Το άγχος μπορεί να σε κρατήσει πίσω σε πολλά θέματα. Στην καριέρα σου αλλά και στις προσωπικές σου επαφές και σχέσεις. Ο φόβος που αντιμετωπίζεις καθημερινά με διάφορες καταστάσεις σε επηρεάζουν σε όλους τους τομείς της ζωής σου και σε κάνουν να “υπολειτουργείς”.

Το άγχος όμως, σου αποσπά την προσοχή απ’ τη σεξουαλική σου ζωή, όπως υποστηρίζει και ο Laurel Steiberg καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Columbia.

Από όπου κι αν προέρχονται τα συναισθήματά σου μπορεί να σε κρατήσουν μακριά από την ευχαρίστηση στη σεξουαλική σου ζωή.  Το σεξ θα έπρεπε να είναι ευχαρίστηση, διασκέδαση και χαλαρωτικό.  Αν δεν είναι όλα αυτά τότε δες πως το άγχος το επηρεάζει.

Το άγχος μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο σου

Τα συναισθήματα άγχους μπορεί να “βυθίσουν” τη σεξουαλική σου ζωή με πολλούς τρόπους. Αυτή η αίσθηση που σε κατακλύζει, εμποδίζει τον εγκέφαλό σου απ’ το να είσαι στο “mood”.

O πανικός και η ανησυχία έχουν φυσική επίδραση στο σώμα σου, αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών του στρες. Όταν το σώμα σου δεν μπορεί να χαλαρώσει φυσικά τότε το να αποκαλύψεις τις σεξουαλικές σου αισθήσεις και να φτάσεις στον οργασμό φαίνεται τόσο δύσκολο όσο τίποτα άλλο.

Μειώνει στην αυτοπεποίθηση που έχεις για το σώμα σου

To να στέκεσαι γυμνός μπροστά σε κάποιον για πρώτη φορά μπορεί να σε κάνει να νιώθεις νευρικός. Αλλά όταν έχεις άγχος τα πράγματα επιδεινώνονται.  Όταν είσαι αγχωμένος εστιάζεις στις αδυναμίες του σώματος.

«Οι γυναίκες μπορούν να συνειδητοποιήσουν τη μορφή του σώματος τους γενικά ή ένα συγκεκριμένο μέρος όπως τα στήθη τους », αναφέρει ο Steinberg. Όταν έχεις άγχος, αυτή η αίσθηση αυξάνεται. Πάτα το stop λοιπόν και φρόντισε να το ευχαριστηθείς!

Με το άγχος φεύγει η οικειότητα

Όταν είσαι διαρκώς μέσα στον πανικό και τον φόβο μπορεί να μην θέλεις είτε σωματικά είτε συναισθηματικά να βρίσκεσαι κοντά στον σύντροφό σου.
Ειδικότερα, οι γυναίκες που είχαν μια τραυματική εμπειρία στη σεξουαλική τους ζωή μπορεί να θέτουν όλο τους το σώμα “εκτός λειτουργίας” κατά τη σεξουαλική επαφή χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Δύσκολα έρχονται σε οργασμό ενώ πολλές φορές το αποφεύγουν.

Δεν ζητάς αυτό που θέλεις

Είναι δύσκολο να μοιράζεσαι τις προτιμήσεις και τις φαντασιώσεις σου. Αλλά το άγχος επιδεινώνει αυτήν την κατάσταση. Το να είσαι ειλικρινής με το σύντροφό σου για τα θέλω σου μόνο καλό μπορεί να κάνει στη σεξουαλική σου ζωή.

Ό,τι κι αν θέλεις στο κρεβάτι σου είναι φυσιολογικό, δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι! Απλώς μοιράσου το με τον σύντροφό σου.

Το άγχος κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον οργασμό

Σφιγμένοι μύες, ρηχή αναπνοή και άλλα συμπτώματα άγχους εμποδίζουν τον πολυπόθητο οργασμό. Μπορεί η διείσδυση να είναι επίπονη, καθόλου ευχάριστη και οργασμός απλά ένα μακρινό όνειρο.

Γι’ αυτούς και για πολλούς ακόμη λόγους σταμάτα να αγχώνεσαι!

Photo: Getty Ashley Corbin-Teich