραφία που ανέβασες, σου έρχονται ειδοποιήσεις. Είναι πράγματι αναγκαίο; Μ’ αυτό τον τρόπο, αναπόφευκτα έχεις μονίμως στα χέρια το κινητό σου για να δεις τι συμβαίνει. Αυτές οι ειδοποιήσεις τροφοδοτούν περισσότερο το άγχος, γι’ αυτό απενεργοποίησε τες.

Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα που θα κάνεις scroll

Για παράδειγμα όρισε μία ώρα πριν πας για ύπνο ή μία ώρα όταν επιστρέφεις από τη δουλειά στο σπίτι. Έτσι βάζεις ένα όριο στη χρήση του Instagram, ενώ το scroll γίνεται με περισσότερη συνείδηση κι όχι ασυναίσθητα για ώρες.

Να είσαι επιλεκτική σχετικά με τα likes

Δεν είναι ανάγκη να πατάς like σ’ ότι εμφανίζεται μπροστά στην αρχική. Πάτα μόνο σ΄ότι σου αρέσει πραγματικά. Νιώθεις ότι κάποιος θα παρεξηγηθεί απλά επειδή δεν πάτησες την “καρδούλα” και επειδή νιώθεις τύψεις κάνεις like σ’ όλα. Δεν είσαι υποχρεωμένη και ούτε χρωστάς likes σε κανέναν.

Κάνε μερικά unfollow αν χρειάζεται

Ρίξε μια ματιά στη λίστα των ανθρώπων που ακολουθείς κι αν ορισμένοι από αυτούς σε κάνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να νιώθεις άσχημα, απλά κάνε unfollow. Βεβαιώσου ότι ακολουθείς μόνο ανθρώπους που σε γεμίζουν με χαρά.

Κρύψε την εφαρμογή

Κρύψε την εφαρμογή του Instagram μέσα σ’ άλλους φακέλους στο κινητό σου. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα βλέπεις το αγαπημένο app συνέχεια μπροστά και θα χρειαστείς μεγαλύτερη προσπάθεια για να το ανοίξεις.

Διάβασε επίσης:

Η καθημερινή ζωή ενός καταθλιπτικού ανθρώπου μοιάζει κάπως έτσι…

Photo: Pinterest, EYLUL ASLAN