Θα ήταν ψέμα αν υποστηρίζαμε ότι ποτέ δεν έχουμε ασκήσει κριτική σε κάποιον, όταν σχεδόν καθημερινά κάνουμε κριτική στον ίδιο μας τον εαυτό.

Αυτή η εσωτερική (σκληρή θα λέγαμε) φωνή που ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, στον τρόπο με τον οποίο ντυνόμαστε, στον τρόπο που λειτουργούμε στη δουλειά, είναι η ίδια φωνή που ασκεί κριτική πίσω απ’ την πλάτη κάποιου άλλου.

Και η αλήθεια είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατον να την αποφύγουμε όταν ως ανθρώπινα όντα, είμαστε προορισμένα να καλλιεργούμε ισχυρές απόψεις, τις οποίες καλούμαστε να υποστηρίζουμε.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος που μπορούμε να ασκήσουμε κριτική σε κάποιον. Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μερικές φορές μπορεί και άθελα μας, η κριτική που ασκούμε μπορεί να τον πληγώσει, αλλά και η κριτική που ασκούμε σ΄εμάς τους ίδιους μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία και αυτοεκτίμηση.

λυπημένη κοπέλα

Photo: Pete Bellis/Unsplash

Απ’ την άλλη πλευρά, όταν η κριτική ασκείται με τον σωστό τρόπο μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμη και να προάγει μια θετική αλλαγή στη ζωή τη δική μας ή κάποιου φίλου.

Έρευνα έχει δείξει ότι η γνώμη των άλλων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμησή μας περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο, για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σ΄αυτά που λέμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε να ασκούμε αρνητική κριτική;

Το κλειδί είναι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας και να αναγνωρίζουμε τη διαφορά από μια αρνητική κριτική με στόχο την κακία, από μία κριτική που μπορεί να μας βοηθήσει.

Γνώρισε αυτόν που κρίνεις

Όταν κρίνουμε κάποιον καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πρώτα απ΄όλα το παρελθόν του, τι έχει περάσει, τι του έχει συμβεί. Έτσι η κριτική μας δεν θα είναι απόλυτη, αλλά θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε καλύτερα αυτόν που έχουμε απέναντι μας.

Σκέψου το αντίκτυπο που έχει η κριτική που κάνεις

Εάν αυτό που θα πεις θα πληγώσει και θα στεναχωρήσει τον άλλον, περισσότερο απ’ ότι θα τον ωφελήσει, μήπως να ξανασκεφτείς αυτό που θα πεις; Όσο εύκολο κι εάν είναι, ειδικά στην εποχή του Facebook, που μπορούμε να κρίνουμε κάτι με ένα σχόλιο, συνήθως ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και δεν χρειάζεται να κρίνουμε πάντα τόσο αυστηρά.

Γιατί έχει σημασία για σένα; Πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή σου;

Όταν ασκείς κριτική όχι μόνο σε κάποιον φίλο, αλλά και σε κάποιον άγνωστο που προχωράει δίπλα στο δρόμο, σκέψου γιατί το πώς έχει κουρευτεί, πώς έχει ντυθεί ή πώς πίνει τον καφέ του, επηρεάζει εσένα. Γιατί σε νοιάζει τι κάνει κάποιος άλλος, όταν μπορείς να δώσεις βάση στο τι κάνεις εσύ;

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις μοναξιά…

Photo: Pexels/Marina Shatskih