Το να χάνεις κάποιον αγαπημένο σου είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα, που θα έρθεις αναπόφευκτα αντιμέτωπη σε κάποια στιγμή στη ζωή σου. Πώς να αντιμετωπίσεις την απώλεια ενός αγαπημένου; Δεν υπάρχουν πολλά που μπορώ να σου πω και να σε βοηθήσουν όμως υπάρχουν κάποια που μπορούν να απαλύνουν λίγο τη θλίψη σου.

Πώς να αντιμετωπίσεις την απώλεια

Λένε ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και συνήθως αυτό φαίνεται να ισχύει. Μαθαίνεις να ζεις χωρίς τον άνθρωπο τον οποίο έχασες και αυτό γίνεται από μόνο του καθώς η ζωή συνεχίζει και δε σταματάει για κανένα. Οι συμβουλές που θα βρεις παρακάτω ίσως σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις λίγο καλύτερα την απώλεια, που είναι από μόνη της μία δύσκολη και επώδυνη διαδικασία.

Πήγαινε στις τελετές

Οι κηδείες και τα μνημόσυνα επίσης δεν είναι ευχάριστα, ωστόσο μπορούν να σε βοηθήσουν να αποχαιρετήσεις σταδιακά τον άνθρωπο σου. Το να βρίσκεσαι μαζί με ανθρώπους που γνώριζαν το αγαπημένο σου άτομο μπορεί να είναι παρήγορο. Θα μοιραστείς και θα ακούσεις αναμνήσεις που θα σε κάνουν είτε να γελάσεις είτε να κλάψεις το οποίο είναι σίγουρα καλύτερο από το να κρατήσεις τα συναισθήματα σου καταπιεσμένα μέσα σου.

Άσε τα συναισθήματα να σε κατακλύσουν

Ξέρω ότι δε σ’ αρέσει αυτό που διαβάζεις και πολλές φορές προτιμάς να δείχνεις δυνατή, να σφίγγεις τα δόντια, να κρατάς τα δάκρυα όμως ψυχολογικά σε καταρρακώνεις χειρότερα. Το να αφήσεις τα συναισθήματα σου να σε κατακλύσουν είναι και απελευθερωτικό. Πρέπει να το βιώσεις για να καταφέρεις σιγά σιγά να προχωρήσεις και να δεχτείς το θάνατο.

Μίλα για την απώλεια που βιώνεις

Αν με ρωτάς πώς να αντιμετωπίσεις την απώλεια σίγουρα περιμένεις ότι θα σου πω να μιλάς γι’ αυτή. Μοιράσου τις αγαπημένες σου αναμνήσεις τουλάχιστον με έναν δικό σου άνθρωπο αν δε θες να μιλήσεις καθόλου γι’ αυτό σε κανέναν. Διάλεξε τουλάχιστον έναν. Θα καταλάβεις ότι το φορτίο σου θα γίνει πιο ελαφρύ αν μοιραστείς τα συναισθήματα σου και τις σκέψεις σου. Ωστόσο αν δε νιώθεις καθόλου έτοιμη γι’ αυτό μην πιεστείς.. Θα έρθει μόνο του όταν θα είσαι έτοιμη.

Διατήρησε τις αναμνήσεις

Βρες έναν τρόπο να φυλάξεις όλες σου τις αναμνήσεις από τον αγαπημένο που έχασες. Φτιάξε ένα φωτογραφικό άλμπουμ, ένα ημερολόγιο ένα κουτί με αγαπημένα σου πράγματα. Γράψε ή ζωγράφισε τα συναισθήματα που βίωσες κοντά σου και βρες μία παρηγοριά μέσα από το να φτιάξεις ένα συνολικό ενθύμιο με το οποίο θα κρατήσεις τις πιο σημαντικές σου στιγμές ζωντανές όπως και την μνήμη εκείνου που έχασες.

Αν με ρωτάς πώς να αντιμετωπίσεις την απώλεια, θα σου πω μόνο ότι θέλει χρόνο..

Διάβασε ακόμα:

Γιατί η απώλεια ενός διάσημου προσώπου μας στεναχωρεί τόσο πολύ;

Photo: Masha Raymers/Pexels